Δευτέρα , 6 Μαΐου 2024

Home » Αφιερώματα » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δεκέμβριος 18, 2022 12:33 μμ A+ / A-

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1932 ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Τελούνταν Εγκαίνια

ΛΑΪΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ & ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ

«ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΣ μήτηρ πάσης μαθήσεως», έλεγε, πολύ σοφά, ένα αρχαίο ελληνικό ρητό.

Για το λόγο αυτό και επειδή σαν σήμερα το μακρινό 1932, δηλαδή πριν από ακριβώς 90 χρόνια, γίνονταν τα εγκαίνια Λαϊκού Ιατρείου, Γυμναστηρίου και Μαθητικών Συσσιτίων εντός του επιβλητικού Μεγάρου του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αναδημοσιεύουμε σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδος μας, στο οποίο  είχαμε προβεί αρχικά το 2019.

Το αφιέρωμα, έχει ως εξής:

Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών. Ένας Σύλλογος συνώνυμος της ανιδιοτελούς προσφοράς προς όλους όσοι έχρηζαν και χρήζουν βοηθείας.

Μέσα από την πολυετή και πολυσχιδή φιλανθρωπική και πολιτιστική  του δράση, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, μεταξύ άλλων δράσεων, πρωτοστάτησε και στη δημιουργία πρωτοπόρων για την εποχή τους ΙατρείωνΓυμναστηρίου, αλλά και στη διανομή μαθητικών  συσσιτίων.

Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 18 Δεκεμβρίου 1932, επίσης ημέρα Κυριακή«ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινιάζει εντός του Συλλόγου, πρότυπο και πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο Λαϊκό Ιατρείο, γυμναστήριο παίδων και μαθητικό συσσίτιο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο ιστορικό του Συλλόγου στο site του (www.cpolitan.gr).

Μέσα από τον ανεκτίμητο σε αξία πλούτο γνώσεων και πληροφοριών που μπορούμε να αντλήσουμε, διαβάζοντας, ερευνώντας και μελετώντας τις σελίδες των προπολεμικών εφημερίδων, ανακαλύψαμε και ένα σχετικό με τα εγκαίνια ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πατρίς» της Δευτέρας 19ης Δεκεμβρίου 1932, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο, για την ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Σύμφωνα μ’ αυτό:

{Χθες την 10 1/2 πρωινήν ετελέσθησαν εις Καλλιθέαν τα εγκαίνια των μαθητικών συσσιτίων, των ιατρείων και του γυμναστηρίου του συλλόγου των Κωνσταντινουπολιτών.

Εις την τελετήν παρέστησαν ο αρχηγός των Φιλελευθέρων κ. Βενιζέλος μετά του βουλευτού Αθηνών  κ. Β. Δεληγιάννη, ο πρόεδρος της Γερουσίας κ. Γονατάς, ο αρχηγός της Επαναστάσεως του 1922 κ. Πλαστήρας, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων κ. Πάτσης οι βουλευταί  κ.κ. Φιξ και Σπανούδης, ο πρόεδρος της κοινότητος Καλλιθέας κ. Αναγνώστου, ο πρώην βουλευτής κ. Χούρσογλου και πλήθος εκλεκτού  κόσμου εκ προσφύγων και γηγενών.

Προηγήθη η ιεροτελεστία του αγιασμού, εις την οποίαν  εχοροστάτησεν ο πρώην άγιος Αμασσείας κ. Γερμανός Καραβαγγέλης, ήδη Μητροπολίτης Κεντρώας Ευρώπης.

Ακολούθως έλαβε τον λόγον  ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ν. Λεωνιάδης δικηγόρος όστις ανέφερε το ιστορικόν της ιδρύσεως του συλλόγου και την σύντομον αλλά μεστήν ανθρωπιστικών γεγονότων δράσιν του.

—-

ΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΝ

—-

Ακολούθως ο κ. Λεωνιάδης ηυχαρίστησε τους κυρίους συντελεστάς του έργου, κ. Σοφίαν Παπά και τας βοηθούς της κυρίας και τους κ.κ. Γαϊνάν, Καροσέρην, Λαμπαδάριον, Καρβελάν και ιατρόν Κούκην.

Και καταλήγων  απηύθυνε θερμόν χαιρετισμόν προς τον παριστάμενον κ. Βενιζέλον «χάρις εις την συνδρομήν του οποίου διεξάγεται η σημερινή τελετή».

Η περικοπή αυτή του λόγου του κ. Προέδρου έδωσε το σύνθημα θερμοτάτων υπέρ του κ. Βενιζέλου εκδηλώσεων του πολυπληθούς κοινού.

Επίσης επευφημήθησαν θερμά και οι κ.κ. Πλαστήρας και Γονατάς.

Μετά τον κ. πρόεδρον ωμίλησε δι’ ολίγων ο Μητροπολίτης κ. Καραβαγγέλης ανασκοπήσας εν μέσω δακρύων τας συμφοράς του γένους το οποίον όμως κατόρθωσε παρ’  όλας τας  καταστροφάς να αναζήση εκ της τέφρας του.

Μετά την τελετήν ο κ. Βενιζέλος περιστοιχιζόμενος  υπό των άλλων επισήμων κατήλθεν εις το ισόγειον,  διέρρηξε τιμητικώς τας μελανάς ταινίας των θυρών και εκήρυξε την έναρξιν  της λειτουργίας των ιατρείων και του συσσιτίου. Ακολούθως περιώδευσε ολόκληρον τον μέγαρον και το γυμναστήριον του συλλόγου.

Περί την 11 1/2 ο κ. Βενιζέλος απήλθεν υπό τας ενθουσιώδεις ζητωκραυγάς του πλήθους και τα χαρμόσυνα εμβατήρια της μουσικής της κοινότητος Καλλιθέας}.

Βέβαια – και σίγουρα εκ λάθους – ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στον τίτλο του ρεπορτάζ της εφημερίδος, αναφέρεται ως «Παρνασσός» Καλλιθέας, σωματείο που ήταν σε λειτουργία την εποχή εκείνη.

Χαρακτηριστική αυθεντική φωτογραφία από τα Εγκαίνια.

Το δημοσίευμα της εφημερίδος «Πατρίς» της Δευτέρας 19ης Δεκεμβρίου 1932.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Reviewed by on . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1932 ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Τελούνταν Εγκαίνια ΛΑΪΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ & ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1932 ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Τελούνταν Εγκαίνια ΛΑΪΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ & ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ Rating: 0
scroll to top