Πέμπτη , 9 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Αύγουστος 29, 2022 2:27 μμ A+ / A-

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Τρισάγιο στη  μνήμη των Καλλιθεατών Πατριωτών

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ 28ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944

ΜΕ την τέλεση Τρισάγιου, τίμησε χθες Κυριακή 28 Αυγούστου 2022, ο Δήμος Καλλιθέας τους εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας από τους Γερμανούς κατακτητές, στο μπλόκο που στήθηκε πριν από 78 ολόκληρα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 1944.

Το ιστορικό του Μπλόκου

Σύμφωνα με το Λεύκωμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλλιθέας (έκδοση 2006) «Καλλιθέα. Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της Πόλης» και συγκεκριμένα στις σελίδες 185 και 187 αυτού:

«…Στις 28 Αυγούστου 1944, έπειτα από τα μπλόκα που έγιναν στον Βύρωνα και στην Κοκκινιά, οι κατακτητές επέδραμαν στην Καλλιθέα και απέκλεισαν κάθε έξοδο από την πόλη.

Έπειτα από διαταγή, τέσσερις χιλιάδες Καλλιθεάτες συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της ΑΕΚ Καλλιθέας, το οποίο βρισκόταν ανάμεσα στη λεωφόρο Συγγρού και τις οδούς Δήμητρος, Δοίράνης και Μαντζαγριωτάκη.

Όσοι αναγνωρίζονται ότι συμμετάσχουν σε αντιστασιακή οργάνωση, οδηγούνταν στο υπόγειο μιας οικίας επί της οδού Μαντζαγριωτάκη και Δοϊράνης, όπου ένας Γερμανός αξιωματικός του υποδεχόταν. Αφού συνομιλούσε με κάθε κρατούμενο ξεχωριστά, τον χτυπούσε στην πλάτη και του έγνεφε ότι ήταν ελεύθερος να φύγει. Μόλις όμως ο κάθε Καλλιθεάτης γύριζε την πλάτη του και ετοιμαζόταν να φύγει, ο Γερμανός τον εκτελούσε επιτόπου με το περίστροφό του.

Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, υπολογίζεται ότι εκτελέστηκαν εκείνη την ημέρα περίπου 20 έως 25 Καλλιθεάτες αντιστασιακοί.

Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν και διατάχθηκαν να προχωρήσουν από τη λεωφόρο Συγγρού προς την Αθήνα, προκειμένου να μεταφερθούν στη Γερμανία, σε καταναγκαστικά έργα. Εν όψει αυτού του κινδύνου, αρκετοί τράπηκαν σε φυγή προς τη Νέα Σμύρνη.

Ακολούθησε μαζική διαφυγή των συλληφθέντων μέσα από το ρέμα της Κατσιποδούς, που διερχόταν κάθετα τη λεωφόρο Συγγρού στη διασταύρωσή της με την οδό Μενελάου. Οι Γερμανοί άρχισαν να πυροβολούν για να προλάβουν τη φυγή, σκοτώνοντας πέντε πατριώτες.

Στην επιχείρηση αυτή αξίζει να σημειωθεί ότι τη διαφυγή πολλών Καλλιθεατών διευκόλυναν Έλληνες αστυνομικοί που φρουρούσαν την πορεία των Ελλήνων προς την Αθήνα».

Η μάντρα στην οποία εκτέλεσαν τους Καλλιθεάτες πατριώτες, οι Γερμανοί κατακτητές.

Τα γνωστά ονοματεπώνυμα των εκτελεσθέντων μεν, Αθάνατων δε στη μνήμη όλων, Καλλιθεατών πατριωτών, τα οποία και αναγράφονται πάνω στο εντοιχισμένο Μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαντζαγριωτάκη και Δοϊράνης, είναι, κατ’ αλφαβητική σειρά, τα ακόλουθα:

Δημήτρης Άραξος.

Αντώνης Γεωργίου.

Νικόλαος Γκαβέας.

Νικόλαος Δεπάστας.

Μιλτιάδης Κασιωτάκης.

Φώτης Κουνέλης.

Φώτης Κυρίκος.

Δημήτριος Μαυρίδης.

Γεώργιος Μιχάλας.

Σπύρος Μιχάλας.

Εμμανουήλ Μπιζάκης.

Άρης Παπαχρήστος.

Σωτήρης Πετρόγιαννης.

Γιάννης Πετρόγιαννης.

Γεώργιος Πολυκανδριώτης.

Πέτρος Σαλονικίδης.

Νικόλαος Σαλούστρος.

Κώστας Σαραντόπουλος.

Μήτσος Σαραντόπουλος.

Μιχάλης Σκοπελίτης.

Άγκοπ Τοκατιάν.

Παναγιώτης Φόρας.

Τα γνωστά ονοματεπώνυμα των 22 εκτελεσθέντων Καλλιθεατών πατριωτών, όπως αναφέρονταν σε παλαιό (μεταφερόμενο) μνημείο του Δήμου μας.

Το Μνημείο Εκτελεσθέντων Καλλιθεατών πατριωτών, στη συμβολή των οδών Μαντζαγριωτάκη και Δοϊράνης.

Τη μνήμη, όχι μόνο των προαναφερθέντων, αλλά του συνόλου των εκτελεσθέντων Καλλιθεατών πατριωτών την αποφράδα Δευτέρα 28 Αυγούστου 1944, τίμησε, λοιπόν, ο Δήμος μας, με την τέλεση Τρισάγιου από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Σισώη Σκάρκο, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλλιθέας, με προσκλητήριο των νεκρών, καθώς και με κατάθεση στεφάνων, από τους κ.κ. Στέλλα Γεωργίου (εκπρόσωπο του ΠΕΖΟ), Λάζαρο Λασκαρίδη (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών), Κώστα Ασκούνη (επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοπτική Ζωής» και πρώην Δήμαρχος), Ελένη Αυγερινού, (Δημοτική Σύμβουλο με την Παράταξη «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας»), και Δημήτρη Καρναβο (Δήμαρχος Καλλιθέας).

Στη σεμνή αυτή εκδήλωση – τελετή Μνήμης, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Βάσω Μαργαρίτη, Λάζαρος Λασκαρίδης, Δημήτρης Παπαθανάσης και Γεώργιος Κυριακόπουλος, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοπτική Ζωής» και πρώην Δήμαρχος, κ. Κώστας Ασκούνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Κουτσογιάννης, Ευσεβία Κοσμίδου, Παναγιώτης Γαλανόπουλος, Ανέστης Φωτόπουλος, Ελένη Αυγερινού και Νικόλαος Ξεντές, οι επιλαχόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χαρίκλεια Ρόκα και Θανάσης Μάντικος, η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολιτισμού & Εθελοντισμού Ζωής Όραμα (ΠέΖΟ) Κα Στέλλα Γεωργίου, ο κ. Δημήτρης Μπζιώτας από την ηλεκτρονική εφημερίδα “Kallithea Press”, καθώς και  μέλη της Δημοτικής Παράταξης «Μία Πόλη στο Δρόμο», τα οποία ανέπτυξαν και πανό με μήνυμα: «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ, ο ΔΡΟΜΟΣ των ΛΑΩΝ».

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την τέλεση του Τρισάγιου στη μνήμη των Καλλιθεατών πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 1944, στο επονομαζόμενο και Μπλόκο της Καλλιθέας, ενώ έπονται και μερικά χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Τρισάγιο στη  μνήμη των Καλλιθεατών Πατριωτών ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ 28ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944 ΜΕ την τέλεση Τρισάγιου, ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Τρισάγιο στη  μνήμη των Καλλιθεατών Πατριωτών ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ 28ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944 ΜΕ την τέλεση Τρισάγιου, Rating: 0
scroll to top