Παρασκευή , 3 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΠΑΡΕΚKΛΗΣΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

ΠΑΡΕΚKΛΗΣΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Νοέμβριος 8, 2023 10:58 πμ A+ / A-

ΠΑΡΕΚKΛΗΣΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Ιερά Πανήγυρις!…

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ 8 & ΑΥΡΙΟ 9/11/2023

ΜΕ αφορμή τον εορτασμό της Κοίμησης του Αγίου Νεκταρίου από την Εκκλησία κάθε Νοεμβρίου, στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Φιλαρέτου στο πλάι και κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην πόλη μας, θα πραγματοποιηθεί διήμερη Ιερά Πανήγυρη, σήμερα Τετάρτη 8 και αύριο Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023.

Το πλήρες πρόγραμμα, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί, έχει ως ακολούθως:

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

17:30. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος Αρχιερέως.

20:30. Ιερά Αγρυπνία.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

07:00 – 10:00. Όρθρος και εν συνεχεία Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

17:00. Μεθεόρτιος Εσπερινός και εν συνεχεία Ιερά Παράκλησις.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Νεκτάριο

Ο Άγιος Νεκτάριος ή Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως ή Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης, γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της ανατολικής Θράκης και το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς, πέμπτο παιδί από τα συνολικά έξι των Δημοσθένη και Μαρίας Κεφαλά.

Ο Άγιος Νεκτάριος.

Λόγω των πολύ δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έπλητταν και την οικογένειά του, ο Άγιος Νεκτάριος, σε ηλικία 13 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να βρει μία καλύτερη ζωή. Αφού εργάστηκε πρώτα σε συσκευαστήριο καπνού όπου πέρασε άσχημα χρόνια, καθώς ο ιδιοκτήτης του τον ξυλοκοπούσε βάναυσα, αλλά και σε επιπλοποιείο, στα 20 του χρόνια μετακόμισε στη Χίο, όπου εργάστηκε ως δάσκαλος.

Στη Χίο έμεινε 10 χρόνια, έως το 1877, ενώ από το 1876 έγινε μοναχός με το όνομα Λάζαρος. Το 1877 χειροτονήθηκε διάκονος και πήρε το γνωστό του πλέον όνομα, Νεκτάριος.

Επόμενος σταθμός του ήταν η Αθήνα, όπου μορφώθηκε και ακολούθως η Αλεξάνδρεια, όπου αφού πρώτα έγινε Ιερέας, το 1885 έγινε Αρχιμανδρίτης. Ακολούθως, στις 15 Ιανουαρίου 1889, ανακηρύχθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως Λιβύης.

Στην Αίγινα εγκαταστάθηκε το 1908, όπου πραγματοποίησε δύο θαύματα, το πρώτο όταν θεράπευσε έναν δαιμονισμένο και το δεύτερο όταν έπειτα από παράκληση των κατοίκων να λειτουργήσει και να ζητήσει από Τον Θεό να βρέξει στο νησί, καθώς επί δύο έτη υπήρχε μεγάλη ανομβρία, ο Άγιος Νεκτάριος, πράγματι λειτούργησε και την ίδια ημέρα άρχισε να βρέχει.

Πάντα βοηθούσε τους πιστούς και στέκονταν δίπλα τους με καλοσύνη και αγάπη.

Τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του, ήταν πολύ δύσκολα, καθώς διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο του προστάτη. Ο Άγιος Νεκτάριος  «κοιμήθηκε»  σε θάλαμο του Αρεταίειου Νοσοκομείου Αθηνών, σαν σήμερα πριν από 103 ακριβώς χρόνια και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου 1920.

Σήμερα, ο θάλαμος στον οποίο εκοιμήθη ο Άγιος, έχει μετατραπεί σε Ιερό Ναό, εκεί όπου δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, είναι τα τάματα και οι εικόνες του που έχουν εναποθέσει οι ασθενούντες πιστοί.

Ο Άγιος Νεκτάριος ανακηρύχθηκε Άγιος40 χρόνια αργότερα, στις 20 Απριλίου 1961, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Η μεγαλοπρεπής Εικόνα με την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο.

Ο σημαιοστολισμένος Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Καλλιθέας.

Η επίσης σημαιοστολισμένη είσοδος του Παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου.

Η εντυπωσιακή Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα.

ΠΑΡΕΚKΛΗΣΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Reviewed by on . ΠΑΡΕΚKΛΗΣΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Ιερά Πανήγυρις!... ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ 8 & ΑΥΡΙΟ 9/11/2023 ΜΕ αφορμή τον εορτασμό της Κοίμηση ΠΑΡΕΚKΛΗΣΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Ιερά Πανήγυρις!... ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ 8 & ΑΥΡΙΟ 9/11/2023 ΜΕ αφορμή τον εορτασμό της Κοίμηση Rating: 0
scroll to top