Τρίτη , 7 Μαΐου 2024

Home » Αφιερώματα » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932

Μάρτιος 6, 2023 2:59 μμ A+ / A-

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932

Δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες του Αργοναύτη Καλλιθέας

ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ, ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΠΩΣ έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα, ανά τακτά διαστήματα θα προβαίνουμε σε αναρτήσεις που αφορούν αγώνες προπολεμικών επίσημων και, κυρίως, ανεπίσημων ποδοσφαιρικών σωματείων της πόλης μας, με στόχο,  να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι συνδημότες μας για την ύπαρξη αυτών των αθλητικών σωματείων.

Μέσω των ψηφιακών εφημερίδων που είναι διαθέσιμες, τόσο στο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, όσο και στην αντίστοιχη Βιβλιοθήκη της Βουλής, οι πληροφορίες που μπορούμε ν’ «αλιεύσουμε» για τα παλαιά προπολεμικά αθλητικά σωματεία της πόλης μας, είναι, κυριολεκτικά, αστείρευτες, δίνοντας τη δυνατότητα στο κάθε ενδιαφερόμενο άτομο να ταξιδέψει, νοερά βέβαια, σε άλλες τελείως διαφορετικές εποχές με τη σημερινή, τόσο μακρινές, αλλά και τόσο κοντινές

Έτσι, σαν σήμερα 6 Μαρτίου του 1932, πριν από 91 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, ομάδες του συλλόγου «Αργοναύται Καλλιθέας», έδιναν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Παρακάτω, παραθέτουμε πως ακριβώς η εφημερίδα «Αθλητικός Τύπος» της εποχής, παρουσίαζε τους δύο αυτούς αγώνες στο φύλλο της Τετάρτης 9 Μαρτίου 1932 και συγκεκριμένα στην σελίδα, υπό τον γενικό τίτλο: «ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ»:

«Χθες Κυριακήν 6 Μαρτίου ε. έ. και ώραν 4ην μ. μ. συναντήθησαν εις επαναληπτικόν αγώνα οι ομάδες Αργοναύται (Καλλιθέας) – Βυζάντιον (Αμπελοκήπων). Κατόπιν ωραίου και τεχνικού αγώνος εξήλθον ισόπαλοι διά τερμάτων 2-2.

Την ομάδα των Αργοναυτών αποτελούν οι Κλαψόπουλος (αρχηγός), Δικαιόπουλος, Εξαρχόπουλος, Καπετανίδης Ι, Φωτίου, Ταχματζίδης, Παγώνης, Βάρδας, Κούνος και Καπετανίδης ΙΙ.

Προ του ανωτέρω αγώνος συναντήθησαν εις φιλικόν αγώνα οι Β’ ομάδες των Αργοναυτών και Καλλιθεακού. Νικήτρια ανεδείχθη η Β’ Αργοναυτών κατόπιν ωραίου αγώνος διά τερμάτων 2 έναντι μηδενός.

Την νικήτριαν απετέλουν οι Λουκάς, Κυρκενίδης, Σιδηρόπουλος, Πανίδης, Χαλδαιόπουλος, Σεϊτανίδης, Καναρίδης, Πυθαμίτσης (αρχηγός), Μαλέας, Χαρκουλιάδης και Ατματζίδης».

Η 3η σελίδα του φύλλου «Αθλητικός Τύπος», της Τετάρτης 9 Μαρτίου 1932.

Παρατηρώντας λίγο πιο προσεκτικά τη σύνθεση της Α’ ομάδος του Αργοναύτη Καλλιθέας, εκτός του ότι αναφέρονται 10 ποδοσφαιριστές και όχι 11,  βλέπουμε ότι ανάμεσά τους αναφέρεται και ο Δικαιόπουλος, πολύ πιθανόν ο Λύσανδρος Δικαιόπουλος δηλαδή, ο μετέπειτα ποδοσφαιριστής της Μικρασιατικής Δουργούτη, της Α.Ε.Κ. (από το 1934) και του Παναθηναϊκού (από το 1937), ο οποίος επτά χρόνια αργότερα, θα είναι ο τραγικός πρωταγωνιστής σε έναν επίσης φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα.

Ήταν Πρωτομαγιά του 1938 και ο Παναθηναϊκός με τον Δικαιόπουλο στη σύνθεσή του, υποδέχεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας την Α.Ε.Κ..

Στο 7ο λεπτό του αγώνα και έπειτα από διεκδίκηση της μπάλας, ο Δικαιόπουλος συγκρούεται στον αέρα με τον «κιτρινόμαυρο» επιθετικό Τρύφωνα Τζανετή και πέφτοντας, χτυπά με δύναμη το κεφάλι του στο ξερό τότε γήπεδο.

Ο Δικαιόπουλος μένει αναίσθητος, αντικαθίσταται και τελικά μεταφέρεται στον Ερυθρό Σταυρό.

Εκεί, όντας πολύ σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι, θα κρατηθεί στη ζωή για δύο ακόμα ημέρες και αφού πρώτα Ιερέας θα παντρέψει τον 22χρονο άσο του Παναθηναϊκού, που το χρονικό διάστημα εκείνο υπηρετούσε ως Σμηνίτης, με τη μνηστή του Όλγα, με την οποία δύο μήνες νωρίτερα είχαν αποκτήσει έναν γιο, τελικά, στις 3 Μαΐου του 1938, θ’ αφήσει την τελευταία του πνοή

Ο Λύσανδρος Δικαιόπουλος.

Η είδηση του τραγικού του θανάτου, θα γίνει πρώτο θέμα στον Ημερήσιο και Αθλητικό Τύπο της εποχής, θα συγκινήσει την φίλαθλη και μη κοινωνία και μάλιστα, έναν περίπου χρόνο αργότερα, σε ανάμνηση του αδικοχαμένου αυτού άσου του Παναθηναϊκού και του Ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, θα ιδρυθεί ανεπίσημο σωματείο στην πόλη μας με το όνομα Λύσανδρος Καλλιθέας, όπου για αγώνες και περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο βραχύβιο σωματείο, θα αναφερθούμε σε νεότερη ανάρτησή μας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932 Reviewed by on . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932 Δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες του Αργοναύτη Καλλιθέας ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ, ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΥ ΟΠΩΣ έχουμε α ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932 Δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες του Αργοναύτη Καλλιθέας ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ, ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΥ ΟΠΩΣ έχουμε α Rating: 0
scroll to top