Δευτέρα , 29 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Νοέμβριος 9, 2015 11:31 μμ A+ / A-

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Μικρασιατική τραγωδία. Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ηγέτης του λάθους;»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ

ΤΟ πραγματικά αξιέπαινο συγγραφικό έργο του Καλλιθεάτη Ιστορικού Ερευνητή και Συγγραφέα κ. Χρήστου Μαχαιρίδη, παρουσιάστηκε, σήμερα το απόγευμα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας (Μαντζαγριωτάκη 76), ο Δήμος Καλλιθέας, σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών και τις εκδόσεις Έρεισμα, διοργάνωσαν την παρουσίαση του νέου αυτού βιβλίου, με τον τίτλο «Μικρασιατική τραγωδία. Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ηγέτης του λάθους;» και αρκετοί ήταν οι συνδημότες μας που παραβρέθηκαν στην όλη εκδήλωση.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Διευθύντρια Πολιτισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς του Δήμου Καλλιθέας Κα Χριστίνα Κυριακοπούλου, ενώ ακολούθως, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κυριακόπουλος.

Ο κ. Κυριακόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στον συγγραφέα κ. Χρήστο Μαχαιρίδη, ενώ τόνισε ιδιαίτερα, το γεγονός ότι στην πόλη μας υπάρχουν 9 ενεργοί Ποντιακοί Σύλλογοι, ενώ λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, συμβούλεψε όλους τους παρευρισκόμενους «να μην ξεχνούμε την Ιστορία μας. Πρέπει να έχουμε μία πολύ προσεγμένη προσέγγιση στα ποντιακά ζητήματα».

Επόμενος ομιλητής, ήταν ο κοινωνιολόγος, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, Δρ Ηλίας Φιλιππίδης, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση του βιβλίου.

Ο κ. Φιλιππίδης, ξεκίνησε την ομιλία του με μία προτροπή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Συνέλληνες, ψυχραιμία και σύνεση», ενώ, ακολούθως, έκανε «καταδύσεις» στο βιβλίο του κ. Μαχαιρίδη, αναφέροντας ορισμένα επιλεκτικά τμήματα του βιβλίου, το οποίο χαρακτήρισε ως εξαιρετικό, επισημαίνοντας, μάλιστα, το πλούσιο περιεχόμενό του, τις πολλές φωτογραφίες του, καθώς και την πληθώρα των παραπομπών του, «που δεν αφήνουν σε κανένα καμία απορία».

Τελευταίος ομιλητής, ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Χρήστος Μαχαιρίδης.

Λίγα λόγια για το Βιβλίο

Το βιβλίο «Μικρασιατική τραγωδία. Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ηγέτης του λάθους;», περιλαμβάνει 576 σελίδες, στο οποίο ο συγγραφέας κ. Χρήστος Μαχαιρίδης δεν διστάζει να αναφέρει και να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν στην ταραγμένη περίοδο 1914 – 1922, όπου καταλήξαμε στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Στα περιεχόμενα του βιβλίου, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

– Πρόλογος.
– Εισαγωγή.
– 1914 Η συνθήκη Βενιζέλου – Γκαλήπ Κεμαλή.
– Οι συνέπειες της αποστολής του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία το 1919.
– Οι δραστηριότητες των Ιταλών ιμπεριαλιστών στη Μικρά Ασία και η εντολή κατάληψης της Σμύρνης.
– Η γενοκτονία των χριστιανικών κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
– Κρίσεις των στενών συνεργατών του Βενιζέλου επί της Μικρασιατικής πολιτικής του.
– Η απατηλή αξία της Βρετανικής Ασπίδας.
– Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920.
– Η εθνική μας σχιζοφρένεια.
– Η ψήφος των εθνικών μειονοτήτων και η μωρία των βενιζελικών παραγόντων.
– Ο αισιόδοξος ηγέτης του λάθους.
– «Το Σύνδρομο της ‘Υβρεως» και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
– 1922: Το πρωτόκολλο των Μουδανιών και η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης.
– Λωζάννη 1923. Το θέατρο του παραλόγου και ο «πόλεμος» των πετρελαίων.
– Λωζάννη 1923. Οι δραστηριότητες των Γάλλων ιμπεριαλιστών στην Εγγύς Ανατολή και το φιλί του Φραγκλέν Μπουγιόν.
– Περί της τύχης των Ελληνίδων πόλεων της Μικράς Ασίας και της ανταλλαγής των πληθυσμών.
– Επίλογος.
– Βιβλιογραφία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος, Αρχηγός της Παράταξης «Η Καλλιθέα μπροστά» και νυν Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αγγελική Απέργη, Κωνσταντίνος Κόκουλος και Γεώργιος – Σπυρίδων Κουτσογιάννης, καθώς και ο γνωστότατος ιστορικός συγγραφέας κ. Βλάσης Αγτζίδης.

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα, από την εκδήλωση:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Reviewed by on . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Μικρασιατική τραγωδία. Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ηγέτης του λάθους;» ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ ΤΟ πραγματικά ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Μικρασιατική τραγωδία. Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ηγέτης του λάθους;» ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ ΤΟ πραγματικά Rating: 0
scroll to top