Κυριακή , 5 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Φεβρουάριος 13, 2021 8:55 μμ A+ / A-

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Ένα ακόμα επιτυχημένο διαδικτυακό Σεμινάριο

ΜΕ  ΘΕΜΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΤΗ «ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»

ΕΝΑ ακόμα επιτυχημένο διαδικτυακό Σεμινάριο, φρόντισε να διεξαχθεί νωρίς το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου 2021, η ιδιαίτερα δραστήρια Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιθέας.

Πάντα σε αγαστή συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», αυτή τη φορά το θέμα που αναπτύχθηκε ήταν καθόλα επίκαιρο, καθώς αφορούσε τη «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών».

Μέσα από το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό σεμινάριο, όλα τα άτομα που το παρακολούθησαν διαδικτυακά, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να κομίσουν πολύτιμες πληροφορίες, σχετικές με την σεξουαλική κακοποίηση, τη σημασία που έχει η πρόληψη μέσω της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, για τις τρεις περιόδους της ζωής των παιδιών (προσχολική ηλικία, σχολική ηλικία, εφηβεία), ανάλογα δηλαδή με την ψυχοσωματική τους ωριμότητα, κατά τις οποίες μπορεί να γίνει η σεξουαλική διαπαιδαγώγησή τους, αλλά ακόμη και για τον σημαντικότατο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι γονείς για την ορθότερη δυνατή ενημέρωση των παιδιών τους πάνω στα προαναφερθέντα θέματα.

Έγινε πλήρως κατανοητό ότι η σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού περιλαμβάνει τη συμμετοχή (εμπλοκή) σε σεξουαλική δραστηριότητα την οποία το παιδί δεν κατανοεί πλήρως ή για την οποία δεν είναι σε θέση να συναινέσει ή για την οποία δεν είναι αναπτυξιακά ώριμο ή η οποία παραβιάζει τους νόμους, καθώς και το ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνει η σεξουαλική κακοποίηση.

Οι συμμετέχοντες, ενημερώθηκαν για τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζουν τα παιδιά τα οποία έχουν υποπέσει σε κάθε μορφής κακοποίηση, είτε κατά την προσχολική τους ηλικία, είτε κατά την σχολική τους, είτε, τέλος, κατά την εφηβεία τους, αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία που έχει η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς τους, οι οποίοι θα πρέπει να τα ενημερώνουν με απλά και κατανοητά λόγια (ανάλογα φυσικά με την ηλικία τους) σχετικά με την ανατομία του σώματός τους, την προσωπική τους υγιεινή, για τις διαφορές και τις ομοιότητες των δύο φύλων, για τους σωματικούς κινδύνους και τις τυχόν ασθένειες που ελλοχεύουν, για τα υγιή όρια που επιβάλλεται να υπάρχουν (π.χ. ο προσωπικός τους χώρος), ακόμη και για τους κανόνες σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Επίσης, έγινε ενημέρωση και για τον λεγόμενο «κανόνα του εσώρουχου» (δηλαδή ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει να δει ή να αγγίξει τα ιδιωτικά μέρη των παιδιών ή τα ίδια άλλων), αφού πρώτα εξαιρέθηκαν οι αναγκαστικές εκείνες  περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν (π.χ. εξέταση από γιατρούς) και έγινε απολύτως σαφές ότι ακόμη και οι γιατροί οφείλουν, με τη σειρά τους, όχι μόνο να πάρουν την σχετική άδεια από τα παιδιά, αλλά και να τα ενημερώσουν παράλληλα, για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δουν ή να αγγίξουν ιδιωτικά τους μέρη. Μάλιστα, για τον συγκεκριμένο κανόνα, προβλήθηκε και ένα σχετικό και μικρής διάρκειας βίντεο, όπως προβλήθηκε και ένα επίσης μικρής διάρκειας βίντεο υπό τον τίτλο «Τσάι και Συναίνεση». Και τα δύο προαναφερόμενα βιντεάκια, είναι αναρτημένα στο youtube, το μεν πρώτο στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=pw209gh7Ivg&feature=share, το δεύτερο, στη: https://www.youtube.com/watch?v=e9XNFu1OVZs&feature=share και πιστεύουμε ότι αξίζει να τα δείτε.

Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά για τους τρόπους θεραπείας των παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική ή άλλου είδους κακοποίηση, για τους μύθους που επικρατούν γύρω από τον χρόνο και τον τρόπο ενημέρωσης των παιδιών, αλλά ακόμη και μια σύντομη μεν, περιεκτική δε ενημέρωση, για τις δράσεις που έχει αναπτύξει επί σειρά ετών, «το Χαμόγελο του Παιδιού».

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτού του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος και άκρως επίκαιρου διαδικτυακού σεμιναρίου.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» Ένα ακόμα επιτυχημένο διαδικτυακό Σεμινάριο ΜΕ  ΘΕΜΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΤΗ «ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ Δ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» Ένα ακόμα επιτυχημένο διαδικτυακό Σεμινάριο ΜΕ  ΘΕΜΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΤΗ «ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ Δ Rating: 0
scroll to top