Σάββατο , 4 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ

Απρίλιος 7, 2021 9:47 μμ A+ / A-

ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ

Οnline Σεμινάριο

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ, Κ. ΑΝΤΩΝΗ ΛΑΜΠΙΔΗ

ΤΟ Δίκτυο Μικρασιάτης, διοργανώνει, την προσεχή Κυριακή 11 Απριλίου 2021 και ώρα 19:00, το 18o online  σεμινάριό του, με θέμα αυτή φορά: «1821 – Οι σφαγές των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, ο απαγχονισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’» και εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Αντώνη Λαμπίδη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Αντώνης Λαμπίδης.

Συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Ο Ελληνισμός, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα, τιμούν τους ήρωες που έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα για την Ελευθερία.

Η Κωνσταντινούπολη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία και την έναρξη της Επανάστασης. Ήδη, από το 1918, η Φιλική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τους Αθανάσιο Τσακάλωφ, Νικόλαο Σκουφά και Εμμανουήλ Ξάνθο, είχε ως έδρα της την Κωνσταντινούπολη. Η μεσαία τάξη και οι έμποροι της ελληνικής διασποράς, αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το πατριωτικό εγχείρημα και συμπαραστάθηκαν υλικά και ηθικά σε αυτό.

Όταν αποκαλύφθηκαν τα σχεδία των Φιλικών στον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄, έως τότε ανυποψίαστο για τις προθέσεις τους, ακολούθησε σφαγή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα, την Κυριακή του Πάσχα, 10 Απριλίου 1821, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ οδηγήθηκε στην αγχόνη. Επί τρεις ημέρες παρέμεινε κρεμασμένος. Το τίμιο λείψανο παραδόθηκε στον όχλο και στη συνέχεια το έριψαν στη θάλασσα, στον Κεράτιο Κόλπο.

«Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ συρόμενος στην αγχόνη», Λεπτομέρεια από πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα (πηγή: Wikipedia).

Αυτή η μαύρη σελίδα του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων, υπενθυμίζοντας το χρέος μας στην υπεράσπιση και διαφύλαξη της Ελευθερίας του Γένους.

Συμμετοχές

Οι ήδη συμμετέχοντες στα σεμινάρια του Δικτύου Μικρασιάτης, θα λάβουν το link στα ήδη δηλωμένα email τους (δεν χρειάζεται να κάνουν νέα εγγραφή).

Όσοι και όσες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε για πρώτη φορά αυτό το σεμινάριο, παρακαλείσθε όπως δηλώσετε συμμετοχή με email και την ένδειξη στο Θέμα: 1821 – Οι σφαγές των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας (προαιρετικά αν εκπροσωπείτε Σύλλογο ή Φορέα) και  αποστολή του email σας στο diktyomikrasiatis@gmail.com 

Το link παρακολούθησης του σεμιναρίου και οδηγίες σύνδεσης μέσω της πλατφόρμας zoom, θα σταλούν μεθαύριο Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, το απόγευμα.

ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ Reviewed by on . ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ Οnline Σεμινάριο ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ, Κ. ΑΝΤΩΝΗ ΛΑΜΠΙΔΗ ΤΟ Δίκτυο Μικρασιάτης, διοργανώνει, την προσεχή Κυρ ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ Οnline Σεμινάριο ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ, Κ. ΑΝΤΩΝΗ ΛΑΜΠΙΔΗ ΤΟ Δίκτυο Μικρασιάτης, διοργανώνει, την προσεχή Κυρ Rating: 0
scroll to top