Πέμπτη , 2 Μαΐου 2024

Home » Δημοτικά » Φωλιά Γνώσης

Φωλιά Γνώσης

Ιούνιος 6, 2015 12:25 μμ A+ / A-

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

«Φωλιά Γνώσης»!!!

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ & ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΜΕΤΑ από μία πραγματικά αξιέπαινη πρωτοβουλία που ανέλαβαν, από κοινού, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, το εν λόγω Σχολείο μετατράπηκε σε Κυψέλη Πολιτισμού. Και αυτό γιατί, το απόγευμα της Παρασκευής 5 Ιουνίου 2015, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του.

Ένα όνειρο ετών, τόσο για τους δασκάλους, όσο και για τους μαθητές και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, πήρε «σάρκα και οστά». Μέσα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, η προσπάθεια για τη συγκέντρωση βιβλίων έγινε πραγματικότητα και ο χώρος που βρίσκεται στη δεξιά γωνία από την κεντρική είσοδο του κτιρίου, μετατράπηκε, από γραφείο των Εκπαιδευτικών πολύ παλαιότερα, από αποθηκευτικός χώρος πιο πρόσφατα και από γραφεία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μέχρι πρόσφατα, σε χώρο Ζωής, σε χώρο Πολιτισμού.

Ο χώρος ήταν φρεσκοβαμμένος και εκατοντάδες βιβλία διάφορων κατηγοριών, ήταν καλαίσθητα τακτοποιημένα στις πολύχρωμες ξύλινες προθήκες και «περίμεναν» τις δεκάδες των επισκεπτών που παραβρέθηκαν στα Εγκαίνια, να τα πιάσουν στα χέρια τους και να τα διαβάσουν.

Τους παρευρισκόμενους πρώτος καλωσόρισε, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Κουφόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε και τα ακόλουθα: «…Το ζήτημα είναι ότι έχουμε μία μικρή Βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη είναι ένα σημαντικό στοιχείο της λειτουργίας, όχι μόνο του Σχολείου, αλλά και της τοπικής Κοινότητας. Εδώ ο χώρος στέγαζε τον Σύλλογο Γονέων και τώρα στεγάζει μια μικρή φωλιά, τη γνώση. Αυτό που είναι το ζητούμενο για μία κοινωνία…».

Η ομιλία του Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ιωάννη Κουφόπουλου.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Πατέρας Βασίλειος, από τον όμορο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος, μετά το πέρας του πατροπαράδοτου Αγιασμού τόνισε και τα ακόλουθα: «Αυτό που θέλω εγώ να σας πω, κάτι το οποίο υπάρχει μέσα στην καρδιά μου, θεωρείται σχεδόν αυτονόητο ότι σε ένα Σχολείο πρέπει να υπάρχει μία Βιβλιοθήκη, που όμως στα περισσότερα Σχολεία δεν υπάρχουν Βιβλιοθήκες. Εγώ θεωρώ, λοιπόν, ότι η Βιβλιοθήκη σε ένα Σχολείο δίνει μία άλλη οπτική στο θέμα του βιβλίου και στην ανάγνωση».

Η ομιλία του Πατέρα Βασίλειου

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της Πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος για τη διάδοση του βιβλίου, τονίζοντας: «Εδώ γίνεται μια προσπάθεια, σε μία περίοδο όπου η χώρα μας, ούτε στη διείσδυση του Ίντερνετ πρωταγωνιστεί, ούτε στην φιλαναγνωσία. Εδώ, λοιπόν, το Σχολείο αυτό, σχεδιάζει, κινείται και στις δύο αυτές κατευθύνσεις. Ο Δήμος, με άξονα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, κινείται στην κατεύθυνση της φιλαναγνωσίας. Γνωρίζετε αρκετοί από εσάς ότι έχουν γίνει τον προηγούμενο μήνα τέσσερις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους. Βγάζουμε το βιβλίο προς τα έξω. Θυμάμαι την κατάληψη της Φιλαρέτου, θυμάμαι την οδό Δόξης πάνω στο γήπεδο, θυμάμαι το «Μελίνα Μερκούρη» και την Πλατεία Τζιτζιφιών».

Η ομιλία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Κάρναβου

Αμέσως μετά, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός της Παράταξης «Δημοτική Κίνηση Πολιτών» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Παπαδάκης, ο οποίος τόνισε: «Το πρώτο που θέλω να πω, είναι ότι ένα Σχολείο κτιριολογικά, πρέπει να φτιάχνεται γύρω από μία αυλή εσωτερική, αλλά συμβολικά γύρω από μία Βιβλιοθήκη. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι για το μαγικό τρίγωνο που φτιάχνεται από την μητέρα, το βιβλίο και το παιδί, που δεν έχει πάει ακόμη Σχολείο και δεν έχει μάθει ακόμη να διαβάζει. Το τρίτο που ήθελα να πω, είναι ότι η ανάγνωση, κατά βάση και γι’ αυτούς που γνωρίζουν να διαβάζουν, τα παιδιά του Δημοτικού π.χ., είναι μία μοναχική διαδικασία, η οποία από τον προσωπικό κόσμο σε «ανοίγει» στον κόσμο γύρω. Θα μπορούσε να πει κανείς, καθ’ υπερβολή, ότι η Ανάγνωση είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια μαζί».

Η ομιλία του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ευάγγελου Παπαδάκη

Τον κ. Παπαδάκη, διαδέχθηκε η Αρχηγός της Παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα μας», Δημοτική Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος και Αναπληρώτρια Δήμαρχος, Κα Βάσω Μαργαρίτη, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο Σχολείο φοίτησε και η ίδια στα πρώτα της μαθητικά χρόνια, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να σας πω βέβαια, ότι κάθε φορά που έρχομαι σε αυτό το Σχολείο, αισθάνομαι μία ιδιαίτερη συγκίνηση. Είναι το πρώτο Σχολείο της ζωής μου. Νηπιαγωγείο, 1η Δημοτικού και 2α, τις έβγαλα κάπου σε αυτές τις τάξεις, με διαφορετική αυλή βέβαια. Πάντα αυτό το Σχολείο ήταν ταυτισμένο με την Εκκλησία, πολλά χρόνια πριν. Αυτός ο Δήμος, είναι ένας Δήμος που είχε την τύχη οι πρώτοι κάτοικοί του να είναι άνθρωποι της Τέχνης και του Λόγου. Είναι ένας Δήμος που έχει για χρόνια Βιβλιοθήκη. Είναι ένας Δήμος που ευτύχησε να έχει πολύ σύντομα την μεγαλύτερη ψηφιακή Βιβλιοθήκη της χώρας και μάλιστα εδώ στην δικιά μας περιοχή»

Η ομιλία της Δημοτικής Συμβούλου Κας Βάσως Μαργαρίτη

Τελευταίος ομιλητής, ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, κ. Αλέξης Παπασωτηρίου, ο οποίος συγκινημένος για την Βιβλιοθήκη που, επιτέλους έγινε πραγματικότητα, τόνισε: «Δεν είναι μικρή Βιβλιοθήκη, είναι τεράστια. Δεν είναι μικρή και αν θέλετε σε τεμάχια, την έχω υπολογίσει ότι χωράει 4.500 βιβλία. Εύχομαι όλα τα Σχολεία της Καλλιθέας να αποκτήσουν μια Βιβλιοθήκη με 3.000 βιβλία. Μου είπαν ότι θα λερωθούν τα χαλιά. Εύχομαι να λερωθούν πολύ γρήγορα και να χρειαστεί να τα αντικαταστήσει ο Σύλλογος ή οι Δάσκαλοι, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί η Βιβλιοθήκη και εύχομαι να μην σκονιστεί ποτέ. Δουλέψαμε για αυτή την Βιβλιοθήκη, διαθέσαμε χρόνο, χρήματα, μεράκι, αγάπη και όλα αυτά έγιναν για τα παιδιά μας».

Η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου κ. Αλέξη Παπασωτηρίου

Μετά το πέρας του καθιερωμένου Αγιασμού και των ομιλιών, όλοι οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν σε μία από τις κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, εκεί όπου οι μαθήτριες και οι μαθητές της 6ης τάξης, μαζί με την εκπαιδευτικό τους Κα Μαίρη Λυριτζή, ερμήνευσαν εκπληκτικά το τραγούδι «Το παιδί και η Φλογέρα».

Το τραγούδι διαδέχθηκε πρώτος ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Κουφόπουλος, ο οποίος, μέσα από φωτογραφίες που προβλήθηκαν σε video wall, ανέδειξε το έργο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια για την συντήρηση και αποκατάσταση όλου του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο είναι έργο του Αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και ο θεμέλιος λίθος του οποίου τοποθετήθηκε στις 29 Ιουνίου 1930, από τον τότε Υπουργό Παιδείας, Γεώργιο Παπανδρέου και εγκαινιάσθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Αμέσως μετά, η εκπαιδευτικός Κα Ζέφη Ραφτοπούλου, παρουσίασε ένα ιδιαίτερο καλαίσθητο βιντεάκι, σχετικό με την αξία των βιβλίων και την ανάγκη να τα αγαπήσουν τα παιδιά.

Μετά το πέρας της όλης εκδήλωσης, παρατέθηκαν διάφορα εκλεκτά εδέσματα και αναψυκτικά προς όλους τους παρευρισκόμενους.

Μόνο τα θερμά συγχαρητήριά μας μπορούμε να εκφράσουμε και εμείς, προς όλους όσους κόπιασαν και συμμετείχαν στο να γίνει το όνειρο δεκαετιών, πραγματικότητα. Στους εκπαιδευτικούς, στις μαθήτριες και στους μαθητές, στους γονείς και κηδεμόνες, στη Δημοτική Αρχή, αλλά και στον καθόλα άξια και ιδιαίτερα δραστήριο Σύλλογο.

   

 

 

Φωλιά Γνώσης Reviewed by on . ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Φωλιά Γνώσης»!!! ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ & ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑ από μία πραγματικά αξιέπα ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Φωλιά Γνώσης»!!! ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ & ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑ από μία πραγματικά αξιέπα Rating: 0
scroll to top