Δευτέρα , 29 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Μάιος 23, 2017 3:46 μμ A+ / A-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Η Σιωπή της Μικράς Ασίας»

ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ – ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑΣ Κας ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ αρκετών ενδιαφερομένων, πραγματοποιήθηκε η προβολή, χθες το απόγευμα της Δευτέρας 22 Μαΐου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του επιβλητικού Μεγάρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, του ντοκιμαντέρ της Δημοσιογράφου – Ερευνήτριας Κας Ελένης Κωνσταντινίδου, με τίτλο «Η Σιωπή της Μικράς Ασίας».

Το διάρκειας 50 περίπου λεπτών ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ, αφορά την περιοχή της Μικράς Ασίας. Έχει αφετηρία την περίοδο της Αργοναυτικής Εκστρατείας στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και την εγκατάσταση των ελληνικών φύλων στη Μικρά Ασία, και φτάνει μέχρι τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί, το 2013, ενώ, παράλληλα, παρακολουθεί και καταγράφει τις εθνολογικές, κοινωνιολογικές και πολιτισμικές μεταβολές της περιοχής στο πέρασμα του χρόνου.    

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε, με τους παρευρισκόμενους να καλωσορίζει ο Πρόεδρος του ιστορικού και ιδιαίτερα δραστήριου Συλλόγου της πόλης μας κ. Νικόλαος Βασιαγεώργης, ο οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται σε μία σειρά ακόμη εκδηλώσεων μνήμης για την Άλωση της Βασιλεύουσας.

Στη συνέχεια, το μέλος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Λεύκαρος, παρουσίασε στους παρευρισκομένους τόσο τη Δημοσιογράφο – Ερευνητή Κα Ελένη Κωνσταντινίδου, η οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα που επισκέφθηκε, το 1996, την Ίμβρο και κάλυψε εκδήλωση του Γιώργου Νταλάρα, όσο και τους ομιλητές, που ήταν η Κα Μάρω Παπαθανασίου, Ομότιμος Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Γεώργιος Φίλος, Δρ Γεωοπολιτικής.

Λαμβάνοντας τον λόγο η Δημοσιογράφος και Ερευνήτρια Κα Ελένη Κωνσταντινίδου, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου, όπως ιδιαίτερα και τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, ευχήθηκε σε όλους «καλή θέαση».

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, που ακολούθησαν την προβολή του ντοκιμαντέρ, πρώτη τον λόγο έλαβε η Καθηγήτρια Κα Μάρω Παπαθανασίου, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στην ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μικράς Ασίας, ενώ τόνισε – μεταξύ άλλων – και τη σημαντικότατη συμβολή του Πατριάρχη Φώτιου (τον 9ο μ.Χ. αιώνα), στη διάσωση και αντιγραφή των παλαιών ελληνικών περγαμηνών και συνεπακόλουθα, στη διάσωση του ελληνικού πνευματικού πλούτου που «άνθησε» ανά τους αιώνες στην περιοχή της Μικράς Ασίας.

Ο κ. Γεώργιος Φίλης, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στις τρεις λέξεις – «κλειδιά» που παρουσιάζουν το περιεχόμενο του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, που είναι η σύνδεση, η συνέχεια και η ταυτότητα, εξηγώντας μάλιστα τους λόγους, που ήταν:

  • η σύνδεση, γιατί συνδέονται η αρχαιότητα με το σήμερα.
  • η  συνέχεια, γιατί παρουσιάζεται η ιστορική συνέχεια από την εγκατάσταση των Ελληνικών φύλων στην περιοχή, μέχρι τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, την Οθωμανική αυτοκρατορία, έως και τη σημερινή Τουρκία.
  • η ταυτότητα, γιατί υπάρχει μόνιμα το ζήτημα της ταυτότητας των κατοίκων της στην περιοχή αυτή.

Παράλληλα, ο Dr Γεωπολιτικής, τόνισε την προσωπική άποψή του, ότι «η Μικρά Ασία αποτελεί λίκνο του Ελληνισμού και του Βυζαντίου».

Η Κα Κωνσταντινίδου, αφού ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τους παρευρισκομένους, κατά την αποφώνησή της, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι: «Η Ανατολή αλλάζει, αλλά οι άνθρωποι παραμένουν οι ίδιοι. Χιλιάδες χρόνια, ο πληθυσμός της Μικράς Ασίας παραμένει ίδιος, με ελληνικό DNA».

Σε επισημάνσεις που έγιναν από τους παρευρισκομένους, μετά το τέλος και των ομιλιών, τονίστηκε η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, ενώ προτάθηκε αυτό να προβληθεί, τουλάχιστον στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης μας, καθώς αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσεων για την περιοχή της Μικράς Ασίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, ανά τους αιώνες, με τον Ελληνισμό.

 

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Η Σιωπή της Μικράς Ασίας» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ – ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑΣ Κας ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ α ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Η Σιωπή της Μικράς Ασίας» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ – ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑΣ Κας ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ α Rating: 0
scroll to top