Σάββατο , 4 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Φεβρουάριος 26, 2018 3:52 μμ A+ / A-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Εκδήλωση – συζήτηση

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΤΟΥΣ 1Ο ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΠΟΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ αρκετών μελών και φίλων της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2018, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: “Οι 10 νεκροί ΕΠΟΝίτες της Καλλιθέας. Η μνήμη της Αντίστασης και του αντιφασιστικού αγώνα της Κατοχής”, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης της ιστορικής μικρής οικείας επί της οδού Μπιζανίου, εκεί όπου στις 24 Ιουλίου 1944, δόθηκε η επονομαζόμενη Μάχη της Καλλιθέας.

Τους παριστάμενους καλωσόρισε το μέλος του Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας κ. Βασίλης Κίλιας, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης – συζήτησης.

Ομιλητές ήταν ο  Αντιπεριφερειάρχης του Νότιου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Χρήστος Καπάταης, ο εκπρόσωπος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ,  κ. Μανώλης Βανδώρος, ο κ. Χρήστος Μέγας (ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας, καθώς έμενε, το 1944, στο σπιτάκι – “κάστρο” μαζί με τις αδελφές του και τη μητέρα τους), ενώ τελευταίος ομιλητής ήταν ο Ιστορικός κ. Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καπάταης, αφού έκανε μία γενικότερη αναφορά για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς της Περιφέρειας για να διασωθούν ιστορικά κτήρια στην περιοχή της Αττικής, τοποθετήθηκε ιδιαίτερα και για το σπιτάκι – “κάστρο”, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει το γεγονός ότι ήταν προσωπική του  απόφασή να μεριμνήσει ο ίδιος για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αναπαλαίωση του μικρού αυτού ιστορικού οικήματος.

Ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Καπάταη, που αφορά την ιστορική οικεία επί της οδού Μπιζανίου, μπορείτε να τη δείτε στο παρακάτω σχετικό βιντεάκι:

Ο εκπρόσωπος της Νεολαίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μανώλης Βανδώρος, απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, ενώ, ακολούθως τον λόγο έλαβε ο 9χρονος τότε σε ηλικία, Χρήστος Μέγας, ο οποίος περιέγραψε, περιεκτικά μεν, ιδιαίτερα παραστατικά δε, το πως έζησαν ο ίδιος, οι δύο ανήλικες αδελφές του και η μητέρα τους, τα όσα συνταρακτικά συνέβησαν τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1944 μέσα στο σπίτι τους, εκεί όπου κατέφυγαν οι 10 ΕΠΟΝίτες για να κρυφτούν.

Τελευταίος, τον λόγο έλαβε ο Ιστορικός  και Συγγραφέας κ. Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιστασιακή δράση που  αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όχι μόνο στην Καλλιθέα, αλλά και σε άλλα μέρη της Αθήνας (Καισαριανή, Κηφισιά κ.α.), διαβάζοντας και παρουσιάζοντας εκτενή αποσπάσματα, φωτογραφίες και χάρτες μέσα, από τα βιβλία του “Δεκεμβριανά 1944. Η Μάχη της Αθήνας” και “Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα”, ενώ τόνισε με σημασία το γεγονός ότι “υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ως προς τη μνήμη της Αντίστασης στην Αθήνα” και προέτρεψε τους παριστάμενους να προσπαθήσουν να συλλέξουν πληροφορίες για την Αντίσταση στην Πρωτεύουσα και να τον βοηθήσουν στην προβολή τους.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων.

Μεταξύ των αρκετών μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας, παραβρέθηκαν ακόμη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “ΤΩΡΑ Καλλιθέα”, κ. Λάζαρος Λασκαρίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντίνος Πολυχρονίδης (Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), Παναγιώτης Γαλανόπουλος και Γεώργιος Δεδούσης, καθώς και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Παπαδάκης.

  

  

  

  

  

  

  

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Εκδήλωση - συζήτηση ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΤΟΥΣ 1Ο ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΠΟΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ αρκετών μελών και φίλων της Οργά ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Εκδήλωση - συζήτηση ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΤΟΥΣ 1Ο ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΠΟΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ αρκετών μελών και φίλων της Οργά Rating: 0
scroll to top