Πέμπτη , 2 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Απρίλιος 13, 2017 11:00 μμ A+ / A-

ΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου!…»

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ 12 ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ

«ΣΗΜΕΡΟΝ κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των αγγέλων βασιλεύς …».

Εκατομμύρια είναι οι πιστοί Χριστιανοί όπου γης, όπου από νωρίς σήμερα το απόγευμα συμμετέχουν στα Θεία Πάθη, παρακολουθώντας την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων και την κορύφωση του Θείου Δράματος.

Σε όλους τους Ιερούς Ναούς διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια που περιγράφουν την πορεία του Κύριου Ιησού Χριστού προς τον Γολγοθά, από τον Μυστικό Δείπνο, την προδοσία του Ιούδα, την σύλληψη, τη μεταφορά από τον Καϊάφα στον Πόντιο Πιλάτο, τη δίκη,  τα βασανιστήρια του Κυρίου με το μαστίγωμά Του και τέλος, τη Σταύρωση.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι πιστοί, με κατάνυξη και συγκίνηση, συμμετέχουν στον Όρθρο της Μεγάλης Παρασκευής, όπου μεταξύ 5ου και 6ου Ευαγγελίου, ψάλουν το αντίφωνο:

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν».

Σιγά – σιγά, ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής πλησιάζει προς το τέλος του, με τους πιστούς Χριστιανούς να προσμένουν την Ανάσταση του Κυρίου και τη λύτρωση της ψυχής τους.

Λίγο νωρίτερα, στον Ιερό Ναό της  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλλιθέα, έσβησαν τα φώτα και υπό το ασθενές φως των κεριών, έγινε η λιτάνευση του Εσταυρωμένου από τους Ιερείς (τον Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Νάκο, τον Αρχιμανδρίτη π. Σισώη Σκάλκο και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Χριστοδούλου), εντός του Ιερού Ναού, με τις καμπάνες, εκείνη τη στιγμή, να ηχούν πένθιμα. Ήταν η κορύφωση του Θείου Δράματος, με την αναπαράσταση της Σταύρωσης του Υιού του Θεού.

Αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, πρώτα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η Αποκαθήλωση, και ακολούθως, το βράδυ, θα γίνει σε κάθε Ενορία, η Περιφορά του Επιταφίου.

  

  

  

  

  

  

  

ΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Reviewed by on . ΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου!...» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ 12 ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ «ΣΗΜΕΡΟΝ κρεμάται επί ξύλου, ΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου!...» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ 12 ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ «ΣΗΜΕΡΟΝ κρεμάται επί ξύλου, Rating: 0
scroll to top