Παρασκευή , 10 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Ιούλιος 6, 2021 3:49 μμ A+ / A-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Συμμετείχε στο Μνημόσυνο

ΓΙΑ ΤΟΥΣ 78 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ»

ΤΟ απόγευμα της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου 2018 και στην αίθουσα εκδηλώσεων του επιβλητικού Μεγάρου του, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών είχε πραγματοποιήσει εκπληκτική εκδήλωση υπόμνησης, με τίτλο «Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλβανικό Μέτωπο – Ευαγγελίστρια» και ομιλούντα τον διακεκριμένο Κωνσταντινουπολίτη ερευνητή και συγγραφέα κ. Νίκο Μιχαηλίδη, ο οποίος είχε προβεί σε εκτενή αναφορά, τόσο για την πολυποίκιλη δράση των Κωνσταντινουπολιτών εθελοντών, όσο και για την τραγική κατάληξη που είχαν 78 εξ’ αυτών, κατά την επιστροφή τους στην Πόλη με το πετρελαιοκίνητο ιστιοφόρο «Ευαγγελίστρια» ιδιοκτησίας Ιωάννη Γκόβερη, ενώ στη συγκεκριμένη εκδήλωση είχαν τιμηθεί και τρεις παρόντες σ’ αυτή Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές, οι Δημήτριος Νικολαΐδης, Γεώργιος Σουρμελίδης και Αντώνιος Μουρτζιάδης.

Αντίστοιχα, το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2020 και στην πατροπαράδοτη πνευματική τελετή της κοπής της Βασιλόπιτας του  ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, είχε τιμηθεί «ένα εκλεκτό τέκνο της Πόλης, ένας ευπατρίδης, μια εξαιρετική προσωπικότητα, αλλά πολύ αθόρυβος και σεμνός άνθρωπος: ο Νίκος Μιχαηλίδης», όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Λεύκαρος.

Μάλιστα, κατά την αντιφώνησή του ο τιμώμενος κ. Μιχαηλίδης, είχε προβεί σε μία συνταρακτική αποκάλυψη, ότι το πετρελαιοκίνητο ιστιοφόρο «Ευαγγελίστρια», το οποίο μετέφερε, μεταξύ άλλων, πίσω στην Πόλη78 εθελοντές Κωνσταντινουπολίτες που είχαν πάρει μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της μητέρας Ελλάδος, όχι μόνο βυθίστηκε τον Ιούλιο του 1941 από αγγλικό και όχι από γερμανικό υποβρύχιο όπως εικάζονταν έως τότε, αλλά το σύνολο των μελών που επέβαιναν σ’ αυτό (78 Κωνσταντινουπολίτες, 5 άτομα πλήρωμα και 2 Βορειοηπειρώτες ακόμη επιβαίνοντες, σύνολο 85 άτομα), είχε στην ουσία δολοφονηθεί από το πλήρωμα του αγγλικού υποβρυχίου (!!!).

Το πρωί της περασμένης Κυριακής 4 Ιουλίου 2021, ανήμερα των ογδόντα (80) χρόνων από τον τραγικό θάνατο των 78 εθελοντών Κωνσταντινουπολιτών, τελέστηκε Μνημόσυνο κοντά στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε το πετρελαιοκίνητο ιστιοφόρο «Ευαγγελίστρια», ανοικτά του Λαυρίου.

Οργανωτής της απόδοσης τιμών στους 78 Κωνσταντινουπολίτες ήρωες, ήταν η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, μαζί με τα μέλη – σωματεία της.

Για τις ανάγκες πραγματοποίησης της συγκινητικής αυτής τελετής, το Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε το Ναρκαλιευτικό «Ευνίκη», επί του οποίου έγινε προσκλητήριο πεσόντων και ρίψη στεφάνων, τηρήθηκε 1ος λεπτού σιγή, ενώ το Τρισάγιο τέλεσε ο Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Τον ιστορικό Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός του κ. Γεώργιος Λεύκαρος, ο οποίος έρριψε δάφνινο στεφάνι, εκ μέρους του Συλλόγου, στον υγρό τάφο των 78 Κωνσταντινουπολιτών ηρώων, καθώς και το Μέλος του Δ.Σ., κ. Αντώνης Βαρελόπουλος.

Αιωνία τους η μνήμη.

Οι φωτογραφίες που παρατίθενται παρακάτω, είναι από τον φίλο και συνεργάτη της Κωνσταντινουπολίτικης εφημερίδος «ο Πολίτης»,  κ. Στάθη Αρβανίτη.

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Reviewed by on . ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Συμμετείχε στο Μνημόσυνο ΓΙΑ ΤΟΥΣ 78 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» ΤΟ απόγευμα της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Συμμετείχε στο Μνημόσυνο ΓΙΑ ΤΟΥΣ 78 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» ΤΟ απόγευμα της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου Rating: 0
scroll to top