Κυριακή , 28 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΕΝ.Ε.Ο.Ν. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΕΝ.Ε.Ο.Ν. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Οκτώβριος 17, 2015 9:09 μμ A+ / A-

ΕΝ.Ε.Ο.Ν. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Συμμετοχή σε Ημερίδα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΣΕ Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, σε γνωστό παραλιακό Ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου, συμμετείχε η Ένωση Ελληνίδων για την Οικογένεια και τη Νεότητα (ΕΝ.Ε.Ο.Ν.) Καλλιθέας.

Η Ημερίδα, που αφορούσε την ασφάλεια και την ελευθερία στις σχέσεις,  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο λήξης προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο ήταν συγχρηματοδοτούμενο από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φίλων, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν συνδιοργανούμενο από τα παραρτήματα της ΕΝ.Ε.Ο.Ν. της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.

Εκ των βασικών ομιλητών της Ημερίδας, ήταν και η Πρόεδρος της ΕΝ.Ε.Ο.Ν. Καλλιθέας, Αρχηγός της Δημοτικής Παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα μας» και Δημοτική Σύμβουλος, Κα Βάσω Μαργαρίτη, την ομιλία της οποία δημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσια:

«Κυρία Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φίλων, 

Αγαπητή Φίλη Λίτσα, Πρόεδρε της Κεντρικής  Διοίκησης της ΕΝ.Ε.Ο.Ν. Π. Φαλήρου.

Αγαπητά Μέλη της ΕΝ.Ε.Ο.Ν.

Αγαπητές Φίλες,  Καλημέρα σας,

Είμαστε σήμερα εδώ στην ολοκλήρωση ενός προγράμματος που κράτησε δύο  ολόκληρα χρόνια.   Ενός προγράμματος που έγινε σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φίλων και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.

Γνωρίζω ότι πολλές φίλες που παρακολούθησαν το πρόγραμμα συμβουλευτικής στα Γραφεία της ΕΝ.Ε.Ο.Ν. του Π.  Φαλήρου και της Καλλιθέας,  σήμερα δεν είναι χαρούμενες,  γιατί θα ήθελαν αυτό το πρόγραμμα να συνεχιστεί.

Όλα τα ωραία όμως έχουν ένα ΤΕΛΟΣ.

Ας κρατήσουμε λοιπόν στο μυαλό και στην ψυχή μας, όλα αυτά που μας έμαθαν οι ψυχολόγοι μας, Γιώργος Στυλιαράς και Νέλλη Μπουκουβάλα, σαν πυξίδα βελτίωσης της Προσωπικής – Οικογενειακής και Κοινωνικής μας Ζωής.

Φίλες μου,

Η  ΕΝ.Ε.Ο.Ν,  γεννήθηκε από ένα όνειρο της κ. Λ. Ζούπα και από μια Ομάδα Γυναικών, που είχαν όραμα να ασχοληθούν με τα προβλήματα των Γυναικών, τη Θέση της Γυναίκας στην Κοινωνία – Κακοποίηση – Βία – Εργασία,  αλλά και ενημέρωση και ψυχαγωγία, αλλά συγχρόνως και τη στήριξη του Θεσμού της Οικογένειας, ένα Θεσμό που κάνει το λαό μας ξεχωριστό στον Παγκόσμιο Χάρτη, τη στήριξη των Νέων μας αλλά και όσων έχουν ανάγκη.

Σήμερα, δέκα τέσσερα (14) χρόνια μετά, η Χώρα μας διέρχεται μια μεγάλη Οικονομική Κρίση.

Η ΕΝ.Ε.Ο.Ν,  προσπαθεί  στις δύσκολες στιγμές που περνά η Πατρίδα μας, αλλά και ο κάθε ένας και η κάθε μια από μας, να αγκαλιάσει και να βοηθήσει τα Μέλη και τις Φίλες της, να δώσει Στήριξη και Αγάπη σε όσους την έχουν ανάγκη.

Η στήριξη του Θεσμού της Οικογένειας, αποτελεί όχι μόνο από τις πλέον ουσιαστικές επιδιώξεις, αλλά και τις πιο επιτακτικές ανάγκες για την σύγχρονη Κοινωνία μας.

Γιατί η Οικογένεια,  είναι ο φυσικός χώρος που αναπτύσσεται ο άνθρωπος και διαμορφώνεται ως χαρακτήρας και προσωπικότητα.

Για να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα της οικογένειας, χρειαζόμαστε, σωστούς Γονείς,  ενημερωμένους   Έφηβους και Παιδιά να μεγαλώσουν σε περιβάλλον Αγάπης – Ψυχικής και Σωματικής Υγείας.

Με τον τρόπο  αυτό ακόμη και τα προβλήματα Διαζυγίου και Επιμέλειας παιδιών που ταλανίζουν χιλιάδες οικογένειες, λύνονται με σεβασμό και αλληλοκατανόηση.

Φίλες μου,

Εκατό   χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που η πρώτη « Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας », τιμήθηκε σε διεθνές επίπεδο και περισσότερα ακόμη, από τη στιγμή που άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες γυναικείες φωνές και να μιλούν για τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Κι όμως, οι διακρίσεις, οι ανισότητες, η σωματική και λεκτική κακοποίηση, είναι κάθε άλλο παρά παρελθόν για εκατομμύρια γυναίκες  σε ολόκληρο τον Κόσμο.

Η Βία κατά των γυναικών, αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται ή συγκαλύπτεται σε όλων των τύπων τις σύγχρονες Κοινωνίες.

* Στις ανεπτυγμένες Δυτικές Κοινωνίες με ποικίλες μορφές:

* Με τη μορφή της ενδοοικογενειακής βίας, σωματικής ή λεκτικής.

* Με την μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και

* Στο χώρο της εργασίας για την πρόσληψη,  την προαγωγή, την παροχή ίσης αμοιβής κ.λ.π.

Η  Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, και συμμετέχει και αυτή, στο παιχνίδι σιωπής όσο αφορά στο θέμα της βίας κατά των γυναικών. Το θέμα σπανίως φτάνει στην επιφάνεια, ή ακόμη πιο σπάνια οργανώνονται σχετικές δράσεις,   και εκδηλώσεις ενημέρωσης  ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης.

Στην Ελλάδα του 2015, η βία κατά των γυναικών αλλά και των Νέων Κοριτσιών, αποτελεί ένα ύπουλο – κρυφό εχθρό, που συχνά υποθάλπεται από τη σιωπή των ιδίων των γυναικών – θυμάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες της Γεν. Γραμ. Ισότητας,  το  80% των γυναικών που κακοποιούνται, παραμένουν με τους συντρόφους ή συζύγους που τις κακοποιούν.

Φίλες μου,

Δεν είναι μόνο οι ενήλικες γυναίκες που κακοποιούνται, κορίτσια από την πιο τρυφερή ηλικία, πέφτουν θύματα βιασμού ή σεξουαλικών επιθέσεων από τον πατέρα, τον συγγενή ή τον οικογενειακό  φίλο.  Αυτή η κατηγορία γυναικών είναι η πιο ευάλωτη και αδύναμη να αντιδράσει,  και κάποια γυναίκα που μπορεί, μένει πάντα σιωπηλή……

Οι Γυναίκες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα Βίας μέσα στο σπίτι τους, παρά έξω από αυτό.

Η οικονομική κρίση, εντείνει τα κοινωνικά προβλήματα που αποτελούν τη σπίθα για Βία, τη στιγμή που Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους, ή ακόμα και κλείνουν, στην Αθήνα και στην Επαρχία.

Φίλες μου,

Αντί να είμαστε μόνο  απλοί παρατηρητές, είναι αναγκαίο να πάρουμε  Θέση.

Να καταδικάσουμε ενεργά κάθε είδους Βία  μέσα από θεσμούς όπως η Τ.  Α. από Οργανώσεις, Κινήσεις Γυναικών,  από ενημερώσεις, ώστε να συμβάλουν, να πιέσουν,  να αγωνιστούν,  να σπάσει η σιωπή και Κυρίως ο Φόβος.

Μόνο με συλλογικούς αγώνες,  με πάλη, μπορούν να αποκτήσουν Φωνή και άρα δικαιώματα τα πιο καταπιεσμένα κομμάτια της Κοινωνίας όπως είναι οι γυναίκες.

Όλες οι γυναίκες,  οφείλουν πρωτίστως να συνειδητοποιήσουν την αξία τους και να αντιστέκονται σε κάθε είδους άσκηση βίας πάνω τους. 

Κυρίως όμως να μην καλλιεργούν λανθασμένη νοοτροπία ως Μητέρες, ως Πεθερές, ακόμη και ως γειτόνισσες κατά  των  άλλων γυναικών τις οποίες αντίθετα πρέπει να βοηθούν και να προστατεύουν.

Ότι συμβαίνει στον διπλανό μας, μπορεί αύριο  να συμβεί και σε μας, στην Κόρη μας, στην Αδελφή μας, στην Φίλη μας.

Η Βία στην Οικογένεια είναι ένα πολύ διαδεδομένο φαινόμενο ειδικά στην εποχή μας που η ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια, χάνουν όλο και περισσότερο την αξία τους.

Η Βία ασκείται από τους Ισχυρότερους προς τους αδύναμους. 

Οι δράστες είναι συνήθως άνδρες και τα θύματα Γυναίκες – Ηλικιωμένοι – Παιδιά.

Εμείς, στην ΕΝ.Ε.Ο.Ν, στηρίζουμε την Οικογένεια, την Γυναίκα, τους Νέους,  γιατί πιστεύουμε ότι το ζεστό και ασφαλές Οικογενειακό Περιβάλλον, προϋποθέτει σχέσεις βασισμένες στην Ισότητα, στον αλληλοσεβασμό και το αίσθημα αξιοπρέπειας του κάθε Μέλους ξεχωριστά.

Εμείς στην ΕΝ.Ε.Ο.Ν,  ενώνουμε τη Φωνή μας με άλλους Φορείς για την Καταπολέμηση της Βίας  κατά των Γυναικών  και συμβάλλουμε:

* Με την Νομική στήριξη στις Γυναίκες.

* Με την Βοήθεια Ψυχολόγων.

* Με ενημέρωση.

* Με Ημερίδες, Διαλέξεις – Διάφορες Εκδηλώσεις και με τη Συμβουλευτική  που παρέχουμε.

Ζητάμε από το Κράτος ως οφείλει, να προστατεύσει την Οικογένεια με Θεσμούς, γιατί Γονείς και Παιδιά,  νιώθουν μόνοι,  στην προσπάθεια ανατροφής και δημιουργίας ασφαλούς Οικογενειακού Περιβάλλοντος.

Ζητάμε από το Κράτος, να προστατεύσει τη Γυναίκα η οποία σηκώνει το μεγαλύτερο Βάρος στην Εποχή της Οικονομικής Κρίσης.

Ζητάμε προστασία με Θεσμούς  των Οικογενειακών σχέσεων για ένα πιο ασφαλές και σίγουρο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

Η Κα Βάσω Μαργαρίτη.

ΕΝ.Ε.Ο.Ν. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΕΝ.Ε.Ο.Ν. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Συμμετοχή σε Ημερίδα ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 ΕΝ.Ε.Ο.Ν. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Συμμετοχή σε Ημερίδα ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 Rating: 0
scroll to top