Κυριακή , 12 Μαΐου 2024

Home » Αφιερώματα » ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 1930

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 1930

Ιούλιος 3, 2021 12:34 μμ A+ / A-

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ:  29 ΙΟΥΝΙΟΥ 1930

Όταν τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος

ΣΤΟ ΝΥΝ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΗΤΑΝ Κυριακή 29 Ιουνίου 1930, πριν από 91 ολόκληρα χρόνια, όταν τοποθετήθηκε, από τον τότε Υπουργό Παιδείας, Γεώργιο Παπανδρέου, ο θεμέλιος λίθος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, του οποίου η  κεντρική είσοδος βρίσκεται επί της οδού Μεταμορφώσεως 25.

Η μπροστινή όψη του Σχολείου. Φωτογραφία από το Βιβλίο του Αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, «Τα νέα Σχολικά Κτίρια», του 1938.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα της εποχής και συγκεκριμένα στις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ» και «ΕΣΤΙΑ», στις 11 το πρωί της Κυριακής 29  Ιουνίου 1930, πλήθος κόσμου της Καλλιθέας είχε προσέλθει στο μέρος κοντά στην Αγία Ελεούσα, όπου θα ανεγείρονταν το Εκπαιδευτήριο Καλλιθέας.

Έθνος, 29-06-1930

Η 8η σελίδα της εφημερίδος «ΕΘΝΟΣ» της 29/06/1930, σε pdf μορφή.

Στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου, είχαν παραβρεθεί ο τότε Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου, οι Βουλευτές Αλέξανδρος Κασσαβέτης  και Κυριάκος Βενιζέλος, ο Νομάρχης Αττικοβοιωτίας, Νικόλαος Τρικούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Ευάγγελος Κακούρος, ο Διευθυντής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος, Θ. Μιχαλόπουλος, ολόκληρο το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας με προεξάρχοντα τον Κοινοτάρχη Δημήτριο Αναγνώστου, καθώς και πολλά τοπικά σωματεία με τα λάβαρά τους.

Εστία 29-06-1930

Η 6η σελίδα της εφημερίδος «ΕΣΤΙΑ» της 29-06-1930, σε pdf μορφή.

Τον Αγιασμό είχε τελέσει ο τότε Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, Πολύκαρπος 

Σε λόγο που εκφώνησε ο Κοινοτάρχης ΚαλλιθέαςΔημήτριος Αναγνώστου, είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη της Κοινότητος για το επιδειχθέν ενδιαφέρον της Κυβέρνησης ως προς το ζήτημα της ανεγέρσεως Σχολείου στην Καλλιθέα, ενώ στην απάντησή του ο τότε Υπουργός Παιδείας, είχε υποσχεθεί ότι η Κυβέρνηση θα ήταν πάντοτε στο πλευρό της Κοινότητος για τη δημιουργία και άλλων έργων.

Η πίσω όψη του Σχολείου. Φωτογραφία από το Βιβλίο του Αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, «Τα νέα Σχολικά Κτίρια», του 1938.

Λίγα λόγια για το Σχολείο

Το Δημοτικό Καλλιθέας, ήταν το πρώτο που χτίστηκε στην Καλλιθέα και εκ των πρώτων από μία σειρά Σχολείων που χτίστηκαν έως το 1937 (συνολικά περίπου 4.000 Σχολεία, με ελάχιστα εξ’ αυτών να είναι διατηρητέα σήμερα), στο πλαίσιο του Προγράμματος περί Ανοικοδομήσεως Σχολείων που εκπόνησε το 1929 η Κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου και υλοποίησε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεώργιος Παπανδρέου.

Πανοραμική άποψη του Σχολείου και της γύρω περιοχής, την εποχή κατασκευής του. Φωτογραφία από το Βιβλίο του Αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, «Τα νέα Σχολικά Κτίρια», του 1938.

Ο θεμέλιος λίθος του τοποθετήθηκε στις 29 Ιουνίου 1930, ενώ τα εγκαίνιά  του έγιναν έναν χρόνο αργότερα.

Κατασκευάστηκε σε σχέδια του Αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού  (10/04/1903 Κωνσταντινούπολη – 04/12/1976, Αθήνα), και αποτελούνταν από έξι αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα χειροτεχνίας, γραφεία, εστιατόριο, υπόστεγο και σχολικό κήπο. Δαπανήθηκε, για την κατασκευή του, το ποσό των 3.200.000 δραχμών και ο κυβισμός του σχολείου ήταν  5.810 m3.

Σχέδια με την μπροστινή και πίσω όψη του Σχολείου. Φωτογραφία από το Βιβλίο του Αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, «Τα νέα Σχολικά Κτίρια», του 1938.

Από τα εγκαίνιά του, λειτουργεί ανελλιπώς ως Δημοτικό Σχολείο, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, χρησιμοποιήθηκε και ως Φυλακή, από τους Γερμανούς (Αυστριακούς σωστότερα).

Σήμερα στεγάζεται σε αυτό το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, με Διευθυντή τον κ. Γεώργιο Γερασιμόπουλο.

Η εντοιχισμένη πλάκα που υπάρχει δίπλα από την κεντρική είσοδο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας.

Η μπροστινή όψη του νυν 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, στις μέρες μας (α).

Μία ακόμη μπροστινή όψη του νυν 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, στις μέρες μας.

Φωτογραφία του Σχολείου, σχεδόν πανομοιότυπη με την αντίστοιχη που υπάρχει στο βιβλίο του αρχιτέκτονα Καραντινού.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 1930 Reviewed by on . ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ:  29 ΙΟΥΝΙΟΥ 1930 Όταν τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος ΣΤΟ ΝΥΝ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΤΑΝ Κυριακή 29 Ι ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ:  29 ΙΟΥΝΙΟΥ 1930 Όταν τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος ΣΤΟ ΝΥΝ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΤΑΝ Κυριακή 29 Ι Rating: 0
scroll to top