Πέμπτη , 9 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ

ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ

Δεκέμβριος 3, 2022 11:16 μμ A+ / A-

ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΜΕ αφορμή την αποψινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Καλλιθέας και Αντιπρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κα Ευσεβία Κοσμίδου, συνέταξε το ακόλουθο άκρως ενδιαφέρον άρθρο:

«Η παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1992 και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Στόχος της είναι να προάγει τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της ανάπτυξης και να ευαισθητοποιεί για την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Η πραγματικότητα όμως διαφέρει από τις προσδοκίες. Τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν σήμερα την κοινωνική απομόνωση, την ανεργία, την κοινωνική αναλγησία, τον εγκλεισμό καθώς και την έλλειψη οργανωμένης εκπαίδευσης.

Στις σύγχρονες κοινωνίες της μαζοποίησης, όπου επικρατεί η ανωνυμία και η χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών (μεγαλουπόλεις), καλλιεργείται η απουσία σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρίες, η επιδίωξη προσωπικού συμφέροντος καθώς και η απώλεια ευαισθησίας προς τον πλησίον. Η απουσία της κατάλληλης ανθρωπιστικής παιδείας από την οικογένεια και το σχολείο δε βοηθά ώστε να γαλουχηθούν τα παιδιά με ανθρωπιστικές αξίες. Με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η έλλειψη αλληλεγγύης και κοινωνικής συνείδησης, στοιχεία που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

Τα άτομα με αναπηρίες ζουν με ανασφάλεια και άγχος, αφού η πολιτεία δρα μη δημοκρατικά απέναντι στις ευαίσθητες αυτές κοινωνικές ομάδες.

Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η συμπεριφορά όλων μας απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Πρέπει να αποβάλουμε κάθε προκατάληψη για τα άτομα με αναπηρίες, να κατανοούμε τα προβλήματά τους και να είμαστε αρωγοί τους κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη. Να αγκαλιάζουμε με αγάπη τις πρωτοβουλίες τους, να τους συμπαραστεκόμαστε και να ενθαρρύνουμε τις δραστηριότητές τους ώστε με τον τρόπο αυτό να τονώνεται η ψυχολογία τους και να αποκτούν αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Οι γονείς να καλλιεργούν στα παιδιά τους -από τη μικρή τους ηλικία- το σεβασμό, την κατανόηση και την αλληλεγγύη προς τα άτομα αυτά. Να τους εμφυσήσουν την άποψη ότι «είμαστε άνθρωποι, όταν γινόμαστε συνάνθρωποι». Οι εκπαιδευτικοί να είναι εφοδιασμένοι με υπομονή και επιμονή και να διευκολύνουν την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Η πολιτεία και οι δήμοι οφείλουν να καταστρώνουν προγράμματα ομαλής ένταξής τους στην κοινωνία και αποδοχής τους. Να παρέχουν τα αναγκαία μέσα και να χορηγούν  τον αναγκαίο εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρίες. Επίσης, να τους παρέχονται δωρεάν τα μέσα εξυπηρέτησής τους, ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, τουλάχιστον να χρηματοδοτείται η αγορά τους. Να τους παρέχεται η δυνατότητα άθλησης σε ειδικούς χώρους άθλησης, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό. Να τους εξασφαλίζεται η πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί να αναλάβουν την παρακολούθηση των ίδιων των ατόμων αλλά και την καθοδήγηση των οικογενειών τους. Να θεσπιστούν περισσότερες θέσεις εργασίας στο δημόσιο για τα άτομα με αναπηρίες και να δοθούν κίνητρα για περισσότερες προσλήψεις και στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, να επεκταθεί η υποδομή για την εξυπηρέτησή τους σε όλα τα μέσα μεταφοράς, σε οδούς και κτίρια δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε αυτά. Είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν ράμπες στα πεζοδρόμια και στα μέσα μεταφοράς, ειδικοί σηματοδότες με ηχητικά σήματα, ειδική λωρίδα κυκλοφορίας στους δρόμους. Τα άτομα με προβλήματα κινητικά, ακοής, όρασης είναι δυνατόν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, αν η πολιτεία δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της. 

Στα σχολεία θα πρέπει να πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που να αφορούν:

α) στην προάσπιση του δικαιώματος των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση,

β) στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων εντός της σχολικής κοινότητας και

γ) στην αναγκαιότητα σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας.

Οι αλλαγές αυτές θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής τους όπως και την προαγωγή και καταξίωσή τους στην κοινωνία. Είναι χρέος μας, υπόθεση σεβασμού προς το συνάνθρωπό μας, να κινητοποιηθούμε και να εδραιώσουμε το δικαίωμα στη ζωή όλων των συνανθρώπων μας. 

Είναι γεγονός άλλωστε, πως ο δείκτης της κουλτούρας ενός λαού σχετίζεται άμεσα με τη στάση των πολιτών και της πολιτείας απέναντι στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Η Κα Ευσεβία Κοσμίδου.

ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ Reviewed by on . ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ 3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΕ αφορμή την αποψινή Παγκό ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ 3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΕ αφορμή την αποψινή Παγκό Rating: 0
scroll to top