Δευτέρα , 29 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Δεκέμβριος 3, 2023 4:15 μμ A+ / A-

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Το Πρόγραμμα της Εορτής

ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ 3 & ΑΥΡΙΟ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ για το αναγνωστικό μας κοινό, το πρόγραμμα της διήμερης εορτής του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας, το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, το οποίο δεσπόζει στην πλατεία Ηρώου, πίσω ακριβώς από το ομώνυμο Ηρώο.

Ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας, το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου.

Το πρόγραμμα όπως εκδόθηκε από την Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου, έχει ως ακολούθως:

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

18:00. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

07:00. Όρθρος και εν συνεχεία, τέλεση Θείας Λειτουργίας.

17:30. Μεθεόρτιος Εσπερινός και εν συνεχεία, Ιερά Παράκλησις εις την Αγία Βαρβάρα.

Λίγα λόγια για την Αγία Βαρβάρα.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι, το οποίο  έζησε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Πατέρας της ήταν ο Διόσκορος  ή Διόσορος, ο οποίος ήταν φανατικός ειδωλολάτρης και είχε κλεισμένη την Αγία σε πύργο.

Θέλοντας ο πατέρας της να μην πηγαίνει η κόρη του στα δημόσια λουτρά, αποφάσισε να χτίσει ένα μόνο για την ίδια και στα σχέδια προβλέπονταν να υπάρχουν δύο παράθυρα.

Η Αγία Βαρβάρα, όμως, θέλοντας η ίδια να τιμήσει την Αγία Τριάδα, πρότεινε να φτιαχτεί και τρίτο παράθυρο και εκμυστηρεύθηκε τον λόγο στον πατέρα της ο οποίος εκνευρισμένος από την ιδέα αυτή της κόρης του, έδωσε εντολή να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο για να θανατωθεί.

Ο Έπαρχος, θαυμάζοντας τη φυσική ομορφιά της Αγίας, προσπάθησε να την μεταπείσει για την πίστη της, αλλά τελικά αναγκάστηκε να διατάξει την εκτέλεσή της με αποκεφαλισμό και όρισε την ποινή να την εκτελέσει ο πατέρας της.

Πράγματι, ο πατέρας της αποκεφάλισε την Αγία Βαρβάρα, αλλά αμέσως μετά, ένας κεραυνός, ως Θεία Δίκη, σκότωσε και τον ίδιο.

Ο μαρτυρικός θάνατος της Αγίας τιμάται κάθε 4 Δεκεμβρίου, ενώ λόγω του θανάτου του πατέρα της με κεραυνό, η Αγία ανακηρύχθηκε προστάτιδα του Πυροβολικού, καθώς και των ορυχείων.

Η Ιερή Εικόνα της Αγίας Βαρβάρας.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ Reviewed by on . ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ Το Πρόγραμμα της Εορτής ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ 3 & ΑΥΡΙΟ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ για το αναγνωστικό μας κ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ Το Πρόγραμμα της Εορτής ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ 3 & ΑΥΡΙΟ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ για το αναγνωστικό μας κ Rating: 0
scroll to top