Δευτέρα , 29 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Κ.Ε. & ΤΗΝ Κ.Ν.Ε. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Κ.Ε. & ΤΗΝ Κ.Ν.Ε. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ιούλιος 14, 2016 8:28 μμ A+ / A-

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Κ.Ε. & ΤΗΝ Κ.Ν.Ε.

«Δεν λησμονούνται οι ήρωες»

 ΓΙΑ ΤΟΥΣ 10 ΕΠΟΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ 10

ΕΚΔΗΛΩΣΗ τιμής και μνήμης, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουλίου 2016, μπροστά από την ιστορική οικία – «κάστρο» της οδού Μπιζανίου 10.

Οι κομματικές οργανώσεις Καλλιθέας του Κ.Κ.Ε. και της Κ.Ν.Ε., με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 24 Ιουλίου 2016, 72 χρόνων από τη μαρτυρική θυσία 10 νεαρών ΕΠΟΝιτών εδώ στην πόλη μας, πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Αφού πρώτα εκφωνήθηκε ένα σύντομο ιστορικό του τι συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας 24 Ιουλίου 1944 στην μικρή οικία που βρίσκεται μεταξύ των οδών Λασκαρίδου και Κρέμου, τον λόγο έλαβε το στέλεχος του Κ.Κ.Ε., Κα Τούλα Μητσέα, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά, όχι μόνο στο τι επικρατούσε στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στη σημερινή πολιτική κατάσταση.

Την σύντομη συγκινητική τοποθέτηση του συγγραφέα κ. Βασίλη Λιόγκαρη, διαδέχθηκαν η απαγγελία ποιημάτων, ένα σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια και η ανάγνωση του όρκου των μελών της Ε.Π.Ο.Ν., ενώ η εκδήλωση «έκλεισε» με το προσκλητήριο των νεκρών Καλλιθεατών αγωνιστών και αγωνιστριών της περιόδου 1942 – 1944, συμπεριλαμβανομένων και των εννέα νεαρών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις 24 Ιουλίου 1944 στο σπιτάκι, καθότι ο 10ος, ο νεαρός που παραδόθηκε στους Γερμανούς και στους Έλληνες δοσίλογους συμμάχους τους για να σωθεί η τετραμελής άτυχη οικογένεια που έμενε τότε στο σπιτάκι (μία μητέρα με τα τρία ανήλικα παιδιά της), συνελήφθη μεν, αλλά κατόρθωσε να αποδράσει αργότερα και να επιζήσει του πολέμου.

Στην εκδήλωση, μεταξύ πολλών μελών και φίλων, τόσο του Κ.Κ.Ε. όσο και της Κ.Ν.Ε., παραβρέθηκαν ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Καλλιθέας» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασίλης Δημόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος, επίσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης Καλλιθέας» κ. Γιώργος Αντωνανάκης, η Κα Αρετή Βακαλοπούλου, σύζυγος του αείμνηστου ιστορικού στελέχους του κόμματος, Ερρίκου Βακαλόπουλου, αλλά και για πρώτη φορά, συγγενής ενός εκ των τριών μικρών παιδιών που έμεναν στο σπιτάκι  – «κάστρο» τότε και σήμερα περήφανων ηλικιωμένων, η Κα Άνθια Μέγα, κόρη του κ. Χριστόδουλου (Χρήστου) Μέγα, του 9χρονου το 1944 νεαρού αγοριού της 4μελούς οικογένειας.

Αθάνατοι οι ήρωες της οικίας – «κάστρο» της οδού Μπιζανίου 10.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ.

Οι φωτογραφίες 7 από τους 10 ήρωες ΕΠΟΝίτες, μπροστά από το σπιτάκι “κάστρο”.

  

  

  

  

  

  

  

  

 Το Μνημείο των 10 ΕΠΟΝιτών, δίπλα από το σπιτάκι – “κάστρο”.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Κ.Ε. & ΤΗΝ Κ.Ν.Ε. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Κ.Ε. & ΤΗΝ Κ.Ν.Ε. «Δεν λησμονούνται οι ήρωες»  ΓΙΑ ΤΟΥΣ 10 ΕΠΟΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ 10 ΕΚΔΗΛΩΣΗ τιμής και μνήμης, πραγ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Κ.Ε. & ΤΗΝ Κ.Ν.Ε. «Δεν λησμονούνται οι ήρωες»  ΓΙΑ ΤΟΥΣ 10 ΕΠΟΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ 10 ΕΚΔΗΛΩΣΗ τιμής και μνήμης, πραγ Rating: 0
scroll to top