Δευτέρα , 29 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Απρίλιος 3, 2023 2:05 μμ A+ / A-

5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

«Γυναίκα της Ζάκυθος»

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

ΤΗΝ περασμένη εβδομάδα, μέσω της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας «ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας», σας παρουσίασα μία ενημέρωση για τη συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών του 5ου Λυκείου της πόλης στο 15ο Μαθητικό Φεστιβάλ του Δήμου μας.

Σήμερα, αγαπημένο μας αναγνωστικό κοινό, σας παρουσιάζω τα όσα επίσης ευγενικά μας δήλωσε ο Καθηγητής του Σχολείου κ. Κωνσταντίνος Πουλιανίδης, αυτή τη φορά για τα όσα ετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές και μαθήτριες το πρωί της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023, για τον εορτασμό της 202ης επετείου από την 25η Μαρτίου 1821, ημέρα όπου συμβολικά εορτάζουμε την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Αφού ακολούθως διαβάσετε τα όσα μας δήλωσε ο Εκπαιδευτικός κ. Πουλιανίδης, αμέσως μετά μπορείτε να δείτε μια πλειάδα φωτογραφικών στιγμιότυπων που σας παραθέτουμε, «διανθισμένη» με ένα σύντομο χαρακτηριστικό βίντεο από τις αποδόσεις των μαθητών και των μαθητριών του Λυκείου.

«Με τη θεατρική ομάδα του 5ου Λυκείου και μαθητές της Τρίτης Λυκείου που ήθελαν να συμμετέχουν στη γιορτή της 25ης Μαρτίου, συσκεφτήκαμε και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μία γιορτή λίγο διαφορετική από αυτές που κάναμε στο παρελθόν. Άλλωστε, τα γεγονότα της Επανάστασης είναι λίγο-πολύ γνωστά στους μαθητές, αφού τα διδάσκονται και στην Ιστορία.

Έτσι, η γιορτή μας θα ήταν ένα μικρό αφιέρωμα στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, με έμφαση στη «Γυναίκα της Ζάκυθος», έργο πάνω στο οποίο δουλέψαμε και διασκευάσαμε με τους μαθητές, στις τρεις πολιορκίες του Μεσολογγίου και στην Έξοδο των πολιορκημένων, από τα οποία εμπνέεται ο ποιητής διαχρονικά.

Διότι, είναι μεγάλη η ημέρα, η γιορτή και τα γεγονότα που θυμόμαστε. Η επανάσταση του ’21 και η Έξοδος του Μεσολογγίου υπήρξαν κοσμοϊστορικές καταστάσεις με πανευρωπαϊκή επίδραση. Μία χούφτα Έλληνες πατριώτες με ψυχή, όρθωσαν ανάστημα σε μία αυτοκρατορία, την οθωμανική.

Οι αφηγήτριες-αναγνώστριες Γεωργία Πρέντζα και Κατερίνα Δημακοπούλου, μας τοποθετούσαν στα γεγονότα και εξηγούσαν όλα όσα βλέπαμε και ακούγαμε.

Στο τέλος τα μέλη της θεατρικής ομάδας του σχολείου παρουσίασαν ένα απόσπασμα από το έργο του Σολωμού «Η γυναίκα της Ζάκυθος». Το έργο είναι ένα ανολοκλήρωτο  και μοναδικό σατιρικό κείμενο μυστηριακής γοητείας, που διατρέχει ως συνεκτικό νήμα όλο το έργο του Σολωμού. 

Την ιδέα της σύνθεσης, συνέλαβε ο Σολωμός παραμονές της πτώσης του Μεσολογγίου το 1826 ενώ η συγγραφή του κράτησε επτά χρόνια. Το  απόσπασμα διηγείται τη συνάντηση αυτής της γυναίκας, με τρεις  Μεσολογγίτισσες οι οποίες έχουν πάει στη Ζάκυνθο για να συγκεντρώσουν χρήματα, ρούχα και πανιά για τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου.

Τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» υποδύθηκε η Μαριαλένα Αλεξίου, τον Ιερομόναχο Διονύσιο ο Χρήστος Πρέντζας, ενώ τις Μεσολογγίτισσες η Αγγελική Βράχα, η Μίνα Γεωργίου και η Έλντα Τουσάι.

Για  τη  «Γυναίκα της Ζάκυθος», άλλοι θεωρούν ότι είναι μία αλληγορία για την απάθεια μέρους της ζακυνθινής αριστοκρατίας απέναντι στον αγωνιζόμενο ελληνισμό, ενώ άλλοι θεωρούν ότι εκπροσωπεί τη διχόνοια των Ελλήνων ως προς την Επανάσταση. 

Η γυναίκα αυτή είναι βολεμένη, δεν την ενδιαφέρει τι περνάει το Μεσολόγγι και η πατρίδα γενικότερα αλλά μόνο ο εαυτός της. Κατά άλλους μελετητές είναι μία ανθελλήνισσα και μισάνθρωπος, μία γνωστή μορφή στη Ζάκυνθο συγγενής του Σολωμού που οι Ζακυνθινοί της εποχής αναγνώριζαν.

Ωστόσο, παρόλο που το έργο έχει ως τίτλο και ηρωίδα αυτή τη γυναίκα, όμως ο αφηγητής ιερομόναχος Διονύσιος, ο οποίος εκπροσωπεί τον Σολωμό, ή το καλό, είναι ο  πραγματικός πρωταγωνιστής του.

Στο τέλος, η γιορτή έκλεισε με τις Μεσολογγίτισσες να απαγγέλουν το Α΄ Σχεδίασμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων και όλη την ομάδα, με τη βοήθεια του μαθητή Κωνσταντίνου Γιοβανίδη, να τραγουδάει το ποίημα  με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και τον Εθνικό Ύμνο».

 

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Γυναίκα της Ζάκυθος» ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΗΝ περασμένη εβδομάδα, μέσω της ηλεκτρονικ 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Γυναίκα της Ζάκυθος» ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΗΝ περασμένη εβδομάδα, μέσω της ηλεκτρονικ Rating: 0
scroll to top