Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Home » Αφιερώματα » Τιμή στους ήρωες του ΄21

Τιμή στους ήρωες του ΄21

Μάρτιος 25, 2015 12:44 μμ A+ / A-

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Τιμή στους ήρωες του ΄21

ΜΕ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ

ΜΕ μία πολύ ωραία εκδήλωση, που περιλάμβανε θεατρικά αλλά και τραγούδια, εόρτασαν, το πρωί της Τρίτης 24 Μαρτίου 2015, την 194η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, οι μαθήτριες και οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας.

Στην, για πολλοστή φορά, κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου, οι μαθήτριες και οι μαθητές της 5ης και της 6ης Δημοτικού, ερμήνευσαν καταπληκτικά ρόλους και τραγούδια, αποσπώντας, δίκαια στο τέλος, το παρατεταμένο χειροκρότημα όλων όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Την έναρξη της εκδήλωσης «κήρυξε» ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Κουφόπουλος, ο οποίος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους γονείς και κηδεμόνες για την παρουσία τους στην εκδήλωση, εκφώνησε, στο σύνολό του, το μήνυμα που απέστειλε ο νέος Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς, προς τις μαθήτριες και τους μαθητές των σχολείων της χώρας.

Αποσπάσματα από το  μήνυμα του Υπουργού

«Όταν εκείνοι που εκπροσωπούν τον θεσμό του σχολείου, δάσκαλοι, καθηγητές ακόμη και ο Υπουργός Παιδείας, απευθύνονται σε σας (τους μαθητές), με την ευκαιρία της μεγάλης ελληνικής επανάστασης, αισθάνονται ίσως μεγαλύτερη ανασφάλεια από εκείνη που αισθάνεστε εσείς όταν σηκώνεστε για μάθημα στον πίνακα. Γιατί τέτοιοι εορτασμοί είναι συχνά δίκοπο μαχαίρι: από τη μία κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν σε «πανηγυρικό», που συχνά αποξηραίνει το καθοριστικό ιστορικό συμβάν. Και είναι κρίμα, η μνημόνευση της δικής μας επανάστασης, που κλόνισε συθέμελα καθεστώτα, ιεραρχίες, αυτοκρατορίες και συνειδήσεις, να καταλήγει ρουτίνα, και να φέρνει πλήξη σε νέους ανθρώπους.

            Ας δοκιμάσουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο, τοποθετώντας τούτη τη μεγάλη ελληνική στιγμή στο ιστορικό της πλαίσιο, πλαίσιο ελληνικό, όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά τελικά οικουμενικό. Η ελληνική επανάσταση υπήρξε «τέκνο» του Διαφωτισμού, ενός κινήματος που συνεπήρε τους ανθρώπους όπου Γης, καθώς συνειδητοποιούσαν ότι η καθεστηκυία τάξη (σημ., η ισχύουσα τάξη) δεν είναι γραμμένη  στην πέτρα, δια παντός καθαγιασμένη και συνεπώς ακλόνητη. Ο κόσμος μπορούσε πλέον να γίνει, μέσα από τους αγώνες των ανθρώπων, κόσμος ισότητας, αδελφότητας και ελευθερίας.

            Η ελληνική επανάσταση υπήρξε μια έξοχη στιγμή εκείνης της άνοιξης των λαών. Όλες οι επαναστάσεις, όπως και η ελληνική, δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό τους λαούς που τις έκαναν. Ήταν οι λαοί που έφτιαξαν τους εαυτούς τους και την επανάστασή τους, σε μία εποχή όπου στην Ευρώπη και στον κόσμο κυριαρχούσαν οι απολυταρχικές ή οι αυτοκρατορίες, όπως η οθωμανική.».

 

Μετά το πέρας της ανάγνωσης του μηνύματος του Υπουργού Παιδείας από τον κ. Διευθυντή, η Χορωδία του Σχολείου, που αποτελείτο από μαθήτριες και μαθητές με καταπληκτικές φωνές, τραγούδησαν τον «Τσάμικο» του Μάνου Χατζηδάκι.

Τα παιδιά της ΣΤ3 τάξης, απέδωσαν μοναδικά, το θεατρικό «Ο Ισμέτ και το κισμέτ», ενώ το τραγούδι «η φυγή» ερμήνευσε στη συνέχεια και πάλι η Χορωδία.

Για τους Ήρωες του 1821, μίλησαν οι μαθήτριες και τους μαθητές της ΣΤ2 τάξης, τα οποία, το κάθε ένα ξεχωριστά και ντυμένα ανάλογα, απέδωσαν άριστα τις μορφές των ηρώων που υποδύθηκαν και συγκεκριμένα του Παπαφλέσσα, του Κανάρη, του Μιαούλη, της Μπουμπουλίνας, του Κολοκοτρώνη και της Μαυρογένους.

Στη συνέχεια, «η γιορτή των ζεϊμπέκηδων», τραγουδήθηκε από την Χορωδία, ενώ ποιήματα  για «το έρμο Μεσολόγγι» και για τον «γερο-Σουλιώτη», απάγγειλαν τα παιδιά της ΣΤ1 τάξης.

Ακολούθως, οι μαθήτριες και οι μαθητές της ΣΤ3 τάξης, παρουσίασαν το θεατρικό «οι Σουλιώτισσες», αποσπώντας, και αυτά, το θερμό χειροκρότημα όλων.

Η Χορωδία τραγούδησε το «Εϊβαλά», ενώ ποιήματα για τον Ευαγγελισμό και τον Ελληνισμό, απάγγειλαν τα παιδιά της ΣΤ2 τάξης.

Το θεατρικό «Επανάσταση στη Κρήτη», απέδωσαν εξαίσια, οι μαθήτριες και μαθητές της ΣΤ1 τάξης, ενώ το τραγούδι «Να ‘τανε το ’21», ερμήνευσε για τελευταία φορά, η Χορωδία.

Η όλη εκδήλωση, «έκλεισε», με την απαγγελία του Εθνικού μας Ύμνου.

Μόνο τα καλύτερα λόγια αξίζουν στις μαθήτριες και στους μαθητές που πήραν μέρος στην εκδήλωση, σε αυτά που συμμετείχαν στην Χορωδία, σε αυτά που συμμετείχαν στα Θεατρικά, αλλά και σε αυτά που απάγγειλαν τα επίκαιρα ποιήματα. Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν, όμως και στους Εκπαιδευτικούς κ.κ. Μαίρη Λυριτζή και Διονύση Πελεκανάκη, οι οποίοι φρόντισαν έτσι, ώστε όλες οι μαθήτριες και οι μαθητές τους, να αποδώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην εκδήλωση.

 

Τιμή στους ήρωες του ΄21 Reviewed by on . 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Τιμή στους ήρωες του ΄21 ΜΕ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕ μία πολύ ωραία εκδήλωση, που περιλάμβανε θεατρικά αλλά και τ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Τιμή στους ήρωες του ΄21 ΜΕ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕ μία πολύ ωραία εκδήλωση, που περιλάμβανε θεατρικά αλλά και τ Rating: 0
scroll to top