Πέμπτη , 2 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Φεβρουάριος 25, 2018 11:16 μμ A+ / A-

Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Εορτασμός με Θεία Λειτουργία και περιφορά Ιερών Εικόνων

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑΣ κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΠΡΩΤΗ Κυριακή των Νηστειών της μεγάλης Σαρακοστής σήμερα και σε όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης μας εορτάστηκε η νίκη της Ορθοδοξίας εναντίον των αιρετικών αντιπάλων της και κυρίως των Εικονομάχων.

Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε το 842 μ.Χ., αφού κόπασε ο εμφύλιος σάλος εικονομάχων και εικονολατρών που ταλαιπώρησε το Βυζαντινό κράτος από την εποχή του εικονομάχου Λέοντα του Ίσαρου (727 – 741) ως την εικονόφιλη Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο του 787, που συγκάλεσε η χήρα σύζυγος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’, η Ειρήνη η Αθηναία.

Η τελική και οριστική αναστήλωση  των εικόνων, έγινε μετά το θάνατο του εικονομάχου  Αυτοκράτορα Θεόφιλου από τη σύζυγό του Θεοδώρα, που επόπτευε τον ανήλικο γιο της Μιχαήλ.

Αυτό, λοιπόν, το γεγονός της αναστήλωσης των εικόνων γιορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Σήμερα το πρωί, στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καλλιθέας, πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία ιερουργούντως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νιγηρίας κ.κ. Αλέξανδρου, συνεπικουρούμενου από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Νάκο, τον Αρχιμανδρίτη π. Σισώη Σκάρκο, τον Αρχιμανδρίτη π. Βενιαμίν Εζιέμε, καθώς και από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Χριστοδούλου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε γύρω από τον Ιερό Ναό, η περιφορά των Ιερών Εικόνων, στην οποία συμμετείχαν και πολλοί Πιστοί, οι οποίοι κρατούσαν και οι ίδιοι Ιερές Εικόνες στα χέρια τους.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του προς τους παριστάμενους Πιστούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιγηρίας κ.κ. Αλέξανδρος τόνισε ότι πρέπει να γίνει αναστήλωση της εικόνας του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού μέσα στις καρδιές μας, ενώ ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Ειρηναίος, ευχαρίστησε θερμά για την αποψινή παρουσία του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, εξυμνώντας, παράλληλα, το σπουδαίο έργο που επιτελεί στη μακρινή Νιγηρία.

Ρεπορτάζ: Αναστάσιος Κ. Ράντος.

Φωτογραφίες: Σαμψούλα Α. Ράντου.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Reviewed by on . Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Εορτασμός με Θεία Λειτουργία και περιφορά Ιερών Εικόνων ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑΣ κ. Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Εορτασμός με Θεία Λειτουργία και περιφορά Ιερών Εικόνων ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑΣ κ. Rating: 0
scroll to top