Δευτέρα , 29 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » 196η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

196η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Μάρτιος 25, 2017 11:57 μμ A+ / A-

196η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Με προσπάθεια αμαύρωσής της

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αμαύρωσής της από ομάδα αριστεριστών και αντιεξουσιαστών, εορτάστηκε σήμερα το πρωί του Σαββάτου 25 Μαρτίου 2016, η 196η επέτειος από την επανάσταση των Ελλήνων να αποτινάξουν από πάνω τους τον Οθωμανικό ζυγό.

Το προκαθορισμένο εορταστικό πρόγραμμα, τηρήθηκε σχεδόν κατά γράμμα.

Στις 10 το πρωί, οι Σημαιοφόροι και οι Παραστάτες των Σχολείων, των Συλλόγων και των λοιπών φορέων της πόλης μας, παραβρέθηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων, εκεί όπου παρουσία των Επισήμων, πραγματοποιήθηκε Δοξολογία.

Ακολούθως, όλοι οι Επίσημοι μαζί με τους Σημαιοφόρους και τους Παραστάτες, υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου μας, κατευθύνθηκαν πεζή στην πλατεία Ηρώου, εκεί όπου για πρώτη φορά στα 22 χρόνια που καλύπτουμε δημοσιογραφικά τις Εθνικές μας Επετείους, αντικρίσαμε παρατατεταγμένη μεγάλη αστυνομική δύναμη πέριξ του Ηρώου, η οποία δεν επέτρεπε ακόμη και την είσοδό μας για λήψη φωτογραφιών και βίντεο, καθώς αριστερά και δεξιά του, ήταν μαζεμένοι γύρω στους 30 με 40 αριστεριστές και αντιεξουσιαστές, οι οποίοι, μη σεβόμενοι την σημερινή ημέρα – την οποία τίμησε μέχρι και η Google, αναρτώντας την ελληνική σημαία στο λογότυπό της, το οποίο ήταν βαμμένο στα μπλε – διαμαρτύρονταν, φωνάζοντας συνθήματα με ντουντούκα και ρίχνοντας αργότερα φυλλάδια, τόσο για την απόφαση του Δημάρχου της πόλης μας κ. Δημήτρη Κάρναβου, να επιτρέψει την κατάθεση στεφάνου από εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, όσο και για την επικείμενη παρουσία μελών του κόμματος αυτού. Φυσικά, κατάφεραν, να πετύχουν, εν μέρει τον στόχο τους και να αμαυρώσουν την σημερινή Επέτειο, καθώς δεν έγινε κατάθεση Στεφάνων από κανένα επίσημο πλην του Δημάρχου, στεφάνια τα οποία είχαν, πολύ απλά,  εναποθετηθεί νωρίτερα στο Μνημείο των Ηρώων

Έτσι, η Επιμνημόσυνη Δέηση, η ανάκρουση του Ψαλμού «Αιωνία η Μνήμη», αλλά και η εκφώνηση του άκρως ενδιαφέροντα και επίκαιρου πανηγυρικού λόγου της ημέρας από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Κάρναβο, πραγματοποιήθηκαν εν μέσω έντονων και συνεχών αποδοκιμασιών και με συνθήματα, από τους παριστάμενους αριστεριστές και αντιεξουσιαστές.

Ο ιδιαίτερα ψύχραιμος Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος,  στον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα ακόλουθα: «Σεβαστοί Πατέρες της Εκκλησίας, Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και των Συλλόγων της πόλης μας. Αγαπητοί συνδημότες. Φίλες και φίλοι. Νέοι και νέες.

Γιορτάζουμε σήμεραμια πολύ μεγάλη ημέρα για όλουςμας. Γιορτάζουμε μια μεγάλη ημέρα για τον ελληνισμό. Αλλά και μια μεγάλη ημέρα για την ανθρωπότητα.

Τιμάμε, σήμερα, τους χιλιάδες των ηρώων μας. Που πρόταξαν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα. Που έδωσαν τις ζωές τους, προτάσσοντας με τόσο εμφατικό τρόπο, το δημόσιο έναντι του ιδιωτικού, το έθνος έναντι ακόμη και της ζωής τους. Που βάδισαν ακόμη και ενάντια στο ρεύμα.

Τους ήρωες! Τέτοιους ήρωες, τους χρειζόμαστε πάντα. Και ιδιαίτερα τώρα στις σημερινές συγκρυρίες.

Πολύ περισσότερο, χρειαζόμαστε το πνεύμα εκείνων των ημερών.

Ότι πώτο είναι το πατριωτικό καθήκον, πρώτα πρέπει να αγαπάμε την πατρίδα και να νοιαζόμαστε για αυτήν.

Η πατρίδα δεν μας έχει ανάγκη μόνο στον πόλεμο.

Μας έχει ανάγκη κάθε μέρα.

Στον αγώνα για δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και για αντίσταση.

Στον αγώνα για καλύτερη δημοκρατία.

Αλλά και στην αντίσταση στις φωνές του ρατσισμού, του φασισμού, της οπισθοδρόμησης.

Αγαπητοί φίλοι, το 1821 ήταν ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας.

Άλλαξε παγκόσμιους συσχετισμούς δυνάμεων. Και ξεκίνησε μια μεγάλη αλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μετά την Ελληνική Επανάσταση, τίποτα δεν ήταν το ίδιο στον τότε κόσμο.

Η Ελληνική Επανάσταση, μας έδωσε την εθνική μας ανεξαρτησία.

Όμως, έδωσε το έναυσμα για την υπέρβαση της αριστοκρατίας στην Ευρώπη. Και έφερε – έστω και για λίγο – στην ανθρωπότητα το πιο δημοκρατικό και φιλελεύθερο κράτος στον κόσμο, το ελληνικό κράτος του Συντάγματος της Επιδαύρου.

Οι Έλληνες, μετά απο αιώνες βγήκαμε στο προσκήνιο της ιστορίας.

Τίποτα απ’ όλα αυτά τα μεγάλα που συνέβησαν εκείνα τα χρόνια, δεν ήταν τυχαία.

Ο ελληνισμός των κοινοτήτων της διασποράς, αλλά και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έδωσε διανοητές παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Ρήγας Φεραίος, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Ανώνυμος ο Έλληνας, ο Δημήτριος Καταρτζής, ο Ιώσηπος Μοισιόδαξ και ο Αθανάσιος Ψαλίδας.

Όλοι τους μίλησαν για ένα νέο πλαίσιο αξιών.

Το όραμα του Ρήγα για ομόσπονδα Βαλκάνια, η πίστη του ανώνυμου του Έλληνα για ένα ευνοούμενο κράτος, ο κοινός αγώνας για ανθρώπινα δικαιώματα, για μόρφωση, για κοινοβουλευτισμό, η πίστη στη δύναμη της Παιδείας, το όραμα για μια εκπαίδευση για όλους τους πολίτες και η ανεξηθρησκία.

Και βέβαια, υπήρξε και η συνέχεια του γένους.

Η Ελληνική Εκκλησία ήταν η κιβωτός που διέσωσε τον ελληνισμό στα 400 χρόνια σκλαβιάς.

Αυτή ήταν σ’ όλα τα χρόνια της σκλαβιάς, το λίκνο του ελληνισμού με εκπαιδευτικούς θεσμούς, αλλά και κρατώντας μια ξεχωριστή ελληνική κοινωνική δομή.

Και ήταν αυτή που πρωταγωνίστησε στον αγώνα της Επανάστασης.

Με ένα μεγάλο φόρο αίματος.

Πάνω από όλα αυτά όμως, ήταν η εθνική μας ενότητα, αυτή που έδινε τη νίκη.

Μια ενότητα που βασίστηκε σε ένα οργανωμένο κίνημα. Η Φιλική Εταιρεία πέτυχε να δώσει ένα οργανωτικό σχήμα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ένα σχήμα με ιεραρχία, υπευθυνότητα και πειθαρχία στον κοινό στόχο.

Με λίγα λόγια, η Επάναστασή μας είχε όλα συστατικά για μία επιτυχημένη εθνική πορεία.

Είχε ιδεολογικό υπόβαθρο, είχε στόχο, είχε ενότητα, είχε οργάνωση, σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Και όλα κινδύνεψαν να χαθούν όταν χάθηκε αυτή η ενότητα του έθνους.

Και μπήκαμε σε αδελφοκτόνο αγώνα.

Στην Εθνική αυτή Εορτή μας, μπορούμε να βρούμε όλα τα μηνύματα που χρειαζόμαστε για το παρόν και το μέλλον.

Αγαπητοί φίλοι.

Το 1821 είναι και θα είναι πάντα επίκαιρο, πάντα ζωογόνο, πάντα ελπιδοφόρο.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα σε αυτή τη δύσκολη εθνική συγκυρία.

Με τους Τούρκους να προσπαθούν να μας συρρικνώσουν τουλάχιστον γεωγραφικά.

Το 1821, οι Τούρκοι ηττήθηκαν. Μαζί τους ηττήθηκε ο μαξιμαλισμός, ο ιμπεριαλισμός, ηττήθηκε η αδικία. Και τώρα, θα ηττηθεί η προσπάθεια του αναθεωρητισμού.

Γιατί παρά τις δυσκολίες, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, το έθνος μας είναι ενωμένο και δυνατό, και έτοιμο να υπερασπιστεί το δίκαιο και τον διαφωτισμό μέσα από την ελληνική ψυχή.

Η Ιστορία πρέπει να διδάσκει.

Και αν δεν διδάσκει, τότε τιμωρεί.

Αυτό πρέπει να το έχουν πολύ καλά στο μυαλό τους όσοι από τους γείτονές μας προσπαθήσουν να υπερβούν τα όρια του δικαίου και της λογικής.

Ζήτω το 1821!

Ζήτω οι Ήρωές μας.

Ζήτω η Ελλάδα».

Ακολούθως, ο κ. Δημάρχος, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων, ενώ το όλο τελετουργικό τελείωσε με τη Δημοτική μας Φιλαρμονική να παιανίζει τον Εθνικό μας Ύμνο, όπου – κατά παράδοξο τρόπο – έγινε με απόλυτη ευλάβεια, καθώς οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρόμενοι αριστεριστές και αντιξεξουσιαστές, δεν φώναξαν κάνενα σύνθημα κατά την ανάκρουσή του…

Επόμενοι πρωταγωνιστές, ήταν η Μαθητιώσα και Σπουδάζουσα νεολαία της πόλης μας, τα παιδιά μας, τα οποία μαζί με τμήματα από Αθλητικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους αλλά και από Προσκοπικά Συστήματα, παρέλασαν, καμαρωτά, μπροστά από τους επισήμους.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης, έκανε η Κα Άννα Ανδρεατίδου, η οποία, για πολλοστή φορά, αρίστευσε στα καθήκοντά της.

Μετά το πέρας και της πατροπαράδοτης παρέλασης, μαθήτριες και μαθητές από Σχολεία της πόλης μας, χόρεψαν παραδοσιακούς δημοτικούς χορούς, στην παρακείμενη εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Κύπρου, ενώ ο υποψήφιος Δήμαρχος και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Παρών και Μέλλον της Καλλιθέας», κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, παρά την σχετική απαγόρευση, κατέθεσε Στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων.

Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν, τόσο στη μαθητιώσα νεολαία μας και στα αθλητικά και εθνικοτοπικά σωματεία της πόλης μας, όσο και στα προσκοπικά μας συστήματα, τα οποία δεν επηρεάστηκαν από το όλο αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί και παρέλασαν με αίσθημα εθνικής υπηρηφάνειας, όπως πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στη δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος της πόλης μας, η οποία, μαζί με τον Διοικητή της, έστω και εάν δυσκόλεψαν κατά πολύ το έργο μας, φρόντισαν ώστε να τηρηθεί η τάξη και να μην αμαυρωθεί περισσότερο ο εορτασμός της μεγάλης Θρησκευτικής Εορτής και της Εθνικής μας Επετείου.

Ακολουθεί πλουσιότατο φωτορεπορτάζ, με 100 φωτογραφίες, μιας και φέτος, για δεύτερη μάλιστα συνεχή φορά, παρουσιάζουμε όλα τα σχολεία, τα σωματεία και τα προσκοπικά συστήματα της πόλης μας, που συμμετείχαν στη σημερινή παρέλαση.

Χρόνια πολλά προς όλους και ιδιαίτερα προς τους εορτάζοντες.

Και του χρόνου.

  

  

  

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

196η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Reviewed by on . 196η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Με προσπάθεια αμαύρωσής της ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αμαύρωσής της από ομάδα αριστεριστ 196η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Με προσπάθεια αμαύρωσής της ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αμαύρωσής της από ομάδα αριστεριστ Rating: 0
scroll to top