Τρίτη , 30 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Δεκέμβριος 7, 2015 1:32 μμ A+ / A-

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

«Δημήτρη, δεν μπορείς να διοικήσεις το Δήμο!»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ κ. ΘΟΔΩΡΗ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟ

ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ πολιτική εκδήλωση, με την οποία ανοίγει το διάλογο για την κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, η Δημοτική Παράταξη «Η Καλλιθέα Μπροστά» περιέγραψε, το απόγευμα της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Καλλιθέας, τις θέσεις της για την πολιτική της νέας διοίκησης του Δήμου και τη μεταρρύθμιση του θεσμού.

Ευρεία ανταπόκριση

Ευρεία υπήρξε η ανταπόκριση πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων στην πρόσκληση της παράταξης. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος κ. Κώστας Ασκούνης, ο κ. Λεωνίδας Μίαρης, εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέας της Αττικής κ. Χρήστου Καπάταη και της περιφερειακής παράταξης «Δύναμη Ζωής» υπό την Περιφερειάρχη Κα Ρένα Δούρου, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας κ. Κώστας Πολυχρονίδης, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας» κ. Βαγγέλης Παπαδάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης υπό την Κα Βάσω Μαργαρίτη, «Όλα για την Καλλιθέα μας», κ. Ανέστης Φωτόπουλος και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Γεωργούσης, οι κυρίες Αθηνά Δημητριάδου και Φωτεινή Χαλαστάνη εκ μέρους του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τώρα, Καλλιθέα», κ. Λάζαρου Λασκαρίδη, ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Λούσκος, οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αθηνά Εξάρχου, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Κοινωνική Αλληλεγγύη», Παναγιώτης Δημάκος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης, Ηλίας Καββαδίας, Έλενα Κοντιζά, Μαρίζα Μούστου και Γιάννης Παυλίδης, ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Καλλιθέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Νίκος Χατζίνης, η Κα Ηρώ Μουλάκη από το «Ποτάμι», η Κα Ηρώ Ζερβάκη Διευθύντρια του Προτύπου Εθνικού Νηπιοτροφείου (ΠΕΝ), ο κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο Πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Τζιτζιφιών Καλλιθέας κ. Παντελής Παυλίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κ. Παναγιώτης Ντάβαρης, η Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος Κα Νίνα Διακοβασίλη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σεριφείων κ. Αντώνης Λιβάνιος, στελέχη της Τοπικής Εφορείας Προσκόπων Καλλιθέας – Μοσχάτου, διευθυντές σχολικών μονάδων της Καλλιθέας και η Κα Δήμητρα Κουτσούρη, σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και τέως γενική διευθύντρια του Υπουργείου Εσωτερικών.

Νέα προγραμματική συμφωνία

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, άσκησε δριμεία κριτική στη διοίκηση του Δήμου, την οποία κατηγόρησε ότι ένα χρόνο μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της ενεργεί ως «διαφημιστική εταιρία εκλογικών συμβούλων», επιβεβαιώνοντας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, τη σχετική προεκλογική πρόβλεψη της παράταξής του, ότι ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κάρναβος «δεν μπορεί να διοικήσει το Δήμο». Προειδοποιώντας ευθέως τη διοίκηση να «μη διανοηθεί» την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας Καθαριότητας, ο ίδιος έκανε σαφή διάκριση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν ιδεολογικά την «ανεξέλεγκτη επιβολή των αγορών και του κεφαλαίου» και όσων «επιδιώκουν την ανατροπή ή τον έλεγχο των αγορών ή εκτιμούν ότι εξαναγκάζονται σε συμβιβασμό μαζί τους».

Ο κ. Θ. Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι, διάλογος μεταξύ των δημοτικών κινήσεων και των πολιτών για το ρόλο του Δήμου υπό τις παρούσες συνθήκες, έπρεπε να είχε διεξαχθεί κατά συντεταγμένο τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγουμένης δημοτικής περιόδου, η οποία συνέπεσε με την κορύφωση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, διανοίγοντας το δρόμο για πιθανώς άλλες αποφάσεις και ίσως διαφορετικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές του 2014.

Ο επικεφαλής της Παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά» απέδωσε στη διοίκηση του Δήμου παλαιοκομματικού ήθους αντιμετώπιση των πολιτών, καθώς και έλλειψη πραγματικού σχεδίου για την αναπτυξιακή προοπτική της Καλλιθέας, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα που πρέπει να λάβει η κοινή δράση των δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτραπεί η αποτελμάτωση της δημοτικής δραστηριότητας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος τάχθηκε υπέρ της «προωθητικής ανανέωσης» των δημοτικών πολιτικών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο παρελθόν, τονίζοντας ότι «αυτή τη μεγάλη διαδρομή, που δεν ανήκει μόνο στην προηγουμένη διοίκηση, αλλά διέτρεξε σαράντα ολόκληρα χρόνια, πρέπει να την ανασχηματίσουμε». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Παράταξη δεν «πρόκειται να εμπλακεί σε περιττές αντιδικίες» και επιδιώκει «νέα προγραμματική συμφωνία» και «ενότητα των δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης».

Η Αυτοδιοίκηση, πόλος δημοκρατίας και ανάπτυξης

Ο κ. Λεωνίδας Μίαρης.

Αίσθηση εξάλλου προκάλεσε ο χαιρετισμός, τον οποίον απηύθυνε στην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Λεωνίδας Μίαρης, εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής και της περιφερειακής παράταξης «Δύναμη Ζωής».

   Ο κ. Μίαρης αναφέρθηκε συνοπτικά στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο καθιερώθηκε από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», στοχεύοντας στην κατάργηση των πελατειακών σχέσεων, της γραφειοκρατίας και των αναχρονιστικών δομών στη δημόσια διοίκηση. Τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε «πόλο οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική ευημερία και συνοχή», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «μεταρρύθμιση με αξιοκρατία, διαφάνεια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς του πολίτες», ενώ τόνισε πως ο θεσμός πρέπει να καταστεί «παράγοντας δημοκρατίας, ανάπτυξης και σταθερότητας».

«Όλοι μαζί – Με την κοινωνία!»

Ο κ. Παναγιώτης Γαλανόπουλος.

 Στην παράδοση, όπως και τη σύγχρονη ανάγκη για τη συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων του Κέντρου και της Αριστεράς, προϊόν της οποίας υπήρξε επί πολλές δεκαετίες η δράση του Δήμου Καλλιθέας, αναφέρθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Γαλανόπουλος, συντονιστής της εκδήλωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι η συνεργασία αυτή δεν αποκλείει πολίτες διαφορετικής πολιτικής προέλευσης, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πόλη και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Γιάννης Εμιρζάς.

Επίθεση εναντίον της διοίκησης του Δήμου εξαπέλυσε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Εμιρζάς, ο οποίος, στο δικό του χαιρετισμό, χαριτολογώντας απέδωσε «στη ζωηρή φαντασία των πολιτών» την εκλογή του κ. Δημήτρη Κάρναβου στο αξίωμα του Δημάρχου, ενώ μίλησε για τις προτεραιότητες της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Εμιρζάς, κατηγόρησε τη διοίκηση για ανικανότητα και παλαιοκομματισμό, υπογραμμίζοντας ότι «η πραγματική μάχη με τη Διοίκηση που πρέπει να κερδίσουμε, είναι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι μέσα στην κοινωνία».

Ο κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Αρχηγού της Δημοτικής Παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά», κ. Θοδωρή Ψαλιδόπουλου:

«Αγαπητέ δήμαρχε των προηγουμένων δημοτικών περιόδων,

Αγαπητοί εκπρόσωποι του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών,

Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι και συνάδελφοι,

Σας ευχαριστούμε όλους για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών για τη φιλοξενία και να επαναλάβω την υψηλή εκτίμηση, με την οποία περιβάλλουμε την πολυετή δράση του για τον Ελληνισμό, στην Καλλιθέα και τον τόπο μας.

Κυρίες και κύριοι,

Την αποψινή εκδήλωση υπαγόρευσε η ανάγκη να διατυπωθούν βασικές θέσεις και παρατηρήσεις της δημοτικής παράταξης για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πόλη και ο Δήμος της Καλλιθέας.

Οι περιστάσεις είναι σύνθετες και δύσκολες. Μπροστά σ’ αυτές πρέπει όλοι να τοποθετούμαστε καθαρά. Ο στόχος είναι αμετακίνητος. Είναι η συσπείρωση της κοινωνίας στην εκπλήρωση της κύριας αποστολής του Δήμου, δηλαδή την προσπάθεια για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών στον τόπο που κατοικούν.

Οφείλω ωστόσο να παρατηρήσω ότι ο διάλογος για τα ζητήματα αυτά δεν διεξάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως θα έπρεπε. Επιπλέον, όσες φορές αυτό συμβαίνει, είναι διάλογος μακριά από τους πολίτες.

Ασφαλώς πρέπει, κυρίως, η διοίκηση του Δήμου να επιδιώκει τη συμμετοχή των πολιτών. Δεν είναι πια σοβαρό να δεχόμαστε ότι οι δημοτικές αρχές μιας πόλης διαθέτουν το χρόνο και τα μέσα για να διαφημίσουν «τα εγκαίνια της επαναλειτουργίας μιας παιδικής χαράς», όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο Δήμο Καλλιθέας, αλλά δεν μπορούν να προσκαλούν μια ή δύο φορές το μήνα τους πολίτες σε μια συνεδρίαση με ουσιαστικό περιεχόμενο.

Αυτό το μοντέλο της Αυτοδιοίκησης μπορούμε και πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν.

Θα ήθελα να απευθύνω προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις την πρόταση να αναλάβουν και εκείνες, τις δικές τους πρωτοβουλίες ώστε να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις για τα ζητήματα της αναπτυξιακής πορείας της Καλλιθέας. Δεν μπορούμε να έχουμε στεγανά σ’ αυτή την επικοινωνία, ούτε μεταξύ μας, ούτε πολύ περισσότερο με τους πολίτες. Η καινούργια απάντηση στο παλιό πρόβλημα της συμμετοχής των πολιτών στις δημοτικές υποθέσεις σημαίνει περισσότερη και περισσότερο ουσιαστική δουλειά από όλους μας.

Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2014 θα μπορούσε ενδεχομένως να ήταν διαφορετικό, εάν καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγουμένης δημοτικής περιόδου, η οποία συνέπεσε με την κορύφωση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, αναπτύσσαμε ανοιχτό και συντεταγμένο διάλογο για το ρόλο του Δήμου στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων και την υπέρβασή της. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα που απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία. Οι ατομικές φιλοδοξίες δεν αναμένεται να καταγραφούν στην τοπική ιστορία.

Κυρίες και κύριοι,

Η σύνθετη κατάσταση, στην οποία ευρίσκεται η χώρα, παρατείνεται.

Η νέα Κυβέρνηση, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει τη δύναμη των αγορών, για την οποία πολλοί στην Αριστερά προειδοποιούσαμε από αρκετά χρόνια, προέβη σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, προκειμένου να διατηρήσει τη χώρα στους θεσμούς και τους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Έπαψε η διαίρεση ανάμεσα στους λεγομένους «αντιπάλους» και τους «οπαδούς» των Μνημονίων των δανειακών συμβάσεων.

Είναι, λοιπόν, όλοι ίδιοι;

Δεν είναι όλοι ίδιοι.

  • Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν να ανατρέψουν τις αγορές.
  • Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ελέγξουν τη δύναμη των αγορών.
  • Υπάρχουν αυτοί που συμβιβάζονται με τις αγορές.
  • Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που εκπροσωπούν την επιβολή των αγορών.

Να είμαστε σαφείς: αυτοί που εκπροσωπούν την ανεξέλεγκτη δράση των αγορών και του κεφαλαίου πρέπει να βρίσκονται στην μειοψηφία, από την οποία προέρχονται, τόσο στο Κράτος, όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να συνεργαστεί ο Δήμος Καλλιθέας με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Αλλά, δεν μπορεί ποτέ να παραχωρήσει στην ιδιωτική κερδοσκοπική εκμετάλλευση επί παραδείγματι τις υπηρεσίες της καθαριότητας και μάλιστα με κουτοπόνηρο και ύπουλο τρόπο.

Θα ήθελα να προειδοποιήσω όσους τυχόν από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου βρίσκουν την κρυμμένη έμπνευσή τους στην πολιτική της βαρόνης Θάτσερ να μη διανοηθούν ότι θα μπορέσουν να αναλάβουν ακόμη και την ελάχιστη πρωτοβουλία για την ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας. Εξελέγησαν για να διοικήσουν μια δημόσια υπηρεσία με αυτά τα μέσα και αυτό το προσωπικό. Εάν οι ιδεολογικές τους απόψεις δεν τους επιτρέπουν να διοικήσουν μια δημόσια υπηρεσία, να μας το έλεγαν στις εκλογές. Αυτό πάντως που δεν μπορούν να κάνουν, είναι να την απαξιώνουν με την αδράνειά τους, προκειμένου ίσως να προετοιμάσουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίησή της. Τουλάχιστον ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίον ο κ. Δήμαρχος προτείνει και ως πρόεδρο του κόμματός του, λέει πάντοτε ανοιχτά αυτή τη γνώμη του.

Αυτές τις απόψεις, αυτή την πολιτική και αυτές τις πονηριές πρέπει να τις θέσουμε στο περιθώριο της δημοτικής και της δημόσιας εν γένει ζωής.

Κυρίες και κύριοι,

Ύστερα από την κατάθεση και εν όψει της ψήφισης από τη Βουλή του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016, η έκτακτη Γενική Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ανέδειξε σε ομόφωνο Ψήφισμά της μια δυστυχώς παγιωμένη διαπίστωση. Δηλαδή, ότι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών των Δήμων κατά 60%, από το έτος 2011, η μείωση κατά 85% της επιχορήγησης των τεχνικών έργων τοπικής κλίμακας, η μείωση κατά 50% το 2016 των προβλεπομένων από το νομικό πλαίσιο πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγούν το θεσμό σε νέο αδιέξοδο.

Δεν θα απέδιδα στην παρούσα Κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση. Πιστεύω, εξάλλου, ειλικρινά ότι αυτό το ομόφωνο Ψήφισμα, το οποίο η παράταξη υποστηρίζει, δεν πρέπει να καταστεί χοάνη για ένα νέο λαϊκισμό από την Αντιπολίτευση.

Αλλά, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, πρέπει να πούμε καθαρά ότι η Κυβέρνηση οφείλει να θέσει αμέσως και χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή την πρότασή της για την πραγματική δημοκρατική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε ο θεσμός να γίνει επιτέλους ολοκληρωμένη βαθμίδα άσκησης της κρατικής εξουσίας και μοχλός της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Το σημερινό μοντέλο παράγει αυτά τα ελλείμματα. Εάν η παρούσα Κυβέρνηση θέλει να αποδείξει τη διαφορά από τις προκατόχους της, την οποία η ίδια υποστηρίζει και από την οποία η ίδια πράγματι προέρχεται, δεν έχει άλλο χρόνο στη διάθεσή της. Πρέπει να ενεργήσει τώρα.

  • Τώρα, πρέπει επιτέλους να συζητηθεί και να αποφασιστεί η φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα διαχειρίζεται από τους δήμους.
  • Τώρα, πρέπει επιτέλους να αποσαφηνιστούν και να κωδικοποιηθούν οι αρμοδιότητες του Δήμου, της Περιφέρειας και του Κράτους.
  • Τώρα, πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί η καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημάρχων και των δημοτικών αρχών.
  • Τώρα, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συνταγματική αναθεώρηση.

Τι άλλο πια πρέπει να συμβεί σ’ αυτό τον τόπο, ώστε το πολιτικό σύστημα να αποδεχθεί ότι δεν θα υπάρξει υπέρβαση της κρίσης χωρίς περισσότερη και ισχυρότερη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως από την πρώτη αρχή της οικονομικής κρίσης δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο να λειτουργεί έξω και χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι ισχυροί κοινωνικοί θεσμοί της Εκκλησίας με τους Δήμους συνεργάζονται για να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Ακόμη και αυτή η πρωτοφανής διεθνής προσφυγική κρίση πάλι στους Δήμους έχει περιέλθει.

Κυρίες και κύριοι,

Στις δημοτικές εκλογές είχα απευθυνθεί προς τον κ. Δημήτρη Κάρναβο με μια διαπίστωση: «Δεν μπορείς, Δημήτρη μου, είχα πει, να διοικήσεις το Δήμο με αγορές προϊόντων, που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των πολιτών στις συνθήκες της κρίσης». Παραδέχομαι ότι η εκλογική εκστρατεία είχε κάπως μειώσει τη στοργικότητα των λόγων μου. Δεν μείωσε ωστόσο την αντικειμενικότητα της παράταξής μας.

Διότι, σήμερα, ένα και πλέον έτος μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της ολοένα και περισσότερο αποδεικνύεται ότι η νέα διοίκηση πράγματι δεν μπορεί να διοικήσει το Δήμο Καλλιθέας. Δεν μπορεί να τον φέρει στα μέτρα των αναγκών των πολιτών και της εποχής. Θέλει μόνον να τον φέρει στα δικά της μέτρα, αυτά των αναγκών μιας ομάδας που επί πολλά χρόνια είχε διακαή πόθο για την αρχή. Εξεπλήρωσε αυτό τον πόθο και τώρα δεν έχει τρόπο για να τα βγάλει πέρα.

Θέλω να πω καθαρά προς:

  • τους πολίτες που διαμαρτύρονται για την κατάσταση της καθαριότητας,
  • τους ηλεκτρολόγους και τους άλλους υπαλλήλους του Δήμου που δεν λαμβάνουν τις υπερωρίες για τις οποίες εργάστηκαν,
  • τους ανθρώπους που απορούν γιατί αυτές τις ημέρες μια εταιρεία τοποθετεί το χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης,
  • τους επιχειρηματίες της πλατείας Κύπρου που αγανακτούν πότε επιτέλους θα αρχίσει η συζήτηση και πότε θα ληφθούν αποφάσεις για την αναβάθμισή της,
  • τους επαγγελματίες της έρημης Κεντρικής Αγοράς που περιμένουν να δουν πού πήγαν τα μεγάλα λόγια των εκλογών,
  • τους ανθρώπους των ΚΑΠΗ που βρέθηκαν ξαφνικά με νέες επιτροπές πάνω στις επιτροπές,
  • τους εθελοντές αιμοδότες που είδαν το σύλλογό τους να αποκλείεται από το Δήμο:

Η διοίκηση δεν ασχολείται μαζί σας. Είναι αφοσιωμένη στον τρόπο, με τον οποίο θα μετατρέψει τις δημοτικές υπηρεσίες σε μηχανισμό για τις επόμενες εκλογές.

Για πρώτη φορά στο Δήμο Καλλιθέας, διοίκηση είναι μια διαφημιστική εταιρεία εκλογικών συμβούλων, με κέντρο δημοσκοπήσεων, με συνεργάτες για να συντάσσουν ομιλίες, με δημοσιογράφους για τα ηλεκτρονικά και άλλα μέσα επικοινωνίας.

Όσες αναρτήσεις και να γίνονται στο διαδίκτυο και το Face book, η αλήθεια είναι μία:

Το μόνο καινούργιο είναι οι δημόσιες σχέσεις. Δεν υπάρχει καμία άλλη, καινούργια δράση, από αυτές που έχει πράγματι ανάγκη η Καλλιθέα και θα μπορούσε ο Δήμος να οργανώσει.

Αλλά, αυτή η καταιγίδα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας περικλείει και ήθος, το οποίο επίσης για πρώτη φορά γνωρίζομε στο Δήμο Καλλιθέας. Λυπούμαι ότι προέρχεται από νέους σε ηλικία ανθρώπους.

Η διοίκηση δεν έχει σχέδιο για την εξέλιξη του Δήμου και της πόλης.

  • Σας ενημερώνω υπεύθυνα ότι παρά τις πιέσεις μας δεν έχει φέρει προς συζήτηση και έγκριση το Επιχειρησιακό σχέδιο της δημοτικής περιόδου, όπως όφειλε κατά το νόμο. Δηλαδή, δεν δεσμεύεται για τίποτε. Ούτε καν από το νόμο.
  • Σας ενημερώνω υπεύθυνα ότι οργανώνει την αλλαγή της πάγιας θέσης του Δήμου για την αξιοποίηση του Παραλιακού μετώπου. Αποδεχόμενη ότι η Ναυταθλητική Μαρίνα έχει τουριστικό προορισμό, προετοιμάζει ίσως την επιχειρηματική εκμετάλλευση της Παραλίας των Τζιτζιφιών σε βάρος των αθλητικών δραστηριοτήτων της περιοχής και της πόλης μας. Όλη η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους πολίτες και την προηγουμένη διοίκηση του Δήμου για να διασφαλιστούν ο αθλητικός χαρακτήρας της Μαρίνας και η ήπια χρήση της Παραλίας κινδυνεύει να χαθεί από αυτούς τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς. Αντί εξάλλου να ασχοληθεί με τη διευθέτηση διοικητικών και τεχνικών εκκρεμοτήτων, αντί να συνεργαστεί με τα ναυταθλητικά σωματεία επί παραδείγματι για τη νομιμοποίηση των εντευκτηρίων τους, η διοίκηση υποθάλπει τη σκανδαλοθηρία και τη συκοφάντηση στελεχών της προκατόχου της. Αρνείται να συζητήσει την ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανεύθυνα υπόσχεται έσοδα από τον ελλιμενισμό των σκαφών, μεταξύ άλλων και αυτών που προβλέπεται από το νόμο να βρίσκονται εκεί δωρεάν.
  • Σας ενημερώνω επίσης υπεύθυνα ότι στο Δήμο Καλλιθέας δεν διεξάγεται καμία συντεταγμένη συζήτηση για την πολεοδομική ανασυγκρότηση, τις αναγκαίες από καιρό τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, τις απαραίτητες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, δεν γίνεται καμία συζήτηση για τη θέση των Προσφυγικών κατοικιών στην απόκτηση νέων ελεύθερων χώρων. Από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή παρουσιάστηκε μόνο μια μελέτη που υπόσχεται ότι κάποτε, εάν τα έργα ωριμάσουν, εάν τα χρήματα δεν μειωθούν, μπορεί η Καλλιθέα να αποκτήσει πρόσβαση στο Περιφερειακό πρόγραμμα 194 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το νέο αφήγημα, με το οποίο υποψιάζομαι ότι η διοίκηση θα περάσει την υπολειπόμενη θητεία της, προκειμένου να το υποσχεθεί εκ νέου στις επόμενες εκλογές.
  • Σας ενημερώνω ακόμη υπεύθυνα ότι με την προσφυγή στις ανταποδοτικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, η διοίκηση δεν επιδιώκει μόνο ατομικές ή άλλες εξυπηρετήσεις. Οργανώνει ίσως την οικονομική ανταποδοτικότητα όλων των πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών που ο Δήμος προσφέρει στους πολίτες. Σταδιακά, τα χαμηλά δίδακτρα θα πάψουν να υπάρχουν και μαζί τους θα τερματιστεί ο αναδιανεμητικός ρόλος που έχει ο Δήμος στη διαχείριση των πόρων του. Εάν αυτοί οι πόροι δεν επαρκούν, να πληρώσει ο πολίτης. Αλλά, αυτό πιστεύει και ο κ. Ντάϊζενμπλουμ. Με τη μόνη διαφορά ότι εκείνος το λέει.
  • Σας ενημερώνω υπεύθυνα ότι το δίκτυο των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου στηρίζεται σήμερα πια στον επαγγελματισμό των εργαζομένων και δεν προέρχεται από τη δράση της διοίκησης. Αντί να δημιουργήσει τους αναγκαίους νέους θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, η διοίκηση αξιοποιεί το εκλογικό της περιβάλλον. Δεν θα δημιουργήσει κοινωνικά φροντιστήρια για τους μαθητές που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Θα μεσολαβήσει ώστε οι ιδιωτικές φροντιστηριακές μονάδες να εξυπηρετούν κάποια παιδιά και τις οικογένειές τους. Αυτός ο παλαιοκομματισμός είναι η Ελλάδα του ’50, που πολύ τη θυμόμαστε αυτόν τον καιρό και με το ανάγνωσμα του βασιλέως.
  • Σας ενημερώνω τέλος υπεύθυνα ότι ο δημοτικός Προϋπολογισμός του 2016 δεν πρόκειται να εκτελεστεί. Προσδοκά έσοδα 70 εκ. ευρώ, ενώ το Κράτος μειώνει τους πόρους, ενώ η διοίκηση γνωρίζει ότι εισέπραξε μόλις 50 εκ. και ενώ είναι απολύτως αμφίβολο ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να εισφέρουν τα 13 εκ. ευρώ που προβλέπονται από τα ανταποδοτικά τέλη. Ο Προϋπολογισμός αυτός είναι συνειδητή λογιστική απάτη, σε μια εποχή, κατά την οποία όλοι οφείλουμε να λέμε στους πολίτες την αλήθεια.

Ορισμένοι φίλοι ρωτούν: Σύμφωνοι. Αλλά, δεν κάνει τίποτε ο Δήμος;

Απαντώ: Ασφαλώς και ο Δήμος δρα. Αλλά, χωρίς καμία αυταρέσκεια, αντίθετα, με πολύ μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό, υποστηρίζω ότι δεν κάνει τίποτε που να μη έχει συμβεί στο παρελθόν. Επαναλαμβάνει ακόμη και τα λάθη μας, ενώ ταυτόχρονα η διοίκηση κατηγορεί εμάς για όσα η ίδια διαπράττει.

Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ και προς τους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων.

Υπήρχε το 2014 η ανάγκη προωθητικής ανανέωσης των δράσεων του Δήμου, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και τις συνθήκες της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. Να επαναλάβω ότι έπρεπε να την είχαμε εξετάσει από κοινού και να είχαμε άλλες ίσως αποφάσεις λάβει.

Αλλά, ενάμιση χρόνο μετά από τις εκλογές, το πρόβλημα είναι η αδυναμία της παρούσας διοίκησης να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Η παράταξη δεν θα γίνει μέρος αυτής της αδυναμίας, συμμετέχοντας σε περιττές αντιδικίες. Πρέπει όλοι μαζί να βγάλουμε το Δήμο από το τέλμα, στο οποίο περιέρχεται.

  • Δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπική αξιοποίηση της Παραλίας των Τζιτζιφιών. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συζητήσουμε την προοπτική της ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου, την οποία εξακολουθούμε να θεωρούμε ως το κρισιμότερο ζήτημα για την αναπτυξιακή πορεία της Καλλιθέας. Επιδιώκουμε προγραμματική συμφωνία για το ζήτημα αυτό με τα αρμόδια όργανα της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας, όπως και με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.
  • Υποστηρίζουμε την ισότιμη σχέση μεταξύ του Δήμου Καλλιθέας και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτού του μεγάλου έργου που θα ολοκληρωθεί σύντομα στο χώρο του παλιού Ιπποδρόμου προς όφελος της πόλης.

Κυρίες και κύριοι,

Ύστερα από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, η παράταξη έκανε το καθήκον της απέναντι στο Δήμο. Δεν επηρεάστηκε από τη συνήθη αντίληψη ότι η νέα διοίκηση πρέπει να υπονομευθεί, να οδηγηθεί σκόπιμα σε κενό. Παραδώσαμε τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια. Επιδιώξαμε τη συνέχεια και την ανανέωση του δημοτικού έργου. Μεταφέραμε την εμπειρία μας. Περιμέναμε να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα, την οποία παρέλαβαν.

Το αδιέξοδο θα είναι δικό τους. Είναι το αδιέξοδο που φαίνεται καθαρά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Κούφιες υποσχέσεις και λίγη δουλειά. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει. Και δεν μπορεί κανείς να την εξωραΐσει, επειδή θα της δώσει ηλεκτρονική μορφή.

Αλλά, υπάρχει κάτι, το οποίο δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να γίνει ανεκτό. Και αυτό είναι η προσβολή του δημοκρατικού κύρους των δημοτικών θεσμών.

Ο τύπος του νεαρού συναδέλφου, ο οποίος προ ημερών εξεγέρθηκε και μάλιστα απειλητικά εναντίον του Γιάννη Εμιρζά στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στη σύνθεση του Σώματος και της σημερινής πλειοψηφίας. Και ο κ. Δήμαρχος αντί να υποδύεται τον Πόντιο Πιλάτο, όφειλε να είχε επιτόπου τερματίσει αυτόν τον τραμπουκισμό. Ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας δεν είχε φτάσει σε τέτοια κατάπτωση, ακόμη και στις σκληρότερες εποχές των ιδεολογικών και πολιτικών συγκρούσεων.

Θέλω επίσης να απευθυνθώ προς τον κ. Δημήτρη Κάρναβο και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο εντός ή εκτός διαδικτύου. Μου χρειάζονται οι φωτογραφίες με τον Κώστα Ασκούνη και άλλους φίλους και συνεργάτες, στο Ναυταθλητικό Όμιλο. Να γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι αντί να τις κραδαίνουν ως απειλή, κατά τις πρακτικές του τέως Σπουδαστικού Τμήματος της Ασφάλειας, αυτές θα αποτελούν πειστήριο μιας μεγάλης και σπουδαίας διαδρομής όλων μας, αφιερωμένης στην πόλη και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτή τη μεγάλη διαδρομή, που δεν ανήκει μόνο στην προηγουμένη διοίκηση, αλλά διέτρεξε σαράντα ολόκληρα χρόνια, πρέπει να την ανασχηματίσουμε.

Σ’ αυτή τη μεγάλη και πολύ σπουδαία διαδρομή του Δήμου Καλλιθέας έχουν όλοι θέση. Με τα συναισθήματά και τα συνθήματά τους. Με τις δικές τους απόψεις. Με τη δική τους γνώμη για ό,τι πρέπει να αλλάξει. Με τα πρόσωπα που πρέπει να ανανεωθούν. Με τις καινούργιες ιδέες για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του τόπου και της Αυτοδιοίκησης. Για την ενότητα των δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» Reviewed by on . ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» «Δημήτρη, δεν μπορείς να διοικήσεις το Δήμο!» ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ κ. ΘΟΔΩΡΗ ΨΑΛΙΔΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» «Δημήτρη, δεν μπορείς να διοικήσεις το Δήμο!» ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ κ. ΘΟΔΩΡΗ ΨΑΛΙΔΟ Rating: 0
scroll to top