Τετάρτη , 8 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Νοέμβριος 26, 2019 11:50 μμ A+ / A-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Λαογραφική  Έκθεση

ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΟΥΚΛΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ Κας ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗ – ΦΡΑΓΚΟΥ

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ μίας  ιδιαίτερα εντυπωσιακής Λαογραφικής Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, το απόγευμα (19:30) της προσεχούς Παρασκευής 29 Νοεμβρίου 2019, στο επιβλητικό Μέγαρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (Δημοσθένους 117).

Η αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών θα γεμίσει, απ’ άκρου εις άκρον, με εντυπωσιακές χειροποίητες κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές και με επαγγέλματα που χάνονται μέσα στον χρόνο, της «Ιατρού» Κας Ειρήνης Πρίντεζη – Φράγκου.

Η Κα Ειρήνη Πρίντεζη – Φράκου, ειδική στην ανακατασκευή κάθε είδους παλαιάς και κατεστραμμένης κούκλας, γεννήθηκε στην Πόλη, αλλά κατάγεται από τη Σύρο.

Αφού τελείωσε το περίφημο Κεντρικό Παρθεναγωγείο της Πόλης, σπούδασε στην Αμερικανική Σχολή Γραμμάτων και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης, όπου διδάχθηκε ζωγραφική, πλαστική, γλυπτική και ιδιαίτερα την τεχνική κατασκευή της κούκλας.

Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μετά τους τελευταίους διωγμούς του Ελληνισμού.

Με μεγάλη αγάπη στην λαϊκή παράδοση και τις κάθε λογής τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, χρησιμοποιώντας ως υλικά το βαμβάκι, το σύρμα, την κόλλα και κατά περίπτωση το ύφασμα, το χαρτί, το δέρμα, τα μαλλιά ή το ξύλο, η «Ιατρός της κούκλας», Κα Πρίντεζη – Φράγκου δημιουργεί εκπληκτικά, μοναδικά θα λέγαμε έργα τέχνης, απεικονίζοντας παραστατικά μορφές και τοπία, έργα που όπως έχει δηλώσει και η ίδια, αποτελούν ένα κομμάτι του εαυτού της, ένα κομμάτι της ψυχής της.

Έχει πραγματοποιήσει  πληθώρα ατομικών εκθέσεων, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πάμπολλες αντίστοιχες ομαδικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η Κα Ειρήνη Πρίντεζη – Φράγκου, με μερικές από τις δημιουργίες της.

Ήδη, την αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κοσμεί εδώ και πολύ καιρό, μια ανεπανάληπτη δημιουργία της Κας Πρίντεζη – Φράγκου, το λεγόμενο Ορφανοτροφείο του Συλλόγου, το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί, σημαντικότατο έκθεμα του προγράμματος «Ανοιχτές Πύλες» που βρίσκεται και φέτος σε εξέλιξη και το οποίο απευθύνεται κυρίως σε άτομα και ομάδες, όπως μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές (Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι.), κ.α..

Το «Ορφανοτροφείο του Συλλόγου», η ανεπανάληπτη δημιουργία της Κας Πρίντεζη – Φράγκου.

Η άκρως ενδιαφέρουσα Λαογραφική Έκθεση, την αφίσα της οποίας ακόμη και το Υπουργείο Παιδείας ανάρτησε στην διαδικτυακή εκπαιδευτική του πύλη, ως προτεινόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη, θα διαρκέσει από την προσεχή Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 έως και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, από τις 10:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι και από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 21:00 το βράδυ και θα πραγματοποιηθεί με τη συμπαράσταση του Δήμου Καλλιθέας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Reviewed by on . ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Λαογραφική  Έκθεση ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΟΥΚΛΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ Κας ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗ – ΦΡΑΓΚΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ μίας  ιδιαίτερα εντυπωσιακής ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Λαογραφική  Έκθεση ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΟΥΚΛΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ Κας ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗ – ΦΡΑΓΚΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ μίας  ιδιαίτερα εντυπωσιακής Rating: 0
scroll to top