Τρίτη , 7 Μαΐου 2024

Home » Αφιερώματα » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΜΑΪΟΥ 1932

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΜΑΪΟΥ 1932

Μάιος 29, 2020 2:40 πμ A+ / A-

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΜΑΪΟΥ 1932

«Λαμπρή Τελετή»

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

29 ΜΑΪΟΥ 1453 – 29 Μαΐου 2020. Συμπληρώθηκαν πλέον 567 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της Άλωσης της Βασιλίδας των πόλεων, της Κωνσταντινούπολης, από τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Β’.

Λόγω της θλιβερής αυτής επετείου για τον Ελληνισμό, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και κάθε χρόνο, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών διοργανώνει πνευματικές τελετές μνήμης και αφύπνισης.

Σήμερα, θα κάνουμε μία αναδρομή στον χρόνο και θα μεταφερθούμε νοερά στο 1932, αναρτώντας ένα δημοσίευμα της εφημερίδος «Πατρίς», η οποία στο φύλλο της Δευτέρας 30 Μαΐου εκείνου του έτους και με τίτλο: «ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΠΕΤΕΙΩ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ. ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΝ»,  ενημέρωνε το αναγνωστικό της κοινό για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε «εν τω ευρυτάτω και πολυτελεί ιδιοκτήτω μεγάρω του Συλλόγου», «…επί τη επετείω της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως…» και «εις μνήμην του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου…», όπως τονίζονταν χαρακτηριστικά.

Αυτούσιο το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδος «Πατρίς», έχει ως ακολούθως:

«ΕΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΝ

Επί τη επετείω της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Κοινότητος Καλλιθέας ωργάνωσε χθες λαμπράν τελετήν εις μνήμην του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, εν τω ευρυτάτω και πολυτελεί ιδιοκτήτω μεγάρω του Συλλόγου.

Την τελετήν, την οποίαν ετίμησαν δια της παρουσίας των ο Μητροπολίτης Κεντρικής Ευρώπης κ. Καραβαγγέλης, ο υπουργός της Παιδείας κ. Περ. Καραπάνος, οι βουλευταί Αθηνών κ.κ. Λ. Μακκάς. Αγ. Βαργαγιάννης, Σαράντης και Χούρσογλου, αι κοινοτικαί αρχαί Καλλιθέας, πλείστοι επιφανείς εκ Κωνσταντινουπόλεως ομογενείς, οι κ. κ. Χατζόπουλος, Σπανούδης, Σιώτης, Τζιώτης κλπ. και άπειρος κόσμος διανοουμένων, επαγγελματιών, είχαν οργανώσει θαυμασίως τα μέλη του Συλλόγου και ιδία ο έγκριτος πρόεδρος του κ. Λεωνιάδης.

Μετά την προσέλευσιν των επισήμων, εψάλη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρικής Ευρώπης συγκινητική επιμνημόσυνος δέησις, μεθ’ ην ο λόγος εδόθη εις τον διακεκριμμένον ομιλητήν της ημέρας, τον κ. Αδ. Αδαμαντίου, ώστις εξεφώνησε εύγλωττον επίσημον αγόρευσιν.

Προσκληθέντες είτα διά θερμής προσλαλιάς του προέδρου του συλλόγου, έλαβον αλληδιαδόχως τον λόγον ο υπουργός της Παιδείας κ. Καραπάνος και ο πολιτευτής κ. Μακκάς.

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ κ. ΜΑΚΚΑ

Ο κ. Μακκάς εξήρε το βαθύ συμπέρασμα που εξάγεται εκ της αγορεύσεως του κ. Αδαμαντίου, δηλαδή, το ότι, εν τη ζωή των λαών, τους ζώντας κυβερνούν οι νεκροί.

Αλλ’ ούτοι διακυβερνούν και καθοδηγούν διά των διδαγμάτων ιδίως, τα οποία εγκαταλείπουν εις τας επερχομένας γενεάς. Το δε μέγα και γονιμοποιόν δίδαγμα που μας εκληροδότησεν η πτώσις του Βυζαντίου, είνε εν δίδαγμα εθνικής ομονοίας, εθνικής πειθαρχίας και αλληλεγγύης.

Εάν έπεσεν το Βυζάντιον τω 1453, τούτο ωφείλετο εις την διχόνοιαν ήτις εκυριάρχει τότε μεταξύ των χριστιανών και μεταξύ Ελλήνων ακόμη. Και ότε, τω 1920, το βυζαντινόν όνειρον, κατέστη και πάλιν, χάρις εις τον Βενιζέλον, πραγματικότης, και τότε πάλιν το μέγα έργον εθρυμματίσθη, διότι οι Έλληνες δεν είμεθα ημωμένοι.

Τα δύο ταύτα μεγάλα διδάγματα, θα μας παραδειγματίσουν άρά γε σήμερον;

Διότι και σήμερον, εν μέσω της οικονομικής απειλής που κρεμάται επί των κεφαλών μας, η Πατρίς μας κινδυνεύει να καταστραφή όπως και τω 1453. Ας παύσωμεν λοιπόν, επιλέγει ο κ. Μακκάς, τους βυζαντινισμούς, τας ακάρπους συζητήσεις, τας αγόνους έριδας πέριξ των τύπων και πέριξ των μικροκομματικών διενέξεων.

Και από τον σίδηρον της περικεφαλαίας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ας σφυρηλατήσωμεν εθνικήν ομόνοιαν και πειθαρχίαν σιδηράν, χάρις εις την οποίαν και μόνην, θα πραγματοποιηθή η ρήσις του Χαρ. Τρικούπη ότι η Ελλάς προωρίζεται να ζήση και θα ζήση».

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο Λέων Μακκάς γεννήθηκε το 1892 και απεβίωσε το 1972. Είχε σπουδάσει Νομικά, ενώ είχε μακρά πολιτική σταδιοδρομία, εκλεγόμενος για πρώτη φορά ως βουλευτής Αθηνών στις εκλογές του 1928. Ανέλαβε την ηγεσία πολλών Υπουργείων, ενώ την περίοδο 1949 – 1955, διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πατρίς 30-05-1932

Το φύλλο (3η σελίδα) της εφημερίδος «Πατρίς», της Δευτέρας 30 Μαΐου 1932, σε pdf μορφή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΜΑΪΟΥ 1932 Reviewed by on . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΜΑΪΟΥ 1932 «Λαμπρή Τελετή» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 29 ΜΑΪΟΥ 1453 - 29 Μαΐου 2020. Συμπληρώθηκαν πλ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΜΑΪΟΥ 1932 «Λαμπρή Τελετή» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 29 ΜΑΪΟΥ 1453 - 29 Μαΐου 2020. Συμπληρώθηκαν πλ Rating: 0
scroll to top