Τρίτη , 30 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Μάιος 19, 2017 2:42 μμ A+ / A-

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΜΕ ΜΙΑ λιτή μεν, ουσιαστική δε, εκδήλωση, τιμήθηκε στην πόλη μας, χθες το απόγευμα της Πέμπτης 18 Μαΐου 2017, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός, που ως γνωστόν, έχει καθιερωθεί πλέον να τιμάται κάθε 19η Μαΐου εκάστου έτους.

Παρουσία, δυστυχώς, λίγων για τη σημαντικότητα της εκδήλωσης συνανθρώπων μας, κυρίως Ποντιακής καταγωγής, πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Παμποντιακό Ηρώο στην πλατεία Δαβάκη, αρχικά, Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας, από τον Πρωτοπρεσβύτερο  Γεώργιο Παπαθεοδώρου, του όμορου Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος στον μεστό και ουσιώδη χαιρετισμό του, ανέφερε τα ακόλουθα: «Όσοι δεν διδάσκονται από την ιστορία, είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν.

Η σοφή αυτή ρήση, ίσως εμπεριέχει όλο το νόημα της σημερινής μέρας, της ημέρας μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Σήμερα, προφανώς είναι μια μέρα μνήμης, αλλά και μια ημέρα προβληματισμού για ολόκληρο τον Ελληνισμό, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Μνήμης για μία αποφράδα περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά και προβληματισμού για το μέλλον μας.

Στις 19 Μαΐου του1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και ολοκληρώνει ένα σχέδιο αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου, που είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα από τους Νεότουρκους.

Το σχέδιο, όπως δείχνει η ιστορική έρευνα, είχε ετοιμαστεί πολύ νωρίτερα, όμως ξεκίνησε με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από το 1915 μέχρι και το 1922, ο Ελληνισμός του Πόντου υφίσταται συνεχείς διώξεις και σφαγές, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 350.000 Ποντίων και τον εκτοπισμό πολύ περισσότερων κατοίκων από τα πατρογονικά τους εδάφη, με κατεύθυνση τη Νότια Ρωσία και την Ελλάδα.

Οι διώξεις ξεπέρασαν κάθε νοσηρή φαντασία.

Από εκτοπισμούς και πορείες στην έρημο, από τη στέρηση τροφής και στέγης, ως τις μαζικές σφαγές από τους Τσέτες, όπως αυτοί των 6.000 ηρώων στην Εκκλησίες της Μπάφρας.

Οι Πόντιοι ήταν εκεί από τα χρόνια του μύθου, ήταν από τα χρόνια του Ιάσωνα και του Προμηθέα, ήταν οι πρώτοι οικιστές, αλλά και οι αέναοι φορείς του πολιτισμού και του ανθρωπισμού, οι αέναοι φορείς του Ελληνικού πνεύματος.

Από τις αρχέγονες εστίες του Ελληνισμού δεν ξεριζώθηκε μόνο ένας λαός, έγινε προσπάθεια να ξεριζωθεί ένας πανάρχαιος πολιτισμός που προσέφερε όσο κανένας στην εξέλιξη του ανθρώπου αλλά και της περιοχής αυτής του πλανήτη.

Και αυτή η προσπάθεια αφανισμού δεν έγινε προφανώς στη βάση ενός αμυντικού πολέμου, αλλά στη βάση ενός σχεδίου και μίας λογικής εθνοκάθαρσης, ενός σχεδίου που εκτελέστηκε ψυχρά και μεθοδικά.

Είναι λοιπόν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ένα έγκλημα για το οποίο οι υπαίτιοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.

Η ανάγνωση της Γενοκτονίας είναι λοιπόν ένα χρέος δικαιοσύνης που έχουμε καταρχήν ως φραγμού στην άρνηση του ίδιου του εγκλήματος, αλλά και ως μέρος της αποτροπής επανάληψης τέτοιας βαρβαρότητας εγκλημάτων.

 Θα μπορούσε όμως να είναι και μία πράξη κάθαρσης για τους γείτονές μας τους Τούρκους, μίας κάθαρσης πολύτιμης και για το δικό τους μέλλον.

Δυστυχώς, αυτή η μέρα άργησε να αναγνωριστεί ακόμα και από το επίσημο Ελληνικό κράτος.

Και αργεί να αναγνωριστεί και από τα υπόλοιπα κράτη.

Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την ημέρα που όλοι οι λαοί, ακόμα και οι Τούρκοι, εντάξουν τη σημερινή ημέρα στη συλλογική τους μνήμη.

Και πολύ περισσότερο, την ημέρα που ο κόσμος θα πάψει να γνωρίζει ανάλογες τραγωδίες.

 Εμείς στην Καλλιθέα, ήμασταν πάντα μπροστάρηδες σε αυτό τον αγώνα.

 Ήμασταν από τους πρώτους που ανεγείραμε μνημείο για τη θυσία, ήμασταν πάντα πρωταγωνιστές στις εκδηλώσεις μνήμης.

Άλλωστε, η πόλη μας ήταν αυτή που δέχθηκε ένα σημαντικό τμήμα των προσφύγων Ποντίων.

Εδώ στην πόλη μας, τα πρώτα χρόνια ξετυλίχθηκε ένας νέος Γολγοθάς για τους πρόσφυγές μας, οι οποίοι μέσα σε άθλιες συνθήκες, με μηδαμινή στήριξη, έδωσαν έναν τεράστιο αγώνα να ορθοποδήσουν και ζήσουν περήφανοι στη νέα τους πατρίδα.

Αυτοί μέσα από τον αγώνα τους, έδωσαν και δίνουν μια μεγάλη ελπίδα για όλους μας.

Η δύναμή τους, το θάρρος τους, η αντοχή τους, αλλά κυρίως η επιμονή να κρατάνε τη ρίζα ζωντανή, αποτελεί φάρο ελπίδας για όλους τους Έλληνες.

Εμείς σήμερα αποδίδουμε τη δέουσα τιμή για τους αγώνες που έδωσαν οι Πόντιοι στον Πόντο, αλλά και για τον μεγάλο αντίξοο αγώνα που έδωσαν μετά και στην Ελλάδα αλλά και στη Ρωσία.

Η ιστορία διδάσκει και όταν δεν διδάσκει, τιμωρεί.

Σήμερα τιμάμε τη μνήμη μίας θυσίας, τιμάμε τους ήρωες μας, τιμάμε τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Και τους τιμάμε με μία ευχή: η ανθρωπότητα να μην γνωρίσει ποτέ ξανά τέτοια βαρβαρότητα.

Και με τη βεβαιότητα ότι όσα πλήγματα και αν δεχθεί, όσες διώξεις, ο Ποντιακός Ελληνισμός, ο Ελληνισμός γενικότερα, πάντα θα βγαίνει νικητής και όρθιος.

Ο Ελληνισμός θα ζήσει για πάντα, γιατί ήταν, είναι και θα παραμείνει η αιώνια ελπίδα του ανθρώπου για έναν καλύτερο κόσμο».

Αμέσως μετά, σύντομο χαιρετισμό εκφώνησε και ο Αντιπρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Νοτίου Ελλάδος κ. Χρήστος Δημόπουλος.

Μετά το πέρας των σύντομων χαιρετισμών, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων της πόλης μας.

Συγκεκριμένα στεφάνια στο επιβλητικό μεν, αλλά κακοσυντηρημένο δε Παμποντιακό Ηρώο (όπου μία από τις μπροστινές πλάκες ήταν σπασμένη και πρόχειρα επανατοποθετημένη), κατατέθηκαν από την  Αδελφότητα Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά», από την Αδελφότητα Τριπολιτών Πόντου «Αρχιστράτηγος Μιχαήλ», από το Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών, από τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί», από τον Σύλλογο Ποντιακού Ελληνισμού «Ο Μιθριδάτης», από το Σωματείο Διάδοσης και Διάσωσης της Πολιτιστικής Κληρονομίας «Οι Μωμόγεροι» και από τον Παμποντιακό Σύλλογο «Η Αργώ». Τελευταίος, στεφάνι κατέθεσε ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, με τη Φιλαρμονική του Δήμου μας να παιανίζει τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ακολούθως, το μέλος της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί», Κα Χριστίνα Αβραμίδου, ερμήνευσε ένα απόσπασμα από την θεατρική παράσταση «Η Έξοδος των Ελλήνων της Τρίπολης του Πόντου», ενώ απόσπασμα μαρτυρίας από το θεατρικό έργο «Το ξερίζωμαν», ερμήνευσε το μέλος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών, κ. Γιάννης Ευφραιμίδης.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε, με μέλη  του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί», να χορεύουν τον ξακουστό χορό «Πυρρίχιο», ενώ αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός, ότι την παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε η ηθοποιός Κα Φρέζυ Μαχαίρα.

 Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας κ. Αναστάσιος Γαϊτάνης,  η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κα Άννα Γιαννακού – Πάσχου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τοπικής Ανάπτυξης κ. Εμμανουήλ Κωστάκης,ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος  κ. Κωνσταντίνος Κόκουλος, η Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα μας», Κα Βάσω Μαργαρίτη, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας» κ. Ευάγγελος Παπαδάκης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Τώρα Καλλιθέα», κ. Λάζαρος Λασκαρίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης «Γιάννης Γάλλος» κ. Κώστας Ευθυμίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γεώργιος Κυριακόπουλος και Κωνσταντίνος Πολυχρονίδης (Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), η πρώην Δημοτική Σύμβουλος Κα Αθηνά Εξάρχου, καθώς και αρκετοί Ποντιακής καταγωγής συνάνθρωποί μας, τόσο από την Καλλιθέα, όσο και από όμορους Δήμους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ λιτή μεν, ουσιαστική δε, εκδήλωση, τ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ λιτή μεν, ουσιαστική δε, εκδήλωση, τ Rating: 0
scroll to top