Πέμπτη , 2 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιούνιος 5, 2017 8:19 μμ A+ / A-

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι εστί Πολιτική;

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΛΤΟΥΤ

ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ερώτημα που βασανίζει πολιτικούς φιλοσόφους είναι το τι εστί Πολιτική; Σε γενικά πλαίσια, ένα λεξικό θα προσδιόριζε την Πολιτική ως  την τέχνη και την πρακτική της διακυβέρνησης, δηλαδή της οργάνωσης, της διεύθυνσης και της διοίκησης των ανθρώπινων κοινωνιών, εν ολίγοις, είναι η τέχνη του εφικτού. 

Τι δεν είναι όμως η Πολιτική;  Η Πολιτική δεν είναι η έλλειψη αναγνωρισιμότητας τον προβλημάτων της αστικής κοινωνίας και η αντιμετώπιση αυτών. Η Πολιτική δεν είναι πελατειακές σχέσεις, βύσματα και διορισμοί, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι. Η Πολιτική δεν είναι η κατευθείαν τοποθέτηση  αναξιόπιστων, χωρίς κανένα ταλέντο ή ιδιαίτερη μόρφωση ατόμων σε καίριες θέσεις και πόστα, λες και ζούμε σε εποχές οικογενειοκρατίας και ολιγαρχίας.

Καλώς ή κακώς, η Δημοκρατία χαρακτηρίζεται από την επιλογή τον πολιτών ως ποιος θα τους κυβερνήσει καλύτερα, όχι τις απόψεις ιδιωτών έως προς ποιος θα κυβερνούσε καλύτερα. Αν μη τι  άλλο, η αλητεία τον εκπροσώπων της αναξιόπιστης πολιτικής, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με μόρφωση, και γνώση τον προβλημάτων τον πολιτών. 

Η Πολιτική δεν είναι το αποκλειστικό προνόμιο κάποιων κομματικών επιτελείων. Πολιτική είναι κάθε κίνηση, σκέψη και πράξη, που επιχειρεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών. Δεν αρκεί να είναι ένας εκπρόσωπος «κομματικοποιημένος», αλλά να είναι κυρίως πολιτικοποιημένος. Η διαφορά είναι απλή, ο «κομματικοποιημένος» θα κοιτάξει τα συμφέροντα ενός X κινήματος, ενώ ο πολιτικοποιημένος, θα δει τα συμφέροντα όλον τον πολιτών.

Η ενασχόληση του ατόμου με την Πολιτική, οφείλει να έχει ως στόχο το «κοινό αγαθό». Το αγαθό αυτό, όμως, δεν υπάρχει, ανεξάρτητα από όλους όσους μοχθούν γι’ αυτό: η ίδια η συμμετοχή στη δημιουργία οικονομικών και πολιτιστικών αγαθών, είναι μέρος του ευ ζην, της ευδαιμονίας ολοκληρωμένων πολιτών. Στην περίπτωση της Καλλιθέας, λοιπόν, η ευδαιμονία τον πολιτών μας δεν πρέπει να βασίζεται καθαρά μόνο στην καθαριότητα της πόλης, αλλά και στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, στις αναλώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται, στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, στα οποία, δυστυχώς, έχουμε μια μεγάλη έλλειψη.

Πολιτική, λοιπόν, δεν είναι το «βόλεμα» και η κάλυψη των αναγκών των λίγων, αλλά η κάλυψη των αναγκών των πολλών. Η αξιοποίηση πόρων, με μόνο γνώμονα το πως θα καλυτερέψουμε την ζωή τον κατοίκων μας, από το πόσες επιχειρήσεις θα θριαμβεύουν στην πόλη, δημοτικά τέλη και ανάπτυξη, έως και πόσα κλαδιά θα μαζεύουμε από τον δρόμο. Πότε είχαμε λοιπόν σωστή πολιτική στην Καλλιθέα;

Ο κ. Αλέξανδρος Σαλτούτ.

** Ο κ. Αλέξανδρος Σαλτούτ έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, με γνώσεις Νομικής και Οικονομικών, ενώ κατέχει Master στο πολιτικό μάρκετινγκ, από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Reviewed by on . ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Τι εστί Πολιτική; ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΛΤΟΥΤ ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ερώτημα που βασανίζει πολιτικούς φιλοσόφους είναι το τι εστί Πολιτικ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Τι εστί Πολιτική; ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΛΤΟΥΤ ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ερώτημα που βασανίζει πολιτικούς φιλοσόφους είναι το τι εστί Πολιτικ Rating: 0
scroll to top