Δευτέρα , 6 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ:

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Ιούνιος 18, 2020 12:38 πμ A+ / A-

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ:

 «Να ακούσουμε τον κόσμο»

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, προχθές Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, ώρα 19:00 και με πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», η διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου.

Ομιλητές στην εκδήλωση – συζήτηση αυτή, ήταν ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Μοσχάτου – Ταύρου «Πολίτες σε δράση για την Ανατροπή», κ. Μπάμπης Μπιλίνης, καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος με την Παράταξη «Δύναμη Ζωής», κ. Χρήστος Καραμάνος.

Στη συζήτηση, παρέμβαση είχαν τη δυνατότητα να κάνουν, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, καθώς και εκπρόσωποι Δημοτικών Παρατάξεων των δύο Δήμων.

Τη συζήτηση συντόνισε η Δημοτική Σύμβουλος της Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», Κα Έλενα Αυγερινού.           

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού, παραθέτουμε παρακάτω, ολόκληρη την ομιλία  – τοποθέτηση του κ. Θοδωρή Ψαλιδόπουλου, η οποία έχει ως εξής:

{Αγαπητοί φίλοι,

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας, η ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου έχει καταστεί έργο ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Αυτό το στοιχείο δεν χαρακτηρίζει άλλα μεγάλα έργα, τα οποία σχεδιάστηκαν ή εκτελούνται ανά τη χώρα.

Όσοι παρακολουθούν την αποψινή συζήτηση γνωρίζουν καλά ότι αυτή η πολιτική εξέλιξη δεν ήταν αυτονόητη. Χρειάστηκαν επιμονή και πολυετείς κινητοποιήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Απαιτήθηκαν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις θεσμικού περιεχομένου, όπως η μεταβίβαση, το 2016, της διαχείρισης του Παραλιακού μετώπου στην Περιφέρεια Αττικής. Έπρεπε να υπάρξει η πολιτική επιλογή της προηγουμένης διοίκησης της Περιφέρειας, το έργο να εκτελεστεί σύμφωνα προς το σχεδιασμό του και να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους της.

Εφαρμογή έχει εν προκειμένω η μάλλον αφοριστική και, πάντως, ευσύνοπτη διατύπωση του πρώην Δημάρχου Καλλιθέας κ. Γιώργου Κυριόπουλου, την οποία μεταφέρω από πρόσφατη επικοινωνία μας: το πολιτικό σύστημα, απλώς, «άκουσε τον κόσμο».

Διότι, αυτό ακριβώς ζητούσαν οι πολίτες επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Να αποκατασταθεί η έξοδος της Καλλιθέας και του Μοσχάτου προς τη θάλασσα. Οι νότιες συνοικίες των δύο δήμων να προστατευθούν αποτελεσματικά από τις πλημμύρες και μια μεγάλη έκταση, περίπου 500 στρεμμάτων, να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, κοινωνικών (πολιτιστικών και αθλητικών) χρήσεων.

Ορθώς, συνεπώς, ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου επέλεξε να απευθυνθεί εκτάκτως προς τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, ευθύς ως διαπιστώθηκε ότι η ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου έχει και πάλι ευρεθεί ενώπιον κινδύνων, ύστερα από την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να αναθεωρήσει τη μελέτη για τη β΄ φάση του έργου.

Πράγματι, δημιουργούνται έκτακτες συνθήκες, τις οποίες πρέπει να χειριστούμε στο πνεύμα αυτής της ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης. Πρέπει και τώρα «να ακούσουμε τον κόσμο».

Θα ανταποκριθούμε σ’ αυτή την υποχρέωσή μας, εάν πείσουμε τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας υπό τον κ. Γιώργο Πατούλη ότι οι καινούργιοι σχεδιασμοί του απειλούν να αφήσουν για άδηλο χρόνο τη νότια Αθήνα με ένα ακόμη ανοιχτό εργοτάξιο. Καμία πρόοδο ένα ανοιχτό εργοτάξιο δεν μπορεί από μόνο του να υποσχεθεί. Θα υποδεικνύει μόνον τον αναχρονισμό, τον οποίο στην εποχή μας αντιπροσωπεύει η αντίληψη ότι προορισμός της νέας διοίκησης ενός δημοσίου θεσμού είναι η αναθεώρηση των έργων της προηγουμένης. Θα θυμίζει την Ελλάδα των δημοσίων έργων που δεν τελειώνουν ποτέ, κατασκευαζόμενα πάνω στο σαθρό έδαφος της μιζέριας και την κινούμενη άμμο της διαφθοράς.

Να κινητοποιηθούμε ώστε να μεταπείσουμε τον κ. Περιφερειάρχη.

Μπορεί, άραγε, και εκείνος να μας πείσει πως η βιωσιμότητα του έργου εξαρτάται από δαπανηρές κατασκευές, όπως οι θερμαινόμενες πισίνες, τα τεχνητά νησιά και το αμφιβόλου αισθητικής τοπόσημο;

Από αυτές τις κατασκευές η προηγουμένη διοίκηση της Περιφέρειας είχε απαλλάξει το έργο. Η νέα επιθυμεί να τις επαναφέρει. Δεν θα μας πείσει ο κ. Περιφερειάρχης. Μεταξύ άλλων και διότι δεν ευρίσκεται σε απ’ ευθείας διάλογο με τους Δήμους. Αλλά και όσο δεν μας αποκαλύπτει ποιοι ακριβώς επιχειρηματικοί σχεδιασμοί έχουν αυτή την αντίληψη και αυτή την ανάγκη για τη βιωσιμότητα των έργων στο Παραλιακό μέτωπο.

Αγαπητοί φίλοι,

Ασφαλώς, όλοι συμφωνούμε πως η σύγκρουση μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι η αποστολή ή ο στόχος των ενεργειών μιας υπεύθυνης δημοτικής παράταξης. Πολύ περισσότερο μιας παράταξης τοποθετημένης στο χώρο της Αριστεράς, η οποία -όπως είναι γνωστό- έχει επί μακρόν αγωνιστεί για την αναβάθμιση του ρόλου αυτών των θεσμών στη δημοκρατική λειτουργία του Κράτους.

Θα ήταν, πράγματι, εξαιρετικά εύκολο να αφήσουμε τις εξελίξεις να οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Άνετα θα μπορούσαμε τότε να κατηγορήσομε τη Δεξιά ότι απέτυχε εκεί, όπου η Αριστερά είχε επιτύχει. Βεβαίως, προειδοποιούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ότι αυτή είναι μια σύγκριση που ίσως δεν θα μπορέσει να αποφύγει, εάν δεν είναι προσεκτική. Αλλά, θα ήθελα να σημειώσω ότι η σύγχρονη Αριστερά δεν είναι μια ομάδα «καθολικώς διαμαρτυρομένων». Εμείς, θέλουμε το έργο να εκτελεστεί σύμφωνα με το σχεδιασμό και εγκαίρως. Άλλωστε, το όφελος για τους πολίτες δεν είναι αντιπολιτευτικές ευκαιρίες εναντίον του κ. Πατούλη, του κ. Κάρναβου ή του κ. Ευθυμίου. Το όφελος για τους πολίτες είναι η ολοκλήρωση του έργου. Είναι η άμεση δημοπράτηση της β΄ φάσης του.

Η θέση αυτή με υποχρεώνει να επιμείνω σ’ αυτό το σοβαρό -κατά τη γνώμη μας- σφάλμα, το οποίο διαπράττει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Δηλαδή, το γεγονός ότι δεν ευρίσκεται σε απ’ ευθείας διάλογο με τους Δήμους της περιοχής. Ήταν ο κ. υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος προσεκάλεσε τις διοικήσεις των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου σε σύσκεψη με τον κ. Περιφερειάρχη για το θέμα, ενδεχομένως θέλοντας να προλάβει τις πολιτικές επιπτώσεις αυτού του κενού.

Η πρωτοβουλία του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Κατά τη δική μας γνώμη, είναι θετική ενέργεια. Αλλά, προκειμένου να μη σχολιάζεται ποικιλοτρόπως, πρέπει και να δώσει λύση. Να μη παραμείνει απλώς κίνηση τακτικής, δια της οποίας θα εκδηλώνεται προσωρινά το κυβερνητικό ενδιαφέρον. Η προσδοκώμενη παρέμβαση της Κυβέρνησης συνίσταται στην άμεση δημοπράτηση του έργου. Αυτό αναμένομε από τον κ. υπουργό.

Αλλά, το κενό στο διάλογο μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων είναι ένα λάθος της διοίκησης του κ. Πατούλη, το οποίο μπορεί να επιτείνει τη διάσταση μεταξύ των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης και στα ακόλουθα σημεία:

α). Όλοι γνωρίζομε ότι η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου περιλαμβάνει εμπορικές χρήσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνον στη βιωσιμότητα του έργου, αλλά και σε ολόκληρη την αναπτυξιακή προοπτική, την οποία θα θέλαμε να ακολουθήσει η νότια Αθήνα.

Πρέπει, συνεπώς, να συμφωνήσομε στην έκταση αυτών των χρήσεων. Πρέπει να συμφωνήσομε ως προς το ρόλο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία θα αναπτυχθεί στην Παραλία, στοχεύοντας με διαφάνεια στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Εμείς, είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγομε αυτή τη συζήτηση, εκκινώντας από την πεποίθηση ότι η σύγχρονη Αριστερά δεν είναι αντίπαλος της επιχειρηματικότητας, η οποία πρέπει επιτέλους στον τόπο μας να πάψει να ταυτίζεται με την κερδοσκοπική ασυδοσία.

β). Ο Φαληρικός Όρμος είναι μια μεγάλη και ενιαία περιοχή, η εξέλιξη της οποίας έχει, ασφαλώς, υπερτοπικό χαρακτήρα. Αλλά, αυτός πρέπει να ενσωματώνει και δεν μπορεί να αντιστρατεύεται τις ανάγκες των πολιτών στην Καλλιθέα και το Μοσχάτο. Πρέπει να συζητήσομε γι’ αυτές τις ανάγκες. Πρέπει να πούμε καθαρά και να δείξουμε με συντεταγμένο και επιστημονικό τρόπο ότι η παρουσία και ο ρόλος του Δήμου Καλλιθέας στην Παραλία δεν εξαντλείται σε όσα του έχουν μέχρι σήμερα παραχωρηθεί.

Αυτή η συζήτηση διεξήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας κατά τρόπο αποσπασματικό και, εν πολλοίς, συνθηματολογικό. Αλλά, δεν διεξήχθη έτσι, μόνον επειδή ο κ. Δημήτρης Κάρναβος ήθελε πιθανώς να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα του κ. Κώστα Ασκούνη. Ήταν μια συζήτηση αποσπασματική, κυρίως, διότι αυτό το θέμα δεν ετέθη ολοκληρωμένα στο θεσμικό διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, όπως και μεταξύ αυτών και της εκάστοτε Κυβέρνησης. Η συζήτηση αυτή ήρθε η ώρα να διεξαχθεί.

Επί πόσο, για παράδειγμα, θα παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστική κατοχύρωση του Γηπέδου Ποδοσφαίρου, στην Παραλία; Ή, γιατί το «Γυάλινο κτίριο» να μην ανήκει στο Δήμο Καλλιθέας; Η αναφορά είναι ενδεικτική και θα πρέπει να τύχει διασταλτικής ερμηνείας. Και

γ). Ο υπερτοπικός χαρακτήρας του Φαληρικού Όρμου σημαίνει, φυσικά, ότι η Περιφέρεια Αττικής θα είναι ο θεσμικός διαχειριστής του Παραλιακού μετώπου μετά από την ανάπλασή του.

Αλλά, ποιος θεσμικός φορέας θα εγγυηθεί τα μεγάλα διακυβεύματα για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, τα οποία συνδέονται με την ολοκλήρωση του έργου, όπως και τη μεγάλη επιχειρησιακή επένδυση, την οποία έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος της Καλλιθέας στην Παραλία;

Δεν μπορεί να λειτουργήσει φορέας διαχείρισης του Παραλιακού μετώπου χωρίς τη συμμετοχή των δύο Δήμων, ίσως, και του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος έχει τα δικά του ενδιαφέροντα στην περιοχή. Αυτή τη συζήτηση επίσης πρέπει να τη διεξαγάγομε και να λάβομε τις κατάλληλες αποφάσεις.

Όπως δεν μπορεί να υπάρχει οιασδήποτε αντιλήψεως διαχείριση του Παραλιακού μετώπου χωρίς να διευθετηθεί η θέση των Ναυταθλητικών Ομίλων, η δράση των οποίων αποτελεί αναπόσπαστο φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό της περιοχής.

Και στο ζήτημα αυτό ήρθε η ώρα «να ακούσουμε τον κόσμο», δηλαδή να ακούσουμε τους Ομίλους. Οι διαπραγματεύσεις τους με τη διοίκηση του Δήμου πρέπει να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με το νόμο και τις ανάγκες τους.

Κυρίες και κύριοι,

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» συναίνεσε στην επιθυμία του κ. Πατούλη να υπάρξει διορία περίπου ενός μηνός, ώστε να δώσει τις οριστικές απαντήσεις του στα ερωτήματα, τα οποία ετέθησαν εξαιτίας των νεωτέρων αποφάσεών του. Δεχθήκαμε, μάλιστα, και κριτική γι’ αυτή τη συγκατάθεσή μας.

Ειλικρινώς, δεν γνωρίζω εάν ο κ. Περιφερειάρχης θα απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα εντός των δεκαπέντε ημερών που απομένουν. Πάντως, με την ίδια ειλικρίνεια, θα ήθελα να σημειώσω πως επιθυμούμε να το κάνει. Κυρίως, να ανταποκριθεί στη βασική κοινή μας υποχρέωση: να ακούσουμε τον κόσμο. Και να το κάνομε κατά τρόπο, ο οποίος θα εγγυάται τη συνέχιση της ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης που περιβάλλει την ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου}.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος.

Να ενημερώσουμε εδώ, ότι ολόκληρη τη συζήτηση, διάρκειας άνω των δύο ωρών, μπορείτε να την αναζητήσετε και να τη  δείτε και στο facebook της Δημοτικής Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας»: www.facebook.com/profile.php?id=100009730929160

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Reviewed by on . ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ:  «Να ακούσουμε τον κόσμο» ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, προχθές Τρίτη 16 Ιουνίου 202 ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ:  «Να ακούσουμε τον κόσμο» ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, προχθές Τρίτη 16 Ιουνίου 202 Rating: 0
scroll to top