Δευτέρα , 13 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ιούνιος 21, 2021 11:56 πμ A+ / A-

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

«Επανάσταση 1821: Ταξικές Συγκρούσεις και πολιτικοί ανταγωνισμοί»

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/06, ΩΡΑ 19:30, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «Σ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ»

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ Λέσχη Καλλιθέας διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Επανάσταση 1821: Ταξικές Συγκρούσεις και πολιτικοί ανταγωνισμοί», την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, στις 19:30, στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120).

Ομιλητές θα είναι:

Γιάννης Μηλιός (Συγγραφέας – Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Ε.Μ.Π.). 

Δημήτρης Κατσορίδας (Συγγραφέας – επιστημονικός συνεργάτης στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).

Τάσος Κωστόπουλος (δημοσιογράφος, συγγραφέας).

Θα διερευνηθούν οι πολιτικές ιδέες που αναπτύχθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης, αλλά και οι  πολιτικοί ανταγωνισμοί που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της. Θα προσεγγιστεί η Επανάσταση υπό το πρίσμα της διεκδίκησης του επαναστατημένου λαού για δημοκρατία, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των πολεμικών γεγονότων (1821-1829), αλλά σε μια ευρύτερη περίοδο, που αρχίζει με την εκδήλωση της επανάστασης το 1821 και εκτείνεται (και ολοκληρώνεται) με την επανάσταση που ανέτρεψε τον Όθωνα (1862) και επέβαλε το πιο δημοκρατικό σύνταγμα εκείνης της εποχής. Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν τα δομικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής Επανάστασης, δηλαδή οι ταξικές συγκρούσεις που την καθόρισαν και κυρίως τον αγώνα των αγροτικών μαζών (της πραγματικής κοινωνικής βάσης της Επανάστασης) που πολεμούσαν για μια ριζοσπαστική αγροτική μεταρρύθμιση. Οι ομιλητές θα ασχοληθούν επίσης, με κάποιες ριζοσπαστικές πτυχές αυτής της ταξικής σύγκρουσης, οι οποίες αν και περιφερειακές σε σχέση με τα μεγάλα στρατιωτικά και πολεμικά γεγονότα, εντούτοις δεν ήταν καθόλου περιθωριακές και συνέβαλαν στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών της Επανάστασης.

Η αφίσα της εκδήλωσης – συζήτησης.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Επανάσταση 1821: Ταξικές Συγκρούσεις και πολιτικοί ανταγωνισμοί» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/06, ΩΡΑ 19:30, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «Σ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Επανάσταση 1821: Ταξικές Συγκρούσεις και πολιτικοί ανταγωνισμοί» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/06, ΩΡΑ 19:30, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «Σ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΟ Rating: 0
scroll to top