Δευτέρα , 6 Μαΐου 2024

Home » Αφιερώματα » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1937

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1937

Δεκέμβριος 29, 2022 12:24 μμ A+ / A-

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1937

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α’, ευχαριστούσε τον Ιωάννη Μεταξά!…

ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

ΗΤΑΝ Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1937, δηλαδή σαν σήμερα πριν από ογδόντα πέντε (85) ολόκληρα χρόνια, όταν στην σελίδα της ημερήσιας εφημερίδος της εποχής «Ακρόπολις», δημοσιεύονταν ευχαριστήρια επιστολή που είχε αποστείλει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χρυσόστομος ο Α’, προς τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, Ιωάννη Μεταξά.

Ο Αρχιεπίσκοπος, Χρυσόστομος ο Α’.

Ο Ιωάννης Μεταξάς.

Η ευχαριστήρια επιστολή αφορούσε απόφαση που είχε παρθεί από τον τότε Υπουργό Διοικήσεως Πρωτευούσης και επί σειρά ετών Δήμαρχο Αθηναίων, Κωνσταντίνο Κοτζιά, να αναθέσει στη Σιβιτανίδειο Σχολή την ανέγερση μεγάλου αθλητικού σταδίου επί γηπέδου της, με δαπάνες του Κράτους.

Ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τη διαθήκη του Κύπριου στην καταγωγή, αλλά γεννημένου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Βασιλείου Σιβιτανίδη, ο οποίος διέθεσε τεράστια περιουσία για τη δημιουργία Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων στο όνομα του ιδίου και του αδερφού του Λουίζου, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής, συμμετέχει ανελλιπώς και μεταξύ άλλων, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο οποίος αναλαμβάνει παράλληλα και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Την χρονική περίοδο του δημοσιεύματος, Αρχιεπίσκοπος ήταν ο Χρυσόστομος ο Α’ και επομένως με την ιδιότητα του Προέδρου,  απέστειλε ο ίδιος την ευχαριστήρια επιστολή.

Ο Βασίλειος Σιβιτανίδης.

Ο Λουίζος Σιβιτανίδης.

Το σχετικό δημοσίευμα, είχε ως τίτλο του «Η ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» και είχε ως εξής:

«Ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος ως πρόεδρος του Δ. Συμβουλίου της Σιβιτανιδείου σχολής απέστειλε προς τον κ. Πρόεδρον της Κυβερνήσεως την κάτωθι επιστολή:

Εξοχώτατον Ιωάννην Μεταξάν, Πρόεδρον της Κυβερνήσεως.

Διά την στοργήν και αγάπην, μεθ’ ων περιβάλλετε το Σιβιτανίδειον ίδρυμα και το κατ’ επανάληψιν εκδηλωθέν υπέρ αυτού εξαιρετικόν όλως ενδιαφέρον, υμών προσωπικώς και ολοκλήρου της Κυβερνήσεως, ούτινος δείγμα αποτελεί και η εσχάτως ανακοινωθείσα ημίν απόφασις του κ. υπουργού Διοικήσεως Πρωτευούσης να αναθέση εις την σχολήν την ανέγερσιν μεγάλου αθλητικού σταδίου, επί γηπέδου της, δαπάναις του κράτους, το διοικητικόν συμβούλιον, ου έχω την τιμήν να προεδρεύω, εν συνεδριάσει του εξεδήλωσε την ευγνωμοσύνην του προς Υμάς και την Κυβέρνησιν.

Τα αισθήματα ταύτα διερμηνεύων, παρακαλώ όπως η τόσον ευεργετική Υμών προστασία συνεχισθή αμείωτος διά της παροχής της πολυτίμου και αναγκαίας κρατικής ενισχύσεως προς επίτευξιν του εθνικού σκοπού, ον επιδιώκει η υφ’ ημάς σχολή.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου Χρυσόστομος».

Η 8η σελίδα του φύλλου της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου 1937, της εφημερίδος «Ακρόπολις».

Ο αθλητικός χώρος της Σιβιτανιδείου, όπως ήταν πριν από την ριζική ανακαίνισή του (φωτογραφία από το street view της google).

Ο αθλητικός χώρος της Σιβιτανιδείου, όπως είναι σήμερα (φωτογραφία από το site της Σχολής: https://www.sivitanidios.edu.gr).

Υ.Γ.: Οι  πέντε πρώτες φωτογραφίες είναι από το wikipedia, ενώ πηγή για την εφημερίδα είναι η Βιβλιοθήκη της Βουλής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1937 Reviewed by on . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1937 Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α', ευχαριστούσε τον Ιωάννη Μεταξά!... ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1937 Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α', ευχαριστούσε τον Ιωάννη Μεταξά!... ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Rating: 0
scroll to top