Τρίτη , 30 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Οκτώβριος 10, 2016 11:16 πμ A+ / A-

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 

Φιλοσοφικό Εργαστήρι για Παιδιά

ΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΛΥΚΕΙΟΥ, ΓΟΝΙΩΝ –  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ο ΔΗΜΟΣ Καλλιθέας αποφάσισε τη δημιουργία Εργαστηρίου Φιλοσοφίας για παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς, το οποίο θα λειτουργεί κάθε Σάββατο πρωί, στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, στην οδό Σκρα 35 & Δημοσθένους, από τις 10.00 π.μ. έως 12.00 μ.μ.

Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

«Για όποιον θα έθετε το ερώτημα: “Μα είναι δυνατό να κάνουν τα παιδιά φιλοσοφία;” ο Δήμος Καλλιθέας και το Φιλοσοφικό Εργαστήρι για παιδιά έχουν για συνήγορο έναν κορυφαίο της Γνωστικής Ψυχολογίας και της Ανακαλυπτικής Μάθησης, τον Μπρούνερ, και την παιδαγωγική Αρχή του: “Τα παιδιά, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορούν να διδαχθούν και να μάθουν τα πάντα, αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος, η κατάλληλη μέθοδος διδασκαλίας, η οποία και θα τα βοηθήσει σ’ αυτό”. Ο φιλοσοφικός διάλογος μεταξύ των παιδιών, γύρω από ένα θέμα κάθε φορά, συμβάλλει στο ξύπνημα των φιλοσοφικών ερωτημάτων και προβληματισμών τους. Συγχρόνως, όπως σωστά επισημαίνουν κορυφαίοι φιλόσοφοι και ψυχολόγοι, τόσο ο διάλογος αυτός όσο και τα επιμέρους αντικείμενά του περιορίζουν τη βίαιη επίλυση των διαφορών μεταξύ των παιδιών, καθώς τα διδάσκουν και τα εθίζουν να τις επιλύουν με τον λόγο».

Νίκος Παπαδόπουλος, καθηγητής Πειραματικής Ψυχολογίας & Ψυχολογίας των Κινήτρων Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Υπεύθυνος και δάσκαλος φιλοσοφίας του Φιλοσοφικού Εργαστηρίου για Παιδιά είναι ο κ. Δημήτρης Ντoύσας. Ο κ. Δ. Ντούσας είναι 33 χρόνια δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία, συγγραφέας βιβλίων Κοινωνικής Επιστήμης και Φιλοσοφίας, και δάσκαλος φιλοσοφίας για παιδιά και ενήλικες τα τελευταία 20 χρόνια. Σήμερα υπηρετεί ως δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας. Ο κ. Ντούσας θα  προσφέρει τις επιστημονικές, φιλοσοφικές και μεθοδολογικές του γνώσεις δωρεάν. Ως διδακτικό υλικό θα χρησιμοποιείται το βιβλίο «Απλά Μαθήματα Φιλοσοφίας για Παιδιά». Κατά καιρούς στο Φιλοσοφικό Εργαστήρι θα προσκαλούνται κι άλλοι επιστήμονες, με γνώσεις και διδακτικές ικανότητες Φιλοσοφίας για Παιδιά.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Τα μαθήματα που θα μας απασχολήσουν αναφέρονται στον άνθρωπο, το λογικό του, την ψυχή του, την κοινωνία, την ιστορία, τις θρησκείες, την αλήθεια, τη φιλία, τις ηθικές και κοινωνικές αξίες, την εργασία, το εμπόρευμα, την παραγωγή, την ανταλλαγή, την οικονομία και τις κρίσεις της, την εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση, την ελευθερία, τον έρωτα, την αγάπη, τη ζωή, την ευτυχία, τον θάνατο, την πολιτική, το κράτος, τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και τη διδασκαλία τους, τους μεσαιωνικούς, νεότερους και σύγχρονους φιλοσόφους, τις πρώτες αρχές του κόσμου, τη μεγάλη έκρηξη, τις μαύρες τρύπες, το σύμπαν και τους νόμους που το κυβερνούν καθώς και τη θέση μας μέσα σ’ αυτό.

 Είναι βέβαιο ότι τα θέματα Φιλοσοφίας, που κάθε φορά θα συζητιούνται, θα σχολιάζονται και θα διαβάζονται, υποστηρίζουν τα μαθήματα όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης. Οι θεματικές ενότητες και κάθε μάθημα ξεχωριστά συνδέονται διαθεματικά με όλα τα σχολικά μαθήματα: Γλώσσα, Ιστορία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Φυσική, Βιολογία, Αρχαία, Οικονομία, Κοσμολογία, Θρησκευτικά, Λογική κ.ά.

Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν τα μαθήματα από έναν κατάλογο 280 θεμάτων.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι μαθητές, που μπορούν να δηλώσουν εγγραφή και να παρακολουθούν δωρεάν τα δίωρα μαθήματα φιλοσοφίας κάθε εβδομάδα, είναι από 4 έως 18 ετών. Θα δημιουργηθούν Τμήματα ανάλογα με την ηλικία των μαθητών, και ένα Τμήμα γονιών – εκπαιδευτικών. Το Τμήμα αυτό θα ενημερώνει, θα συμβουλεύει, θα εμψυχώνει και θα εκπαιδεύει τους γονείς/κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς στην Παιδαγωγική Θεωρία και τη Διδακτική Μεθοδολογία της Φιλοσοφίας για Παιδιά.

Για δηλώσεις προεγγραφής στο τηλέφωνο: 6976026625 / 2109421100, κ. Δημήτρη Ντούσα, ώρες 6-9 μ.μ.

Οι εγγραφές θα διαρκούν  καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων ορίζεται το Σάββατο, 22/10/2016 και ώρα 10 π.μ.

Τα μαθήματα Φιλοσοφίας για τους μικρούς μαθητές μπορούν να τα παρακολουθούν και οι γονείς τους ως ακροατές.

Ο Υπεύθυνος του Εργαστηρίου κ. Δημήτρης Ντούσας.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  Φιλοσοφικό Εργαστήρι για Παιδιά ΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΛΥΚΕΙΟΥ, ΓΟΝΙΩΝ -  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ Καλλιθέας αποφάσισε τη δημιουργία Εργ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  Φιλοσοφικό Εργαστήρι για Παιδιά ΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΛΥΚΕΙΟΥ, ΓΟΝΙΩΝ -  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ Καλλιθέας αποφάσισε τη δημιουργία Εργ Rating: 0
scroll to top