Σάββατο , 27 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Ιούνιος 17, 2015 9:16 πμ A+ / A-

Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Ένας νέος θεσμός καθιερώνεται

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΝΑΝ νέο θεσμό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι συνδημότες μας, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2015, στην Πλατεία Δαβάκη.

            Ο Δήμος Καλλιθέας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσίασαν τον νέο πιλοτικό θεσμό του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου δύο μήνες, που ως ουσιαστικό σκοπό έχει, όχι μόνο τη γνωριμία των αστυνομικών της γειτονιάς με τους δημότες, αλλά και την εμπέδωση της ασφάλειας, σε μία πόλη που, δυστυχώς, τα εγκλήματα κάθε μορφής, είναι σε καθημερινή βάση.

            Δώδεκα νεαρά παλικάρια, με τις ομοιόμορφες καλοκαιρινές αστυνομικές στολές τους και μπροστά από τις μηχανές τους, ήταν παρατεταγμένοι στην είσοδο της κεντρικής πλατείας της πόλης μας, καλωσορίζοντας, τρόπο τινά, τους συνδημότες μας και προκαλώντας, παράλληλα, την έκπληξη, αλλά και τον θαυμασμό όλων. Ακολούθως, μαζί με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος της Πόλης μας κ. Νίκο Γιαννόπουλο και με δύο ακόμη αξιωματικούς του Τμήματος, παρατάχθηκαν κατά μήκος της ειδικής εξέδρας που είχε τοποθετηθεί για την περίσταση και απέσπασαν, δίκαια, το παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα όλων των συνδημοτών μας που παρευρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πλατεία Δαβάκη.

            Παρουσιάστρια της πρωτότυπης και αξιέπαινης αυτής εκδήλωσης, ήταν η γνωστή και συνάμα λαμπερή δημοσιογράφος Κα Μάγδα Τσέγκου, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις με την φυσική ομορφιά της αλλά και με την άνεση με την οποία πραγματοποίησε την παρουσίαση και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης.

            Το καλωσόρισμα της συνεργάτιδας του επίσης γνωστού ανά το Πανελλήνιο δημοσιογράφου κ. Γιώργου Αυτιά, διαδέχθηκε στο βήμα του ομιλητή, ο Δήμαρχος της Πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος στον σύντομο αλλά και μεστό χαιρετισμό του δήλωσε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα: «Η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ σημαντική για την Καλλιθέα, γιατί παρουσιάζεται ένας νέος θεσμός για την πόλη μας, από τον οποίο περιμένουμε πολλά. Η Καλλιθέα επιλέχθηκε ως ένας από τους δύο Δήμους του Λεκανοπεδίου για να εφαρμοστεί ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Για μας είναι πολύ σημαντικό, γιατί η πόλη έχει, ως γνωστό, προβλήματα δημόσιας ασφάλειας, για τα οποία φοβόμαστε ότι εντείνονται λόγω και τις παρατεταμένης κρίσης. Με τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, έχουμε την βάσιμη ελπίδα ότι θα δούμε βελτίωση στους δρόμους και στις γειτονιές μας, γιατί πίσω από αυτό το νέο θεσμό, κρύβεται ένα νέο μοντέλο αστυνόμευσης, αυτό της ανθρώπινης αστυνόμευσης. Ο Αστυνομικός της Γειτονίας, είναι δίπλα στους πολίτες, με συνεχή επικοινωνία, να καταγράφει τα προβλήματα, να κάνει σωστή εκτίμηση και να τα επιλύει. Όμως, πέρα από αυτό, με τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, οικοδομείται ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά και μία κουλτούρα συνεργασίας, ανάμεσα στην Αστυνομία και στους πολίτες. Ο πολίτης έχει, πλέον, έναν αστυνομικό να συνεργαστεί και να μιλήσει, έχει ένα κινητό τηλέφωνο να απευθύνεται… Το επόμενο βήμα για μας, από την πλευρά του Δήμου, είναι να λειτουργήσουμε ξανά τη Δημοτική Αστυνομία, αφού, πλέον, το θεσμικό πλαίσιο μας το επιτρέπει, διορθώνοντας έτσι και στην πόλη μας, το τεράστιο λάθος κατάργησή της. Ήδη έχουμε λάβει στο Δημοτικό μας Συμβούλιο την σχετική απόφαση επανασύστασής της. Οι Δημοτικοί μας Αστυνομικοί, είναι ήδη κοντά μας».

             Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων και τα κάτωθι: «Νομίζω ότι για μας, για την πολιτική ηγεσία, αλλά και για την φυσική ηγεσία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σήμερα είναι κάτι ξεχωριστό. Υπάρχει η μαζική παρουσία σας, που αποδεικνύει ότι η επιλογή μας για να εκκινήσουμε ξανά το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς σας βρίσκει σύμφωνους και μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό, που τα μηνύματα, όχι μόνο από τη δική σας γειτονιά, αλλά από όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, είναι εξαιρετικά. Γι’ αυτό, στο αμέσως επόμενο διάστημα, λιγότερο από δέκα ημέρες, ο θεσμός διευρύνεται και θα εφαρμοστεί σε άλλους 25 Νομούς, στις έδρες των Νομών, καθώς και σε άλλες 5 γειτονιές της Αθήνας και 2 σε Θεσσαλονίκη. Αυτό, όχι μόνο γιατί ο Υπουργός είχε την πατρότητα της ιδέας, όχι γιατί είναι ένας θεσμός τον οποίο πιστεύουμε πολύ δυνατά, αυτό γιατί οι συνεργάτες μας, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς, με τους επικεφαλείς τους, είναι το μέσο που θα πετύχουμε τον μείζονα στόχο, που είναι η συμφιλίωση της Ελληνικής Αστυνομίας με τους πολίτες».

             Επόμενη ομιλήτρια, ήταν η γνωστή Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, η οποία τόνισε: «… Για να πετύχει η ιδέα και η εφαρμογή του Αστυνομικού της Γειτονιάς, υπάρχει μία βασική προϋπόθεση. Να υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών και συντονισμένη συμμετοχή τους. Για το λόγο αυτό, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το ερώτημα γιατί χρειάζεται να υπάρχει και τη εξυπηρετεί ο αστυνομικός της γειτονιάς και είναι μία ελληνική εφεύρεση; Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, ο οποίος σε άλλες χώρες εντάσσεται στη λεγόμενη κοινοτική αστυνόμευση ή αστυνομία της εγγύτητας, έχει ιστορία μεγαλύτερη από 40 χρόνια. Μία παρόμοια πολιτική, δεν αντανακλά ιδεολογίες για λιγότερο Κράτος, αλλά πραγματισμό και εκδημοκρατισμό και όπως αναφέρεται στη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης ήδη του 1983 για τη συμμετοχή του κοινού στην αντιεγκληματική πολιτική, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική εάν δεν υπάρχει η θετική στάση που να την συνοδεύει και η ενεργός συμμετοχή του κοινού. Παρά τις διαφοροποιήσεις εφαρμογής από χώρα σε χώρα, υπάρχει κάτι κοινό. Και αυτό είναι η αμεσότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών, η σχέση εμπιστοσύνης που εγκαθιδρύεται μεταξύ τους και η συνεργασία στο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων τους στο επίπεδο της καθημερινότητας και της γειτονιάς».

             Την Κα Ζαραφωνίτου στο βήμα του ομιλητή διαδέχθηκε ο Επιτελάρχης του Αρχηγείου της Αστυνομίας, ο Αντιστράτηγος κ. Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εκ μέρους της φυσικής ηγεσίας του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Καλλιθέας που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστούμε, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς, σε εσάς. Πεποίθησή μας είναι, ότι η Αστυνομία πρέπει να επιστρέψει, επιτέλους, εκεί όπου ανήκει. Στους πολλούς και όχι στους λίγους. Είναι υποχρέωσή μας. Όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, οι προσδοκίες για την εφαρμογή του θεσμού είναι μεγάλες από την ελληνική Πολιτεία… Προσδοκία μας είναι οι μέθοδοι δράσης των Αστυνομικών της Γειτονιάς, να επιφέρουν αμεσότερα και καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες που προϋπήρχαν και στήριζαν στην απρόσωπη παρουσία της Αστυνομίας».

             Τελευταίος ομιλητής, ήταν ο Διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος της Πόλης μας κ. Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της δίμηνης περίπου πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού στην πόλη μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «…Σας ενημερώνω υπεύθυνα για τα αριθμητικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν τη σημασία και την επίδραση του θεσμού στην τοπική κοινωνία. Έτσι, κατά τη διάρκεια των δύο μηνών, ο Αστυνομικός της Γειτονιάς χειρίστηκε 2.635 περιπτώσεις. Άξιες ιδιαίτερης μνείας είναι οι εξής: 617 επισκέψεις σε οικίες ατόμων που χρίζουν βοηθείας. 419 επισκέψεις σε οικίες πολιτών γενικά. 1039 επισκέψεις σε επιχειρήσεις και καταστήματα. 149 επισκέψεις σε σχολεία και συλλόγους. 20 υποθέσεις σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου. 15 επισκέψεις σε θύματα εγκληματικών ενεργειών. Και δεν θα πλατειάσω με τους αριθμούς. Θα σας εξηγήσω πως λειτουργεί ο συγκεκριμένος θεσμός. Ο Αστυνομικός περιπολεί πεζός ή εποχούμενος, σε 6 τομείς στην περιοχή της Καλλιθέας».

             Ακολούθως, η δημοσιογράφος Κα Τσέγκου, υπέβαλε – σε στυλ συνέντευξης – πολλά ερωτήματα προς τον κ. Διοικητή, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε, όλοι οι Δημότες της Καλλιθέας, να ενημερωθούμε για το πώς μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, με τον κ. Διοικητή να απαντά σε κάθε ερώτημα. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, προβλήθηκε και ένα σύντομο σχετικό βίντεο του Αστυνομικού μας Τμήματος.

            Η όλη εκδήλωση «έκλεισε», με τους Αστυνομικούς της Γειτονιάς, να έρχονται σε επαφή με τους συνδημότες μας που παραβρέθηκαν στην κεντρική Πλατεία του Δήμου μας, να τους συστήνονται και να τους ενημερώνουν για τους χώρους τους οποίους είναι επιφορτισμένοι να φυλάττουν.

            Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιος Γαϊτάνης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου μας κ.κ. Άννα Γιαννακού – Πάσχου, Γιώργος Κυριακόπουλος, Εμμανουήλ Κωστάκης, Χριστόφορος Σοφιανίδης, Ευάγγελος Μπαρμπάκος και Κωνσταντίνος Ευσταθίου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ιωάννης Κοντός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βάσω Μαργαρίτη, Σοφία Παπαδοπούλου, Κορίνα Δαμουλιάνου, Παρασκευή Γαλίτση – Ψαρούλη, Ανέστης Φωτόπουλος και Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, καθώς και οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Αλεξόπουλος και Παναγιώτης Γεωργούσης.

            Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν, τόσο στη Δημοτική μας Αρχή, όσο και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την αξιέπαινη πραγματικά αυτή πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού, αλλά ακόμα περισσότερα συγχαρητήρια αξίζουν, τόσο στον Διοικητή του Αστυνομικού μας Τμήματος, όσο και στους λεβέντες που απαρτίζουν τους Αστυνομικούς της Γειτονιάς, οι οποίοί, ήδη στους δύο πρώτους περίπου μήνες που εφαρμόζεται πιλοτικά ο θεσμός στην Πόλη μας, έχουν καταφέρει να περιορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, την εγκληματικότητα.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ Reviewed by on . Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ Ένας νέος θεσμός καθιερώνεται ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΝΑΝ νέο θεσμό είχαν την ευκαι Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ Ένας νέος θεσμός καθιερώνεται ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΝΑΝ νέο θεσμό είχαν την ευκαι Rating: 0
scroll to top