Δευτέρα , 13 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΕΣΠΕΡΙΔΑ

ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Απρίλιος 29, 2018 8:32 μμ A+ / A-

ΕΣΠΕΡΙΔΑ

 Ελλάδα, ο γεωπολιτικός κρίκος της Ανατολικής Μεσογείου

 ΠΡΟΧΘΕΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ πολλών ενδιαφερομένων, πραγματοποιήθηκε, προχθές το απόγευμα της Παρασκευής 27 Απριλίου 2018 και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, Εσπερίδα, με θέμα: «Ελλάδα, ο γεωπολιτικός κρίκος της Ανατολικής Μεσογείου».

Η όλη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά και την επιστημονική υποστήριξη από το New York College, ξεκίνησε με τον Δήμαρχο Καλλιθέας,  κ. Δημήτρη Κάρναβο να απευθύνει τον ακόλουθο σύντομο χαιρετισμό:

«Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι,

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις πιο σημαντικές γεωστρατηγικά περιοχές του πλανήτη.

Αυτό το γεγονός, δημιουργεί ευκαιρίες, όμως παράγει και κινδύνους και απειλές.

Μία τέτοια, είναι σαφώς ο τουρκικός αναθεωρητισμός, αλλά και ευρύτερα, οι Βαλκανικοί ανώριμοι εθνικισμοί.

Δείτε, για παράδειγμα, το ιδεολόγημα των Σκοπίων.

Ζώντας, λοιπόν, σε μία τόσο ασταθή γειτονιά, οφείλουμε πάντα να είμαστε σε εγρήγορση.

Και πολύ περισσότερο, χρειαζόμαστε μία ευφυή, συμπαγή και οραματική εθνική στρατηγική.

Να βλέπουμε τις τάσεις, να ενισχύουμε τους δεσμούς μας και τον ρόλο μας στο ευρωατλαντικό οικοδόμημα, αλλά να ενισχύουμε και το εσωτερικό μας μέτωπο.

Ανταγωνιστική οικονομία, κοινωνική συνοχή, ισχυρό στράτευμα, είναι οι πυλώνες μιας δύναμης αποτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε και υψηλού επιπέδου δεξαμενές σκέψης και ευρύτερα, ένα υψηλό συμβουλευτικό επίπεδο και ένα υψηλό δημόσιο διάλογο.

Είναι πολύ σημαντικό οι Έλληνες πολίτες να συνειδητοποιήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και επίσης, να βλέπουν νηφάλια και με όσο γίνεται πλήρη ενημέρωση, όλα όσα διαδραματίζονται.

Στην εξωτερική πολιτικοί, οι λαϊκισμοί ή οι εκ θερμού αντιδράσεις, μπορεί να αποβούν καταστρεπτικοί.

Με τις σκέψεις αυτές, χαιρετίζω την σημερινή ημερίδα και τους εκλεκτούς και διακεκριμένους ομιλητές.

Καλή επιτυχία!».

Ακολούθως, την εκδήλωση προλόγισε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Κολεγίου, Δρ Χρήστος Διαμαντόπουλος, ενώ, στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν και ανέπτυξαν τις θέσεις και απόψεις τους για τον ρόλο που διαδραματίζει γεωπολιτικά στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου η χώρα μας, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην περιοχή, με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των Σκοπίων και της Τουρκίας, ο Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας, Δρ Δημήτριος Γκίκας, ο Οικονομολόγος κ. Αθηνόδωρος Δίπλας, η Διδάκτωρ Συγκριτικής Φιλολογίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κα Σύλβια Κατούντα, ο Αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Στόλου και πρώην Εθνικός Αντιπρόσωπος στο Ανώτατο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο SHAPE στο Βέλγιο, κ. Σπύρος Κονιδάρης, ο Διεθνολόγος, Πολιτικός Επιστήμων και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δρ Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, καθώς και ο Προκοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μάριος Μπέγζος, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους, προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των πολυπληθών παρευρισκομένων.

Τον συντονισμό της Εσπερίδας, είχε η Δημοσιογράφος Κα Γιώτα Χουλιάρα.

  

  

  

  

 

ΕΣΠΕΡΙΔΑ Reviewed by on . ΕΣΠΕΡΙΔΑ  Ελλάδα, ο γεωπολιτικός κρίκος της Ανατολικής Μεσογείου  ΠΡΟΧΘΕΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ πολλών ενδιαφερ ΕΣΠΕΡΙΔΑ  Ελλάδα, ο γεωπολιτικός κρίκος της Ανατολικής Μεσογείου  ΠΡΟΧΘΕΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ πολλών ενδιαφερ Rating: 0
scroll to top