Πέμπτη , 2 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Μάιος 16, 2016 1:43 μμ A+ / A-

Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος στη Θεία Λειτουργία

ΕΝΩ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΤΣΑ»

ΙΕΡΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, τελέστηκε, χθες  το πρωί της Κυριακής 15 Μαΐου 2016, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην πόλη μας.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε, νωρίς το πρωί, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος και μαζί  με τους άλλους δύο Εφημέριους, τον Αρχιμανδρίτη π. Σισώη Σκάκο και τον Πατέρα Βασίλειο, τέλεσαν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, αναφέρθηκε στην αξία της αγάπης, της προσφοράς και της διακονίας, ενώ αναφέρθηκε και σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές από την Αρχιεπισκοπή, προς τιμήν των εθελοντριών εκείνων που φροντίζουν για τη σίτιση εκατοντάδων συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Ακολούθως, ο Προϊστάμενος του Ιερού μας Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος και με αφορμή και τα λεγόμενα  του Μακαριωτάτου, αναφέρθηκε και ο ίδιος στην αξία του εθελοντισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Προσπαθούμε να κάνουμε την διακονία της αγάπης πράξη και σχέση, γιατί τα προς το ζην τα κερδίζεις από αυτά που παίρνεις. Τη ζωή, όμως, την κερδίζεις από αυτά που δίνεις», ενώ ανέγνωσε, παράλληλα, ένα προς ένα  και  τα ονόματα των εθελοντών και των εθελοντριών του Ιερού Ναού, που μέσω του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης «Νέα Βηθλεέμ», προσφέρουν, σε καθημερινή βάση, υπερπολύτιμη βοήθεια στη σίτιση και στη φροντίδα εκατοντάδων αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, εθελοντές και εθελόντριες, τους οποίους βράβευσε με τιμητική πλακέτα ο Αρχιεπίσκοπος.

Οι τιμώμενοι εθελοντές και εθελόντριες του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καλλιθέας, ήταν οι κ.κ. Ξένια Κωνσταντινίδου, Παρασκευή Τσακμάκη, Ελένη Φραγκιά, Σπυρίδων Χαλικιόπουλος, Θεόδωρος Δημόπουλος, Πηνελόπη Θεοδωροπούλου, Ευριδίκη Κυριακοπούλου, Σοφοκλής Μακρής, Ειρήνη Καραθεοδώρου, Παναγιώτα Δόξα, Μαρία Τζούμα, Βασιλική Κασσιανού, Αθηνά Συμεωνίδου, Δήμητρα (Τούλα) Αργύρη, Κρυσταλλία Παπαζαφειροπούλου, Ελένη Καρακατσάνη, Ειρήνη Μαργέτη, Μαρία Οικονόμου, Ελένη Μακρυδήμα, Μελπομένη Δαβάκη, Άννα Γιαννούλη, Ελένη Παπαχριστοφίλου, Μαρία Κορκοντίνου, Αικατερίνη Θεοδοσίου Ελένη Γουδεβένου, Ιωάννα Λιχνάκη, Σοφία Αγαπητού και Αθηνά Ρόκου.

Στη Θεία Λειτουργία, εκτός των εκατοντάδων πιστών ενοριτών, παραβρέθηκαν ακόμη, ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιος Γαϊτάνης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γεώργιος Κυριακόπουλος και Μανώλης Κωστάκης και  πληθώρα Δημοτικών Συμβούλων, μεταξύ των οποίων οι Κυρίες Βάσω Μαργαρίτη, Ελένη Ζαφειράκη, Κορίνα Δαμουλιάνου και Παρασκευή Γαλίτση – Ψαρούλη.

Μετά από μία σύντομη σε διάρκεια ανάπαυλα στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης «Νέα Βηθλέεμ», ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, μετέβη για τα εγκαίνια του Ενοριακού Παιδικού Σταθμού «Κρυσταλλίτσα», που στεγάζεται στην οδό Κρέμου 145, είναι δωρεά της αειμνήστου ενορίτισσας Κρυστάλλως Γεωργακοπούλου και λειτουργεί, αποκλειστικά με μέριμνα και φροντίδα, του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της πόλης μας.

Εκεί, αφού πρώτα ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορωνείας κ.κ. Παντελεήμονα, πρώτος τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, Αρχιμανδρίτης π. Σισώης Σκάρκος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε τα ακόλουθα:

«Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε,

Πανιερώτατε Μητροπολίτα Κορωνείας κ. Παντελεήμονα,

Πανοσιολογιώτατε Πρωτοσύγκελε της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,

Εξοχότατε Υπουργέ Μεταφορών κύριε Σπίρτζη,

Αξιότιμε Δήμαρχε Καλλιθέας και Αξιοτίμητα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Σεβαστοί πατέρες,

Αγαπητοί αδελφοί,

Χριστός Ανέστη.

Μακαριώτατε πάτερ και Δέσποτα, είναι μεγάλη τιμή για την αναξιότητά μου που εγώ σας καλωσορίζω εκ μέρους της ενορίας μας, εδώ στον παιδικό σταθμό του Ναού μας.

Ο Θεός, Μακαριώτατε, επέλεξε την ελαχιστότητά μου, δια της αειμνήστου Κρυστάλλως Γεωργακοπούλου, να γίνω κι εγώ, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ένας ταπεινός εργάτης του παλατιού που έφτιαξε, κι όταν λέω παλάτι, δεν εννοώ τον παιδικό σταθμό ή τη Νέα Βηθλεέμ, που ήταν η βασική δωρήτρια, αλλά με τις αγαθοεργίες  και τις ελεημοσύνες της, το παλάτι που έφτιαξε στον ουρανό  – στον παράδεισο. Κι έτσι εγώ, μαζί με τους αγαπητούς συνεφημερίους μου, τον π. Ειρηναίο και τον π. Βασίλειο κι όλους τους συνεργάτες του Ναού, χαιρόμαστε που έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην εκκλησία του φιλεύσπλαχνου Χριστού και συγκεκριμένα σε αυτά τα μεγάλα έργα της ενορίας μας.

Καλύτερα να ξεκινήσω, όμως, από την αρχή. Οι γονείς της αξιομακάριστης Κρυστάλλως, ο Ιωάννης και η Ειρήνη, ήταν Θεοσεβείς άνθρωποι, άνθρωποι με αρχές, με αξίες, άνθρωποι του μόχθου, άνθρωποι δίκαιοι, άνθρωποι εργατικοί,  άνθρωποι που ήταν αυστηροί με τον εαυτό τους, άνθρωποι της εκκλησίας, άνθρωποι της αγάπης και της προσφοράς. Ο Πανάγαθος Θεός τους ευλόγησε το Γάμο και τους χάρισε 3 κόρες, την Αφροδίτη, τη Σταυρούλα και την Κρυστάλλω, των οποίων τα ονόματα βρίσκονται στα μπαλόνια που κρατάνε τα παιδιά που είναι ζωγραφισμένα στην είσοδο του παιδικού.

Τις μεγάλωσαν με αγάπη, αλλά και με πειθαρχία θα μπορούσαμε να πούμε. Τις νουθέτησαν και τις γαλούχησαν με τα νάματα της Αγίας Γραφής, με αγάπη προς τον Σωτήρα Χριστό και την εκκλησία Του. Εκκλησιαζόντουσαν συχνά με πρωτοστάτη τον αείμνηστο πατέρα τους, που είχε διατελέσει επίτροπος στο Ναό μας για αρκετά χρόνια, αλλά συγχρόνως ανέβαινε και στο Ιερό αναλόγιο και έψαλε μαζί με τους άλλους ιεροψάλτες. Τις έμαθε να ψάλλουν κι εκείνες, να επισκέπτονται μοναστήρια και η ζωή τους, γενικότερα, να είναι σεμνή και πάντοτε σύμφωνα με το Ιερό Ευαγγέλιο. Ήταν εργατικές και τυπικές, μάλιστα η αείμνηστη Κρυστάλλω, που εργαζόταν στο Υπουργείο Αμύνης ως δακτυλογράφος, είχε πάρει εύσημο μνεία για την εργατικότητα, την εχεμύθεια και τη συνέπειά της.

Ο Θεός επέτρεψε να γνωρίσω τη Σταυρούλα και την Κρυστάλλω, όταν ήμουν διάκονος στη Μεταμόρφωση του Μοσχάτου, διότι εκκλησιαζόντουσαν σ’ όλες τις εκκλησίες. Ήρθα πιο κοντά τους, όταν άρχισαν να κάνουν κάποιες Αγιογραφίες στο Ναό. Μελλοντικά, η πρόνοια του Θεού με έφερε ως Ιερέα στη Μεταμόρφωση Καλλιθέας. Πριν 5 χρόνια περίπου, που η συγχωρεμένη Κρυστάλλω έχασε και τον τελευταίο άμεσο συγγενή της, την αείμνηστη αδελφή της Σταυρούλα, κατά κάποιο τρόπο, μου είπε να την αναλάβω. Έτσι λοιπόν, ήμουν στο πλευρό της σε ότι χρειαζόταν. Παρότι ήμουν ήδη κληρικός 15 χρόνια, η αλήθεια είναι ότι κοντά της που έζησα σε καθημερινή βάση, διδάχθηκα και έμαθα αρκετά. Ήταν άνθρωπος δυναμικός, έξυπνος, εύστροφος, άνθρωπος της ελεημοσύνης, της δικαιοσύνης, άνθρωπος που δοκίμαζε και αξιολογούσε καθημερινώς και συνεχώς, τον κάθε άνθρωπο που βρισκόταν δίπλα της. Ήταν άνθρωπος ηγετικός. Η γιαγιά η Κρυσταλλίτσα, ήταν αυστηρή με όλους, γιατί πρωτίστως ήταν αυστηρή με τον εαυτό της, όμως ποτέ δεν ήθελε να αδικήσει κανέναν.

Για μένα προσωπικά, αυτή η περίοδος έχει χαραχθεί μες την καρδιά μου με πολλές εμπειρίες και με τίποτα δε θα ξεχάσω όσα έμαθα δίπλα της, πραγματικά αισθάνομαι ότι τη γνώριζα από μικρό παιδί, κι όταν έφυγε από τη ζωή πριν από 2 χρόνια, αισθάνθηκα ότι έχασα έναν δικό μου άνθρωπο, ότι έχασα τη γιαγιά μου. Με μια πρώτη σκέψη, θα έλεγε κανείς ότι οι μακαριστοί γονείς της Κρυστάλλως δεν πάντρεψαν καμία κόρη, δεν είδαν εγγονάκι, δεν είδαν άλλα παιδάκια να τρέχουν και να φωνάζουν σε αυτό το σπίτι, εκτός από τις 3 κόρες τους. Το σχέδιο του Θεού φαίνεται ήταν άλλο. Μπορεί να μην παντρεύτηκαν οι 3 κόρες τους, να μην έκαναν παιδιά, αλλά παιδικές φωνούλες και χαμόγελα θα ακούγονται για πάντα εδώ, διότι η γιαγιά η Κρυσταλλίτσα αποφάσισε να δωρίσει την οικία της στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού και συγκεκριμένα να γίνει παιδικός σταθμός, πραγματοποιώντας , ταυτόχρονα και την επιθυμία των γονιών της, που ήθελαν να φτιάξουν ένα ίδρυμα.

Λίγα λόγια  επιτρέψτε μου για την πορεία της κατασκευής του παιδικού σταθμού μας. Όπως κάθε έργο στην Ελλάδα, έτσι και αυτό είχε τεράστια προβλήματα. Γραφειοκρατία και μικρόνοες πολιτικές, καθυστέρησαν αρκετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Δόξα τω Θεώ, με υπομονή, με επιμονή, με προσευχή και με τη βοήθεια του μεγαλοδύναμου Θεού, απολαμβάνουμε σήμερα αυτό το όμορφο αποτέλεσμα.

Εκτός από την αξιομακάριστη Κρυσταλλίτσα, πολλοί συνέβαλαν και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, δωρητές, εθελοντές, μηχανικοί και το νεανικό, αλλά κατηρτισμένο προσωπικό του παιδικού σταθμού. Θέλω δημόσια να εκφράσω τη βαθειά μου ευγνωμοσύνη σε όλους εσάς που ήσασταν συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι αυτού του μεγάλου εγχειρήματος και να παρακαλέσω να στηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια της Ενορίας μας.

Έτσι λοιπόν Μακαριώτατε, σήμερα έχουμε την τιμή να είστε κοντά μας  με σκοπό να εγκαινιάσετε την ταπεινή μας αυτή προσπάθεια.

Θερμές ευχαριστίες προς το σεπτό πρόσωπό σας Μακαριώτατε, διότι ευρισκόμενος στο τιμόνι της Ελλαδικής Εκκλησίας, με το ήθος και την προσωπικότητά  σας, είστε ο εμπνευστής όλων αυτών των προσπαθειών μας.

Ολοκάρδιες ευχαριστίες στον άγιο πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής μας , τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Βολιώτη, για την αμέριστη στήριξη και τις συμβουλές που μας παρείχε.

Αξίζουν ευχαριστίες προς τον αγαπητό μας Δήμαρχο κ. Δημήτριο Κάρναβο, τους Αντιδημάρχους και τους υπεύθυνους του τομέα πρόνοιας, τους οποίους, όποτε χρειαστήκαμε, με αγάπη και χαρά ήταν στο πλευρό μας.

Εγκάρδιες ευχές στον εξοχώτατο κύριο Υπουργό και προς όλους εσάς, που σήμερα μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Ευχηθείτε Μακαριώτατε πάτερ, ο Θεός να ευλογήσει το έργο μας αυτό, να αναπαύσει τις ψυχές της μακαριστής Κρυστάλλως, των γονέων και των αδελφών της, και να προσφέρει εύχυμους καρπούς για την Ενορία μας, σε μια εποχή που η Εκκλησία αναδεικνύεται μέγιστος προνοιακός παράγοντας του τόπου μας.

Με την ευχή σας!!! Χριστός Ανέστη!!!».

Ακολούθως, σύντομο χαιρετισμό προς τους πολυπληθείς παρευρισκομένους, απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, ο Ποιμένας των Πιστών Χριστιανών, τον χαιρετισμό του οποίου μπορεί να δει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο βίντεο που ακολουθεί.

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα ακόλουθα «αδυνατώ να σκεφτώ πως θα ήταν η ζωή για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αν δεν ήταν η Εκκλησία που στηρίζει καθημερινά όλους αυτούς ανθρώπους. Σε αυτή την Ελλάδα της κρίσης υπήρξε δίπλα και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της ευαισθησίας, της υπευθυνότητας».

Λίγο αργότερα, αφού πρώτα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έκοψε, συμβολικά, την κορδέλα, αλλά και αποκάλυψε την εντοιχιζόμενη αναμνηστική πλάκα, βοηθούμενος τόσο από τον Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Δημήτριο Κάρναβο, όσο και από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη,  όλοι όσοι ήταν παρόντες, ξεναγήθηκαν στους χώρους του επιβλητικού, πλήρως εξοπλισμένου, πεντακάθαρου και καθόλα άρτιου Ενοριακού Παιδικού Σταθμού, ο οποίος φιλοξενεί παιδιά προσχολικής ηλικίας, ενώ στελεχώνεται από έμπειρες και επιστημονικά καταρτισμένες νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός, ότι σε όλους τους παρευρισκόμενους, δόθηκαν, συμβολικά, ιδιαίτερα καλαίσθητα αναμνηστικά δώρα.

Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν σε όλους όσους βοήθησαν ώστε αυτός ο υπερσύγχρονος Παιδικός Σταθμός, να αποτελεί «κόσμημα» για την πόλη μας.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

  

  

 

 

  

  

  

  

  

  

  

   

  

  

  

  

  

Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Ο Αρχιεπίσκοπος στη Θεία Λειτουργία ΕΝΩ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΤΣΑ» ΙΕΡΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ του Μακα Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Ο Αρχιεπίσκοπος στη Θεία Λειτουργία ΕΝΩ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΤΣΑ» ΙΕΡΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ του Μακα Rating: 0
scroll to top