Σάββατο , 11 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » 78η ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

78η ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Οκτώβριος 28, 2018 11:53 μμ A+ / A-

78η ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Λαμπρός, για άλλη μία φορά, ο εορτασμός

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ, πατριωτική έξαρση, μεγάλη συμμετοχή, αλλά και χωρίς ιδιαίτερα έκτροπα, τιμήθηκε, σήμερα το πρωί της Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018, η 78η επέτειος της Εθνικής μας Εορτής και εδώ στην Καλλιθέα.

Με τον καλό καιρό που επικράτησε να είναι σύμμαχος, το εορταστικό πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί από το Δήμο μας, εφαρμόστηκε, έστω και με μικρή καθυστέρηση, κατά γράμμα.

Έτσι, νωρίς το πρωί στις 10:00, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων, τελέστηκε Δοξολογία, παρουσία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Κάρναβου, των λοιπών Επισήμων, αλλά και των Σημαιοφόρων και των Παραστατών όλων των Σχολείων της πόλης μας.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, όλοι οι Επίσημοι προσκεκλημένοι, μετέβησαν μπροστά από τον Ανδριάντα του ήρωα Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, στην ομώνυμη κεντρική πλατεία της πόλης μας, εκεί όπου ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κάρναβος κατέθεσε στεφάνι.

Ακολούθως, όλοι μαζί, μετέβησαν πεζή στην πλατεία Ηρώου, εκεί όπου, με λίγη καθυστέρηση, καθώς άργησαν να προσέλθουν οι Ιερείς, εψάλη Επιμνημόσυνος Δέηση και στη συνέχεια έγινε η ανάκρουση του ψαλμού «Αιωνία η Μνήμη», από τη Δημοτική μας Φιλαρμονική.

Στον καθόλα επίκαιρο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους πολυπληθείς παριστάμενους συνδημότες μας και όχι μόνο, ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος τόνισε τα ακόλουθα: 

{Σεβαστοί Πατέρες της Εκκλησίας.

Κύριε Υπουργέ,

Κυρία Περιφερειακή Σύμβουλε.

Αγαπητοί πολίτες.

Φίλες και φίλοι, νέοι και νέες.

Σήμερα, είναι μία μεγάλη ημέρα στη μάχη κατά του Φασισμού για ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Είναι, όμως και μία μεγάλη ημέρα για την πόλη μας, την Καλλιθέα.

Γιατί είχαμε ένα αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστικό ρόλο και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, αλλά και μετά, στην Αντίσταση κατά των κατακτητών.

Είναι μακρύς ο κατάλογος των ηρώων Καλλιθεατών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα στα βουνά της Αλβανίας και μετά στα βουνά της Ελλάδας και στις πόλεις.

Και είναι πάρα πολλές οι ιστορίες αντίστασης που γράφτηκαν εδώ στην Καλλιθέα μας.

Ο πρώτος σε αυτήν την ηρωική αλληλουχία, ήταν ο Κωνσταντίνος Δαβάκης, ο ηρωικός Συνταγματάρχης, ο ηρωικός Καλλιθεάτης, που ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, ενάντια ίσως στην λογική, δεν λύγισε από τη δύναμη των Ιταλών, δεν λύγισε στην πρώτη επίθεση και άμεσα αντεπιτέθηκε.

Αλλά και δεκάδες χιλιάδες ήταν οι ανώνυμοι Καλλιθεάτες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, στο μέτωπο αλλά και μετά στην Αντίσταση.

Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Και αναρωτιόμαστε ποιες και πόσες αποζημιώσεις θα μπορούσαν ποτέ να ισοσταθμίσουν όλες αυτές τις θυσίες, όλες αυτές τις ζωές, που χάθηκαν από το μένος του κατακτητή;

Εμείς εδώ στην Καλλιθέα, τιμούμε και σεβόμαστε την ιστορία μας έμπρακτα.

Με μεγάλη χαρά, ανακοινώνω σήμερα, ότι ο Δήμος μας, μετά από την αγορά πριν δύο περίπου χρόνια της ιστορικής οικίας του ήρωα της Μάχης της Πίνδου, Συνταγματάρχη Δαβάκη, εξασφάλισε τη συνεργασία του Πολεμικού Μουσείου προκειμένου να δημιουργήσουμε εκεί, ένα χώρο ιστορικής μνήμης.

Επίσης, σε λίγες ημέρες ξεκινάει το έργο που η πόλη περίμενε δεκαετίες, στον ιστορικό χώρο θυσίας, στην οδό Μπιζανίου, όπου δόθηκε η ηρωική μάχη του Ε.Α.Μ. με τους κατακτητές.

Το μουσείο της Π.Ε.Α.Ν., το μνημείο του μπλόκου της Καλλιθέας, το μνημείο στο τότε Φρενοκομείο, αλλά και το παράνομο Τυπογραφείο του Ε.Α.Μ., που δεσμευόμαστε σήμερα να αναδείξουμε, καθώς και τόσα άλλα τοπόσημα στην πόλη μας, αποδεικνύουν, με πράξεις, τον φόρο τιμής που αποδίδουμε στην ιστορική μνήμη.

Μεγαλύτερη όμως σημασία έχει, να περάσουμε τα διδάγματα της Ιστορίας στη σημερινή μας ζωή και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους μας.

Για έναν απλό λόγο:

Γιατί η γνώση της Ιστορίας, είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος που θα διασφαλίσει το μέλλον μας.

Η γνώση της Ιστορίας μας, είναι αυτή που θα διασφαλίσει την συνοχή και την ανθρωπιά μας.

Και πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε όλοι ότι η 28η Οκτωβρίου, είναι μία γιορτή Εθνικής Ενότητας!

Μακάρι και η ανθρωπότητα να είχε μνήμη.

Γιατί έτσι δεν θα επαναλαμβάναμε τα λάθη του παρελθόντος. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίσσονται με βάση την ιστορική σοφία.

Σχεδόν 80 χρόνια μετά από ένα τόσο αιματηρό πόλεμο, όπως τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κόσμος δείχνει να μην έχει διδαχθεί από αυτά που έγιναν.

Ακόμη και στη γειτονία μας, ακόμη και στην Ευρώπη, με τα εκατομμύρια θύματα του πολέμου, πληθαίνουν οι φωνές του λαϊκισμού.

Στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ένας άλλος υπόγειος, αλλά κρίσιμος πόλεμος.

Ο πόλεμος της ανοιχτής Ευρώπης, των αξιών και του ανθρωπισμού, με την κλειστή, φοβική Ευρώπη.

Οι δυνάμεις του σκοταδισμού, εκμεταλλεύονται ορατές αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμών, την γραφειοκρατία, την έλλειψη αλληλεγγύης, κυρίως την απουσία ενός νέου συνεκτικού, ανθρωπιστικού οράματος, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο.

Την μεγάλη ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση, την έχουν οι ηγεσίες της Ευρώπης.

Οι οποίες οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποτρέψουν ένα πισωγύρισμα.

Αλλά ευθύνη και ρόλο έχουμε και εμείς, που απαρτίζουμε την κοινωνία των πολιτών.

Που πρέπει να είμαστε ενεργοί, παρόντες, ενήμεροι και έτοιμοι να πάρουμε πρωτοβουλίες.

Ευθύνη έχουμε και οι Έλληνες.

Που για άλλη μία φορά η Ιστορία μας φέρνει στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων.

Η πατρίδα μας έχει πολλά να προσφέρει.

Και οφείλει να είναι και τώρα παρούσα.

Ως δύναμη αντίστασης, αλλά και ως δύναμη ανθρωπισμού.

Είναι στη μοίρα μας να είμαστε πάντοτε στην σωστή όχθη της Ιστορίας.

Όπως ήμασταν και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι εμείς ήμασταν αυτοί που διαμόρφωσαν και τον ρου του μεγάλου ποταμιού της Ιστορίας και του Δυτικού Πολιτισμού.

Και  ήμασταν πάντα εδώ να στηρίζουμε, με τις θυσίες μας, με τις ιδέες μας, ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Στην 28η Οκτωβρίου αντισταθήκαμε, όταν σχεδόν κανένας στην Ευρώπη δεν αντιστεκόταν.

Ο Γάλλος συγγραφέας Άλμπερ Καμύ, έγραψε: «Αλλά η Ελλάδα είναι η πρώτη που έκανε να κατανοήσει ο κόσμος, πως οι άνθρωποι της ελευθερίας μπορούσαν να είναι επίσης και οι άνθρωποι του θάρρους και πως καμιά ήττα δεν ήταν αιώνια. Αυτός ο μικρός λαός, αποδείχθηκε ισάξιος με το καταπληκτικό παρελθόν του.

Τι μάθημα και τι ανακούφιση να βλέπεις πως ο πιο υψηλός πολιτισμός δεν αφαιρεί τίποτε από τα προτερήματα της καρδιάς και από τη δύναμη της ψυχής!».

Αντισταθήκαμε όταν όλοι θεωρούσαν μάταια κάθε προσπάθεια.

Είναι σαφές ότι αυτή η αντίσταση είχε και ιδεολογική διάσταση.

Γιατί ήταν καθολική και ομόθυμη.

Η αντίσταση αυτή, έφερε την μεγάλη ανατροπή.

Μία απρόσμενη νίκη στα βουνά της Ηπείρου, μία μεγάλη αντίσταση στους Ναζί κατακτητές, που ανέτρεψε και την εξέλιξη ολόκληρου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Και μία μάχη που συνεχίστηκε στα βουνά και τις πόλεις σε όλη τη διάρκεια της κατοχής.

Για τους Έλληνες εξακολουθεί να ισχύει το «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί Πάτρης», αλλά και το «αμύνεσθαι περί αξιών».

Ήρθε η ώρα να το καταλάβει και η παγκόσμια κοινότητα.

Η μάχη είναι ενάντια στον Φασισμό.

Η μάχη που πρέπει να δίνουμε, είναι για τη δικαιοσύνη, είναι για τις ανθρώπινες αξίες.

Και είναι αιώνια.

Ζήτω το ΟΧΙ.

Ζήτω η ΕΛΛΑΔΑ}.

Μετά και τον καθόλα επίκαιρο, όπως προαναφέραμε, χαιρετισμό που απηύθυνε ο  Δημάρχος της πόλης μας, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων, με το όλο τελετουργικό να «κλείνει» με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η μεγαλειώδης παρέλαση της μαθητικής και σπουδάζουσας νεολαίας της πόλης μας, των Αθλητικών και Εθνικοτοπικών Συλλόγων, των Προσκόπων και των λοιπών Φορέων, με τη Δημοτική μας Φιλαρμονική να παιανίζει εμβατήρια και με τους πολυπληθείς συνδημότες μας, μαζί με τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Κάρναβο και τον Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής,  κ. Ιωάννη Μπαλάφα, να χειροκροτούν θερμά όλους όσοι συμμετείχαν, με τους μαθητές και τις μαθήτριες, όμως, του 6ου Λυκείου της πόλης μας, να προκαλούν τη συγκίνηση όλων, καθώς φορώντας μαύρες κορδελίτσες σε ένδειξη πένθους για συμμαθήτριά τους που αυτοκτόνησε πρόσφατα, χειροκροτήθηκαν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σχολικό τμήμα.

Αν και τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και κατά τη λήξη του εορτασμού της 78ης επετείου από την 28η Οκτωβρίου 1940 υπήρξαν ορισμένες μικροπαραφωνίες, η όλη εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε ομαλά, χωρίς να δημιουργηθούν έκτροπα.

Χρόνια πολλά συνδημότες μας, χρόνια πολλά Καλλιθέα μας, χρόνια πολλά πατρίδα μας.

Και του χρόνου.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

78η ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 Reviewed by on . 78η ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 Λαμπρός, για άλλη μία φορά, ο εορτασμός ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ, πατριωτική έξαρση, μεγάλη συμμ 78η ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 Λαμπρός, για άλλη μία φορά, ο εορτασμός ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ, πατριωτική έξαρση, μεγάλη συμμ Rating: 0
scroll to top