Τρίτη , 7 Μαΐου 2024

Home » Αφιερώματα » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932

Μάρτιος 20, 2023 10:30 πμ A+ / A-

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932

Τελούνταν τα Θυρανοίξια

ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΜΕ αφορμή προ δεκαπενθήμερου περίπου ανάρτηση σε ομάδα κοινωνικής δικτύωσης, τελείως ανακριβούς άρθρου για τα Θυρανοίξια του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Χαροκόπου Καλλιθέας, συνοδευόμενου μάλιστα με φωτογραφία κατά έξι (6) περίπου χρόνια μεταγενέστερη και λόγω της αποψινής 91ης επετείου από την ημέρα τέλεσης των Θυρανοίξιων, αναρτούμε εκ νέου παλαιότερο σχετικό αφιέρωμά μας, έτσι ώστε να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Με την ευκαιρία μάλιστα αυτή, προτρέπουμε τα άτομα που για διάφορους λόγους προβαίνουν σε αναρτήσεις σχετικές με την ιστορία της πόλης μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και τα όσα αναρτούν, να φροντίζουν να συνοδεύονται από απτές αποδείξεις

Το σχετικό αφιέρωμά μας, λοιπόν, έχει ως ακολούθως:

Ήταν Κυριακή 20 Μαρτίου 1932, σαν σήμερα δηλαδή, πριν ακριβώς από ενενήντα ένα (91) ολόκληρα χρόνια, όταν τελέστηκαν τα Εγκαίνια  (Θυρανοίξια) του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Χαροκόπου Καλλιθέας.

Ας δούμε σ’ αυτό το αφιέρωμα, ποιες γραπτές και άλλες μαρτυρίες υπάρχουν για τα συγκεκριμένα Εγκαίνια – Θυρανοίξια, όπως τα έχουμε ανακαλύψει και τα έχουμε προβάλλει και παλαιότερα, φυσικά, κατά  χρονολογική σειρά:

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού, ο οποίος δεσπόζει στη συμβολή της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου/Θησέως με την οδό Αγίων Πάντων και ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τοποθετήθηκε στις 11 το πρωί της Κυριακής 15 Αυγούστου 1926, όπως πληροφορούμαστε και από σχετική πρόσκληση του  Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού, που δημοσιεύθηκε στον Τύπο της εποχής (εφημερίδα Βραδυνή της Τετάρτης 11 Αυγούστου 1926). 

Η εφημερίδα «Βραδυνή» της Τετάρτης 11 Αυγούστου 1926.

Η σχετική Πρόσκληση.

Σε δημοσίευση στην εφημερίδα «Σημαία» του Σαββάτου 14 Αυγούστου 1926, ενημερωνόμαστε για τα ακόλουθα: «Θεμελίωσης Ναού. Αύριον εις Καλλιθέαν θα γίνη η τελετή της καταθέσεως του θεμελίου λίθου του εκεί ανεγερθησομένου Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων. Η Καλλιθέα ήτις εξελήχθη εις αληθινήν πόλιν εστερείτο ναού, δι’ αυτό η αυριανή εορτή θα αποτελέση  δι’ αυτήν ιστορικό γεγονός. Τον θεμέλιον λίθον θα καταθέση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών», όπου την εποχή εκείνη και συγκεκριμένα από τις 25 Φεβρουαρίου 1923 έως τις 22 Οκτωβρίου 1938, ήταν ο κυρός Χρυσόστομος ο Α’.

Η εφημερίδα «Σημαία» του Σαββάτου 14 Αυγούστου 1926.

Το σχετικό δημοσίευμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κυρός Χρυσόστομος ο Α’ (φωτογραφία από το Wikipedia).

Από τις σχετικές δημοσιεύσεις στον Τύπο της εποχής (εφημερίδες «Πρωία» της Παρασκευής 18 Μαρτίου 1932 και «Ακρόπολις» της 20ής  Μαρτίου 1932), ενημερωνόμαστε ότι με αφορμή τα «Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίων Πάντων (Χαροκόπου Καλλιθέας)», η Ενοριακή Επιτροπή καλούσε όλους τους φιλέορτους «όπως τιμήσωσι διά της παρουσίας των την ιεράν ταύτην πανήγυριν».

Η εφημερίδα «Πρωία» του Σαββάτου 19 Μαρτίου 1932.

Η σχετική πρόσκληση.

Η εφημερίδα «Ακρόπολις» της Κυριακής 20 Μαρτίου 1932.

Η σχετική πρόκληση.

Σύμφωνα με δύο ακόμα γραπτές μαρτυρίες, τις οποίες «αλιεύσαμε» μέσα από τις σελίδες δύο παλαιών τοπικών εφημερίδων και σχετίζονται άμεσα με το όλο θέμα – αφιέρωμα, αντλούμε πολυτιμότατες πληροφορίες, τόσο για τον ιδρυτή Ιερέα που πρωτοστάτησε στην ανέγερση του Ιερού Καθεδρικού Ναού της πόλης μας, όσο και για τα άτομα εκείνα τα οποία βοήθησαν τα μέγιστα στην αποπεράτωσή του και στη διαμόρφωσή του στην σημερινή του περίπου μορφή, με τη διενέργεια εράνου.

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία, προέρχεται από το φύλλο της τοπικής εφημερίδος «Τα Χρονικά της Καλλιθέας», της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 1946, στην 2η σελίδα του οποίου συμπεριλαμβάνονταν άρθρο – αφιέρωμα του  Δημοτικού Συμβούλου Καλλιθέας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, Γ. Βλαχιώτη, για τη ζωή και το έργο του Πρωτοπρεσβύτερου Γρηγόριου Ρώταιδρυτή του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων.

Ολόκληρο το σχετικό ενημερωτικό άρθρο – αφιέρωμα του  παλαιού Δημοτικού Συμβούλου, έχει ως ακολούθως:

{ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΡΩΤΑΣ ΙΔΡΥΤΗΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΠΑΝΤΩΝ (Καλλιθέας)

Ούτινος το μνημόσυνον τελείται την προσεχή Κυριακήν 15 τρ. εν τω Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας (Χαροκόπου).

Ολίγας λέξεις διά τον βίον του:

Εν Σερίφω τω 1871 εκ πατρός ιερέως γεννηθείς, εσπούδασεν εν τη της Ερμουπόλεως Ιερατική Θεολογική σχολή, εξ ής αποφοιτήσας τω 1891 εχειροτονήθη διάκονος, υπό του τότε μητροπολίτου Αθηνών Γερμανού Καλλιγά.

Επανελθών εν τη ιδιαιτέρα του πατρίδι, διωρίσθη διδάσκαλος και τω 1893 εχειροτονήθη πρεσβύτερος, υπό του ιδίου μητροπολίτου. Εν τη ιδιαιτέρα του πατρίδι παρέμεινεν μέχρι του έτους 1908. Μεθ’ ό ελθών εις Αθήνα, διωρίσθη εφημέριος του επί της Λεωφ. Συγγρού Ι.Ν. του Σωτήρος. Τον Ναόν τούτον διά της συνήθους δραστηριότητός του κατώρθωσε ν’ αποστρατεύση και να μεταβάλη εις ένα εκ των περικαλλών ναών της Πρωτευούσης.

Δυστυχώς όμως οι επισκεπτόμενοι τον ανωτέρω ναόν δεν θα ίδωσιν ως έδει τ’ όνομά του χαραγμένον επί της Εντειχισθείσης προ του Ναού αναμνηστικής πλακός.

Εν τω ναώ του Σωτήρος, παρέμεινεν μέχρι του έτους 1926. Ότε υπό ομάδος φιλοθρήσκων ενοριτών κληθείς πρωίαν τινά της ανοίξεως του έτους 1926, ελειτούργησεν εις των εν μια νυκτί υπ’ αυτών προχείρως ανεγερθέντα εκ σανίδων Ι.Ν. των Αγίων Πάντων.

Έκτοτε παρέμεινεν εκεί ως εφημέριος αφιερώσας όλην του την περιουσίαν και εργασθείς μετά ζήλου διά την εκ θεμελίων ανέγερσίν του.

Ως ιερεύς ήτο ιεροπρεπής. Και κατά έκφρασιν του αειμνήστου Διοδώρου «πραγματικός Παπάς». Όταν ιερούργει εύρισκε την χάριν και την αρίστην έκφρασιν της προσευχής. Τόση δε ήτο η τάξις, η ευλάβεια, η εν Χριστώ διακονία, ώστε όσοι παρηκολούθουν την θείαν λειτουργίαν μετερσιούντο κατά τρόπον, τον οποίον δεν είχον άλλοτε ποτέ δοκιμάσει.

Ως άνθρωπος ήτο πράος, φιλάνθρωπος, ανεξίκακος. Ήτο δε και δημοφιλέστατος. Η τοιαύτη δεν προς αυτόν αγάπη των ενοριτών του. Εκίνησε τον φθόνον ενίων οι οποίοι τον εσυκοφάντησαν εμπαθώς. Δις εντός εξ μηνών περί τας δυσμάς του βίου του ήχθη ενώπιον του Ιεροδικείου. Οι ιεροδίκαι τον ηθώωσαν, αλλά εκ της πικρίας την οποίαν εδοκίμασε εκλονίσθη σοβαρώς η υγεία του και μετ’ ολίγον καιρόν την 15γβ Δ/βρίου 1943 απεδήμησεν εις Κύριον.

Γ. ΒΛΑΧΙΩΤΗΣ

Δημ. Σύμβουλος Καλλιθέας}.

Μάλιστα, το σχετικό άρθρο – αφιέρωμα, συνοδεύονταν από την ακόλουθη φωτογραφία του Πρωτοπρεσβύτερου Γρηγόριου Ρώτα.

Ο ιδρυτής του Καθεδρικού Ι.Ν. Αγίων Πάντων Χαροκόπου Καλλιθέας, Πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Ρώτας.

Η 2η σελίδα της εφημερίδος «Τα Χρονικά της Καλλιθέας», της Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 1946.

Η δεύτερη γραπτή μαρτυρία, προέρχεται από την τοπική εφημερίδα «Θάρρος Καλλιθέας», στο φύλλο της του Σαββάτου 1 Μαρτίου 1952.

Στο φύλλο αυτό και στην 4η σελίδα του, δημοσιεύθηκε άρθρο, υπό τον τίτλο  «ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΙΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ» και υπότιτλο «Διενέργεια εράνου»,  το οποίο αναδημοσιεύεται αυτούσιο παρακάτω: 

«Δι’ αποφάσεως και εγκριτικών διαταγών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αφ’ ενός και του Υπουργείου Θρησκευμάτων αφ’ ετέρου επετράπη επί εν έτος διενέργεια εράνου διά την αποπεράτωσιν του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι και ο Καθεδρικός Ναός της Καλλιθέας.

Σκοπός του εράνου είναι η εκπλήρωσις του διακαούς πόθου των ενοριτών και γενικώτερον των Καλλιθεατών να εκκλησιάζωνται εις περικαλλή πλέον Ναόν, ο οποίος να εμπνέη το προσήκον δέος εις τους προσερχομένους εις αυτόν διά την εκπλήρωσιν των Θρησκευτικών καθηκόντων των πιστούς και να είναι μεγαλοπρεπής και επιβλητικός.

Προς τούτο συνεστήθη διά των αποφάσεων της Αρχιεπισκοπής και του Υπουργείου Μεγάλη Επιτροπή υπό την προεδρείαν του τέως Δημάρχου Στρατηγού ε.α. κ. Γεωργίου Ιατρίδη ως εξής. Κωνστ. Κόκκινος Αντιπρόεδρος, Ανθή Καββαδία Ταμίας, Αρίστη Καρατζαφέρη Γραμματεύς, Γενικός Επόπτης ο πανοσιολογιώτατος κ. Φωκάς Χρύσης.

Η επιτροπή συνελθούσας εις επανειλημμένας συνεδριάσεις κατέληξεν εις την απόφασιν να επιληφθή του έργου της κατά κύριον λόγον επιζητούσα την συμμετοχήν εις τον έρανον των ενοριτών της Εκκλησίας.

Απηύθυνε προς τούτο θερμήν προς αυτούς έκκλησιν και επικαλείται τας εισφοράς των, ώστε να καταστή δυνατή η συνέχισις των εργασιών της αποπερατώσεως του Ναού, τας ανακοπείσας λόγω αντιξόων περιστάσεων εκ του πολέμου και της κατοχής και εκτελεσθούν τα υπολειπόμενα έργα, ήτοι το εξωτερικόν τσιμεντοκονίασμα του Ναού (αρτιφισιέλ) και η εσωτερική διακόσμησις αυτού.

Η εκτέλεσις των έργων απαιτεί σημαντικάς δαπάνας αι οποίαι βεβαίως δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με τους συνήθεις και περιωρισμένους πόρους του Ναού μόλις επαρκούντος διά την συντήρησιν και λειτουργίαν αυτού και την εκπλήρωσιν των πολλών του υποχρεώσεων προς το Δημόσιον και άλλους Εκκλησ. Οργανισμούς.

Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΑΝΟΥ

Διά την επιτυχή διεξαγωγήν του εράνου η όλη ενορία διερέθη εις δύο μεγάλους τομείς και ανετέθη η εποπτεία αυτών εις τους ιερολογιωτάτους εφημερίους της Εκκλησίας κ. Ηρακλή Λαζαρίδην και Μιχ. Παπαμιχαλόπουλον.

Την παρελθ. Τρίτην εγένετο εις τον Ναόν μεγάλη σύσκεψις Κυριών προς τας οποίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γ. Ιατρίδης και τα λοιπά μέλη αυτής ανέπτυξαν τα της σημασίας του εράνου και παρεκάλεσαν τας Κυρίας να παράσχουν τας υπηρεσίας των διά την επιτυχή και καρποφόρον διεξαγωγήν αυτού.

Αι Κυρίαι προθύμως απεδέχθησαν την εντολήν και παρέσχον την διαβεβαίωσιν, ότι θα καταβάλλουν πάσαν προσπάθειαν δια την επιτυχίαν.

Η επιτροπή του εράνου διήρεσε την όλην ενορίαν εις 16 τομείς, είχε δε ετοιμάσει και πρόχειρα διαγράμματα αυτών, εις την περιφέρειαν της οποίας θα πηριορίσουν την δράσιν των. Θα επισκεφθούν εκάστη τας κατοικούσας εις την περιφέρειάν των οικογενείας και θα επιδώσουν εκκλήσεις προς συμμετοχήν εις τον έρανον. Κάτωθεν των εκκλήσεων είναι τυπωμένη δήλωσις την οποίαν θα υπογράψη ο αρχηγός εκάστης οικογενείας, αφού πρώτον συμπληρώση αυτήν ποίαν και πόσην εισφοράν προσφέρεται να καταβάλη κατά μήνα και επί εν έτος.

Αι Κυρίαι των τομέων την προσεχή εβδομάδα θα περιέλθουν τας οικείας και θα επιδώσουν τας επικλήσεις, την επομένην δε εβδομάδα θα ξαναπεράσουν διά να παραλάβουν τας δηλώσεις. Ούτω την μεταπροσεχή εβδομάδα θα συνέλθουν εις κοινήν σύσκεψιν και θα παραδώσουν εις την μεγάλην επιτροπήν τας συγκενρωθησομένας δηλώσεις, οπότε θα γνωσθή εις ποίον ποσόν θ’ ανέλθη η μηνιαία εισφορά των ενοριτών προς αποπεράτωσιν του Ναού.

Αι υπευθύνως αναλαβούσαι την διανομήν των εκκλήσεων και την συγκέντρωσιν των δηλώσεων εις τους 16 τομείς της ενορίας είναι αι εξής.

Εις τον 1ον τομέα η Κα Άννα Ροντήρη, εις τον 2ον η Κα Ευαγγελ. Κτενά, εις τον 3ον η Κα Αναστασία Παπαγεωργίου, εις τον 4ον η Κα Μαρία Κοκκίνου, εις τον 5ον η Κα Ελπινίκη Χαλικοπούλου, εις τον 6ον η Κα Μαρίκα Παπαγεωργίου, εις τον 7ον η Κα Φωτεινή Γκίκα, εις τον 8ον η Κα Ευανθία Δαβάκη, εις τον 9ον η Κα Θάλεια Σταυρακάκη, εις τον 10ον η Κα Αδελαΐς, Αργυροπούλου, εις τον 11ον Ανθή Καββαδία, εις τον 12ον η Κα Αρετή Καρατζαφέρη, εις τον 13ον η Κα Παναγιώτα Αβραμέα, εις τον 14ον η Κα Ουρανία Λιαδή, εις τον 15ον η Κα Χρηστίνα Κερκύρα, εις τον 16ον η Κα Ανθοδέσμη Παπαθανασίου.

Αι υπεύθυναι Κυρίαι θα εργασθούν διά την επιτυχίαν του έργου των και μετ’ άλλων Κυριών και Δεσποινίδων της περιφερείας των προς κατευόδοσιν του σκοπού».

Η 4η σελίδα της εφημερίδος «Θάρρος Καλλιθέας», του Σαββάτου 1 Μαρτίου 1952.

Στον από το Δήμο μας εκδοθέντα τον Σεπτέμβριο του 2006  τόμο «Καλλιθέα. Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της Πόλης», αλλά και στο αντίστοιχο ανάτυπο που εκδόθηκε επίσης από το Δήμο μας το 2018ελάχιστες πληροφορίες αντλούμε για τον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων.

Τέλος, πολλές (σε επίπεδο όμως μαρτυριών και όχι γραπτών κειμένωνπληροφορίες αντλούμε από το εξαιρετικό σε περιεχόμενο Λεύκωμα που εξέδωσε το 2006 ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου μας (σε επιμέλεια του ΑγιογράφουΝίκου Καλαμβόκη και φωτογραφίες του εξαίρετου ΦωτογράφουΑνδρέα Ανδρεόπουλου), με τίτλο «Εικονογραφικό Οδοιπορικό στους Ναούς της Καλλιθέας», στο οποίο σχετικό τμήμα του, εκτός από την ύπαρξη πληθώρας καταπληκτικών φωτογραφιών από τις εντοιχισμένες και φορητές Εικόνες που υπάρχουν εντός του Ιερού Ναού, αναφέρονται χαρακτηριστικά και τα ακόλουθα:

{Από μαρτυρίες ενοριτών μας, σε πολύ μεγάλη τώρα ηλικία, πληροφορηθήκαμε ότι αρχικά ο Ναός των Αγίων Πάντων ήταν μια μικρή ξύλινη κατασκευή, παράγκα, χωρητικότητας 20 περίπου ατόμων, με αρκετούς ελεύθερους χώρους μεταξύ των οδών Θησέως (σημ. Ελ. Βενιζέλου), Αγίων Πάντων, Ανακρέοντος (σημ. Αραπάκη) και Μενελάου.

Ο χώρος αυτός ανήκε σε ομογενή έμπορο (μόνιμο κάτοικο Βιέννης) τον έμπορο Αλέξανδρο Σκρινή, ο οποίος, όταν επληροφορήθη ότι ανεγείρεται στο οικόπεδό του ναός, αντέδρασε και κατόπιν διαπραγματεύσεων με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ο χώρος αγοράστηκε με συνδρομές των τότε ενοριτών το 1925.

Μετά την τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οικοπέδου και την Μικρασιατική Καταστροφή, όπου μεγάλος αριθμός προσφύγων εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα και οι ανάγκες των πιστών πολλαπλασιάσθηκαν, η μικρή ξύλινη εκκλησία δεν ήταν αρκετή. Γι’ αυτό ήταν αναγκαία η ανέγερση ενός μεγάλου Ναού.

Το έργο άρχισε. Το σχέδιο του Ναού είχαν στη μνήμη τους οι πρωτοπόροι αυτής της προσπάθειας Μικρασιάτες πρόσφυγες, μαστόροι και εργάτες, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες. Το σχέδιο του Ναού είχαν στη μνήμη τους από Ναούς στην Μικρά Ασία.

Σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία, ο θεμέλιος λίθος του Ναού κατετέθη την 20ή Αυγούστου 1926 (σημείωση εφημερίδος: την 15η Αυγούστου 1926) και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την 20ή Μαρτίου 1932.

Οι εργασίες ανεγέρσεως του Ναού γίνονταν, κατά τις απογευματινές ώρες, από εθελοντές μαστόρους και εργάτες (25 τον αριθμό).

Πρώτος εφημέριος του Νaoύ ήταν ο παπά Γρηγόριος Ρώτας, ο οποίος μετετέθη από την ενορία του Αγίου Σώστη για την διοργάνωση και λειτουργία της Νέας Ενορίας. Κατόπιν διαφωνίας των ιδρυτών του, τη λύση έδωσε ο ιερέας Γρ. Ρώτας για την ικανοποίηση όλων «Άγιοι Πάντες». Τα δύο άλλα κλίτη του Ναού, το μεν δεξιό αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, το δε αριστερό, στον Άγιο Χαράλαμπο, του οποίου μέρος του Λειψάνου φυλάγεται στον Ναό.

Στην κεντρική κόγχη του Ιερού Βήματος δεσπόζουσα θέση κατέχει η εικόνα της Θεοτόκου, ως Πλατυτέρας.

Ο Ναός είναι εξ ολοκλήρου αγιογραφημένος με βυζαντινές εικόνες, που κατά κοινή ομολογία των ειδικών είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν στον Ελληνικό χώρο. Η αγιογράφηση έγινε από τον Δημήτριο Κεντάκη. Άρχισε το έτος 1958 και ολοκληρώθηκε το 1975, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, εντός του Ιερού Βήματος. Οι φορητές εικόνες και το Δωδεκάορτον του Τέμπλου, ιστορήθηκαν στο Άγιο Όρος στη Νέα Σκήτη το έτος 1931 απ τον Μοναχό Νεόφυτο και τη Συνοδεία του. Κυρίως οι μεγάλες εικόνες.

Μετά την ανακήρυξη της Κοινότητας Καλλιθέας σε Δήμο, ο Ναός καθιερώθηκε μέχρι σήμερα ως ο Καθεδρικός Ναός του Δήμου  Καλλιθέας.

Πανηγυρίζει την Θ’ Κυριακή από το Πάσχα, την Κυριακή των «Αγίων Πάντων» Πολιούχων του Δήμου Καλλιθέας, την 15η Αυγούστου και την 10η Φεβρουαρίου του Αγίου Χαραλάμπους}.

Το εξώφυλλο του λευκώματος «Εικονογραφικό Οδοιπορικό στους Ναούς της Καλλιθέας».

Όπως πληροφορηθήκαμε από το Λεύκωμα«ο χώρος αγοράστηκε με συνδρομές των τότε ενοριτών το 1925». Για την αποπεράτωσή του όμως, θα χρειάζονταν πάρα πολλά χρήματα και όπως προκύπτει από φωτογραφία  που υπάρχει στο Διαδίκτυο, εκδόθηκε και «Λαχείον Ευεργετικής Κληρώσεως υπέρ Αποπερατώσεως Ιερού Ναού Αγίων Πάντων  (Καλλιθέα)», εκδόσεως την 15η Ιανουαρίου 1930.

Η φωτογραφία του Λαχείου που υπάρχει στο Διαδίκτυο.

Προς επιβεβαίωση, πάντως, όλων των ανωτέρω αναφορών – πηγών,  αδιάψευστοι σίγουρα μάρτυρες, αποτελούν με κάθε βεβαιότητα, τα παρακάτω αναμνηστικά μετάλλια (ασημένιο και χάλκινο) που  παραθέτουμε και έχουμε στην κατοχή μας, τα οποία πρέπει να διανεμήθηκαν, αν όχι σε όλους, τουλάχιστον στους επίσημους που παρέστησαν στα Εγκαίνια του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Χαροκόπου Καλλιθέας.

Στην μία όψη τους υπάρχει ο Ιερός Ναός μαζί με τα γράμματα «ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ», στη δε άλλη όψη  τους, ένας μεγάλος Σταυρός και τα γράμματα «ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ 15-8-1926  ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗ 20-3-1932».

Τα υπό την κατοχή μας αναμνηστικά μετάλλια (ασημένιο και χάλκινο), με τις δύο όψεις τους.

Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων Χαροκόπου Καλλιθέας στις μέρες μας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932 Reviewed by on . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932 Τελούνταν τα Θυρανοίξια ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΕ αφορμή προ δεκαπενθήμερου περίπου ανάρτηση σε ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 1932 Τελούνταν τα Θυρανοίξια ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΕ αφορμή προ δεκαπενθήμερου περίπου ανάρτηση σε Rating: 0
scroll to top