Παρασκευή , 10 Μαΐου 2024

Home » Αθλητικά » ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΣΠΕΡΟΣ

ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΣΠΕΡΟΣ

Αύγουστος 27, 2018 2:33 μμ A+ / A-

ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΣΠΕΡΟΣ

1ο Τουρνουά Μπάσκετ Τάκη Κοντούζογλου

ΤΟ ΜΕΤΑΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, 8 & 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ διοργανώνει  το «1ο Τουρνουά ΤΑΚΗ ΚΟΝΤΟΥΖΟΓΛΟΥ», τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου Προέδρου του Σταμάτη (ΤάκηΚοντούζογλου, που υπηρέτησε τον σύλλογο επί 33 συνεχή χρόνια, από το 1954 μέχρι το θάνατό του το 1987 και τον καθιέρωσε μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του Ελληνικού μπάσκετ και βόλεϊ, με συνεχή παρουσία επί δεκαετίες στις κορυφαίες κατηγορίες, αλλά και με συστηματική καλλιέργεια των τμημάτων υποδομής, στα πρωταθλήματα των οποίων ο Έσπερος επίσης πρωταγωνίστησε.

Το τουρνουά τελεί  υπό την αιγίδα  του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης «Γιάννης Γάλλος» του Δήμου Καλλιθέας και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων, του Π.Ο.Κ. Έσπερος, του Α.Ο. Τρίτων, του Α.Σ. Δούκας και του Γ.Σ. Κρόνος.

Το Τουρνουά θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 8 & 9 Σεπτεμβρίου 2018, στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο του Εσπέρου, από 17:00 έως 21:00.

Λίγα λόγια για τον Τάκη Κοντούζογλου

Ο Τάκης Κοντούζογλου υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διοικητικούς παράγοντες και οικονομικούς αιμοδότες ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με σαφείς προσανατολισμούς, αδαμάντινο ήθος, ανεξάντλητη εργατικότητα και παθολογική αγάπη για τον Έσπερο, τον οποίον οδήγησε ψηλά. Συμμετείχε συνεχώς στο Διοικητικό Συμβούλιο από το 1954. Διετέλεσε Αρχηγός Μπάσκετ (1954), Αντιπρόεδρος (1962), Γενικός Αρχηγός (1963) και εξελέγη Πρόεδρος του Εσπέρου το 1966.

Ο Κοντούζογλου πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, του Γ.Σ. Καλλιθέα (1966), προωθώντας και επιτυγχάνοντας τη συγχώνευση του ποδοσφαιρικού τμήματος του Εσπέρου με τα άλλα τοπικά ποδοσφαιρικά σωματεία (Ηρακλής Καλλιθέας, Α.Ε. Καλλιθέας, Καλλιθαϊκός, Πυρσός).

Μετά τη συγχώνευση (1966), ο Κοντούζογλου επικέντρωσε το ενδιαφέρον του Εσπέρου στις αθλοπαιδιές (μπάσκετ, βόλεϊ), με αποτέλεσμα τα τμήματα αυτά να διαγράψουν αμέσως εκπληκτική τροχιά. Με διαδοχικούς προβιβασμούς το μπάσκετ ανδρών ανέβηκε από τη Β’ κατηγορία Κέντρου (1966) στην Α’ Εθνική (1972) και το βόλεϊ ανδρών από τη Γ’ κατηγορία Κέντρου (1966) στην Α’ Εθνική (1971).

Τα τμήματα υποδομής του Εσπέρου σημείωσαν επίσης διακρίσεις (Πρωταθλητής Εφήβων Κέντρου 1967, Πρωταθλητής Εφήβων Κέντρου 1968, Πρωταθλητής Παίδων Κέντρου 1968, Πρωταθλητής Παίδων Κέντρου 1970, Πρωταθλητής Ελλάδος Παίδων 1970, 2ος Εφήβων Κέντρου 1971).

Την ίδια περίοδο ο Τάκης Κοντούζογλου αντιμετώπισε το γηπεδικό πρόβλημα, που προέκυψε (1968) με την κατάργηση, από τη δικτατορία, του ανοικτού γηπέδου του Εσπέρου επί της Λεωφόρου Θησέως (έξω από τη Χαροκόπειο). Κατασκεύασε το νέο ανοικτό γήπεδο Εσπέρου (1970) στο Λόφο Σικελίας, στο χώρο που παραχωρήθηκε τότε από τη δημοτική αρχή, στον οποίο πολύ αργότερα (1987) κατασκευάστηκε το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο «Έσπερος».

Από το 1972, οι αγώνες των πρωταθλημάτων μπάσκετ και βόλεϊ στις εθνικές κατηγορίες διεξάγονταν μόνο σε κλειστά γήπεδα. Ο Έσπερος περιφερόταν ως γηπεδούχος σε διάφορα σημεία του Λεκανοπέδιου. Μεγάλη επιθυμία του Τάκη Κοντούζογλου, την οποία δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει, ήταν η κατασκευή του κλειστού γηπέδου του Εσπέρου.

Παρ’ όλ’ αυτά, αν και η έλλειψη του γηπέδου αυτού αποτελούσε σοβαρότατο ανασταλτικό παράγοντα, ο Τάκης Κοντούζογλου, μετά το 1972, ευτύχησε ως Πρόεδρος να δει την άστεγη ομάδα μπάσκετ του Εσπέρου να προβιβάζεται στην Α’ Εθνική τρεις ακόμη φορές: το 1978, το 1980 και το 1982.Ο Κοντούζολγου διοίκησε τον Έσπερο από τη θέση του Προέδρου επί 21 χρόνια.

Πέθανε την άνοιξη του 1987.

Λίγους μήνες αργότερα ο σύλλογος, μπαίνοντας στο καινούργιο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο «Έσπερος», τοποθέτησε πάνω από την κεντρική είσοδο, τη φωτογραφία του ιστορικού του ηγέτη, φροντίζονται να βρίσκεται πάντοτε στη θέση της.

Η αφίσα του Τουρνουά Μπάσκετ.

ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΣΠΕΡΟΣ Reviewed by on . ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΣΠΕΡΟΣ 1ο Τουρνουά Μπάσκετ Τάκη Κοντούζογλου ΤΟ ΜΕΤΑΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, 8 & 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 Ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ διοργανώ ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΣΠΕΡΟΣ 1ο Τουρνουά Μπάσκετ Τάκη Κοντούζογλου ΤΟ ΜΕΤΑΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, 8 & 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 Ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ διοργανώ Rating: 0
scroll to top