Παρασκευή , 3 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ» – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ» – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Σεπτέμβριος 6, 2020 7:14 μμ A+ / A-

ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ» – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Δίωρο αφιέρωμα στα Σεπτεμβριανά του 1955

ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΠΡΩΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

H ΕΚΠΟΜΠΗ «Αποσκευές» του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, παρουσιάζουν ένα δίωρο αφιέρωμα στα «Σεπτεμβριανά», σήμερα 6 Σεπτεμβρίου 2020, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Η νύχτα που πλήγωσε βαθιά την κοινότητα των Ρωμιών της Πόλης και σήμανε τη βίαιη ενηλικίωση των παιδιών και των εφήβων της δεκαετίας του 1950. Μέσα από τις εξιστορήσεις, τις προφορικές μαρτυρίες και καταγραφές όσων βίωσαν τα γεγονότα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη, αναδύεται το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου και συνάμα η πολυσχιδής κοινωνική πραγματικότητα της πλέον ακμάζουσας κοινότητας της Πόλης. Από τον φόρο περιουσίας μέχρι τα συντρίμμια των Σεπτεμβριανών, αναδύεται η ζοφερή δεκαετία που θα σηματοδοτήσει τη συρρίκνωση της ελληνικής κοινότητας και θα κορυφωθεί με τις απελάσεις του 1964.

Στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος θα βρίσκεται ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Γεώργιος Λεύκαρος. Μεταξύ άλλων ακούγονται οι μαρτυρίες των: Αλέκου Παπαδόπουλου, διευθυντή της ιστορικής εφημερίδας «Εμπρός», Διονυσίου Αγγελόπουλου, πρώην προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Απελαθέντων εκ Τουρκίας, του Θεμιστοκλή Παχόπουλου, πρώην Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και του Ιωσήφ Κωνσταντινίδη, μέλος Δ.Σ. των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών.

Από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ ακούγονται οι μαρτυρίες των Δημητρίου Καλούμενου, φωτογράφου του Πατριαρχείου, Γιώργου Καράγιωργα, δημοσιογράφου, και Φίλιππου Ιωαννίδη, ιατρού.

Έρευνα – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

«Ο πατέρας μου τελικά, παρότι προβληματίστηκε σοβαρά, δεν τα αξιολόγησε σωστά όλα αυτά. Δεν έδωσε τη σημασία που έπρεπε, και τώρα που ακούγονταν καθαρά οι φωνές του όχλου «Kahrolsun Giavourlar!» (Ανάθεμα στους γκιαούρηδες!) και «Yikin, kirin Giavourdur!» (Γκρεμίστε, σπάστε, είναι γκιαούρης!), τα ’βαζε με τον εαυτό του. Έσβησε γρήγορα-γρήγορα τα φώτα του μαγαζιού του και γλίστρησε έξω» (γραπτή μαρτυρία Λεωνίδα Κουμάκη, 2008).

Επίσης και η ΕΡΤ1 TV, στο αποψινό βραδινό Δελτίο Ειδήσεών της, στις 21:00, θα έχει αναφορά στα Σεπτεμβριανά, με το ιστορικό υλικό αρχείου της ΕΡΤ και μαρτυρίες και συνεντεύξεις από τα Διοικητικά στελέχη του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Αξίζει και να ακούσετε, αλλά και να δείτε τις δύο αυτές αναφορές για το τι ακριβώς συνέβη πριν από 65 ακριβώς χρόνια στην ακμάζουσα τότε Ελληνική Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.

ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ» – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Reviewed by on . ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ» - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Δίωρο αφιέρωμα στα Σεπτεμβριανά του 1955 ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΠΡΩΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΒΡΑ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ» - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Δίωρο αφιέρωμα στα Σεπτεμβριανά του 1955 ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΠΡΩΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΒΡΑ Rating: 0
scroll to top