Τετάρτη , 1 Μαΐου 2024

Home » Αφιερώματα » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1935

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1935

Σεπτέμβριος 6, 2022 9:05 πμ A+ / A-

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1935

Όταν ο Ιωάννης Αραπάκης εκλέγονταν Πρόεδρος!…

ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ & ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΗΤΑΝ Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 1935, δηλαδή σαν σήμερα πριν από ογδόντα επτά (87) ολόκληρα χρόνια, όταν οι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες των αποσπασθέντων, από Αθήνα και Πειραιά, Δήμων και Κοινοτήτων, συσκέφτηκαν με σκοπό τη δημιουργία ενός Συνδέσμου, προς υποστήριξη των συμφερόντων τους.

Μάλιστα, εκτός από την ίδρυση του Συνδέσμου, προέβησαν και σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Εκτελεστικής Επιτροπής.

Έπειτα από τη σχετική ψηφοφορία, πρώτος Πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου, εξελέγη ο τότε Δήμαρχος Καλλιθέας, Ιωάννης Αραπάκης, ο οποίος έναν χρόνο πριν είχε εκλεγεί πρώτος Δήμαρχος της πόλης μας (βλέπε εδώ).

Η είδηση αυτή της ίδρυσης του Συνδέσμου, δημοσιεύθηκε μάλιστα, τουλάχιστον σε τρεις (3) ημερήσιες εφημερίδες της εποχής, την εφημερίδα «Ακρόπολις», την εφημερίδα «Ελληνικόν Μέλλον», καθώς και την εφημερίδα «Ανεξάρτητος».

Η εφημερίδα «Ακρόπολις», στην σελίδα του φύλλου της του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 1935, προέβη σε ένα μικρό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ», το οποίο, εκτός από την φωτογραφία που έπεται, είχε ως εξής:  

«Εγένετο χθες σύσκεψις των δημάρχων και προέδρων Κοινοτήτων των αποσπασθέντων εκ των Δήμων Αθηνών και Πειραιώς, κατά την οποίαν συνεπήχθη Σύνδεσμος, με σκοπόν την υποστήριξιν των συμφερόντων των.

Κατά τας επακολουθησάσας αρχαιρεσίας, εξελέγη Εκτελεστική Επιτροπή εκ των κ.κ. Ι. Αραπάκη, δημάρχου Καλλιθέας, ως προέδρου, Κ. Φιλάνδρου, δημάρχου Αγίου Γεωργίου (Κερατσινίου), αντιπροέδρου, Θ. Καρέλου, προέδρου της Κοινότητος Νέας Σμύρνης, γενικού γραμματέως, Δ. Σπυροπούλου, προέδρου της Κοινότητος Νέας Χαλκηδόνος, Μ. Χριστοφορίδη, προέδρου της Κοινότητος Νέας Φιλαδελφείας, και Π. Γκέγκιου, προέδρου της Κοινότητος Νέων Σφαγείων, ως μελών.

Ανωτέρω, μία εικών από την σύσκεψιν».

Η 4η σελίδα της εφημερίδος «Ακρόπολις», του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 1935.

Η εφημερίδα «Ελληνικόν Μέλλον», στην σελίδα του φύλλου της επίσης του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 1935, μαζί με τη φωτογραφία παρακάτω, ανέφερε τα ακόλουθα σχετικά:

«Οι δήμαρχοι και πρόεδροι των δήμων και κοινοτήτων που των αποσπασθέντων των Αθηνών και του Πειραιώς, συνελθόντες χθες εις γενικήν συνέλευσιν με σκοπόν την σύμπηξιν συνδέσμου προς υπεράσπισιν των συμφερόντων των, εξέλεξαν εκτελεστικήν επιτροπήν εκ των κ.κ. Ι. Αραπάκη δημάρχου Καλλιθέας, προέδρου, Κ. Φιλάνδρου, δημάρχου Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου, ως αντιπροέδρου, Θ. Καρύλου, γεν. γραμματέως και Χ. Πιτσούλη, Δ. Σπυροπούλου, Μ. Χριστοφορίδη και Π. Γκίγκιου, ως μελών.

Ανωτέρω μία φωτογραφία των μελών της εκλεγείσης Εκτελεστικής Επιτροπής».

Η 3η σελίδα της εφημερίδος «Ελληνικόν Μέλλον», του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 1935.

Τέλος, η εφημερίδα «Ανεξάρτητος», στην σελίδα του φύλλου της επίσης του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 1935, μαζί με την πιο κάτω φωτογραφία, δημοσίευσε το ακόλουθο κείμενο:

«Χθες έλαβε χώραν συνέλευσις των δημάρχων και προέδρων των δήμων και κοινοτήτων που απεσπάθησαν εκ των δήμων Αθηναίων και Πειραιώς, οίτινες συνέπηγαν σύνδεσμον με σκοπόν την υποστήριξιν των συμφερόντων των των θιγομένων παρά των δήμων Αθηναίων και Πειραιώς.

Ακολούθως εγένοντο αρχαιρεσίαι, καθ’ ας εξελέγη εκτελεστική επιτροπή εκ των κ.κ. Ι. Αραπάκη (προέδρου) δημάρχου Καλλιθέας, Κ. Φιλάνδρου (αντιπροέδρου) δημάρχου Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου, Θ. Καρύλου (γενικού γραμματέως) προέδρου κοινότητος Νέας Σμύρνης, με μέλη τους κ.κ. Χρ. Πιτσούλην, πρόεδρον κοινότητος Νέου Φαλήρου, Δ. Σπυρόπουλον Νέας Χαλκηδόνος, Ν. Χριστοφορίδην Νέας Φιλαδελφείας και Π. Γκέγκιον Νέων Σφαγείων».

Η 3η σελίδα της εφημερίδος «Ανεξάρτητος», του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 1935.

Σύντομες, αλλά, παράλληλα, χρήσιμες πληροφορίες για τον 1ο αιρετά εκλεγμένο Δήμαρχο της πόλης μας, Ιωάννη Αραπάκη, αντλούμε από το βιβλίο του τέως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, Ελευθερίου Κασιάνη (από το 1951 έως το 1967, συνεχώς Δημοτικός Σύμβουλος), υπό τον τίτλο «Η Καλλιθέα – Σελίδες από την Ιστορίαν της. 1884 – 1963», το οποίο επανεκδόθηκε από το Δήμο Καλλιθέας το 1996.

Οι χρηστικές αυτές πληροφορίες για τον Ιωάννη Αραπάκη, έχουν ως εξής:

«ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ

Κοινοτάρχης (Σεπτέμβριος 1933 – Μάρτιος 1934)

Δήμαρχος (Απρίλιος 1934 – Ιούλιος 1941)

Εγεννήθη το 1885 εις Πύργον Οιτύλου. Υιός ιατρού, αποφοίτησε του Γυμνασίου Καλαμών και εν συνεχεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το έτος 1928 επολιτεύθη το πρώτον ως Κοινοτικός Σύμβουλος εις το ψηφοδέλτιον του αειμνήστου Δημητρίου Αναγνώστου, εκλεγείς Αντιπρόεδρος της τότε Κοινότητος.

Το 1932, ληξάσης της θητείας του Προέδρου και αναβληθεισών των εκλογών επί εξάμηνον, ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου ως Πλειοψηφών Σύμβουλος.

Το 1993 – προαχθείσης της Κοινότητος Καλλιθέας εις Δήμον – υπέβαλεν υποψηφιότητα Δημάρχου και εξελέγη ως πρώτος Δήμαρχος Καλλιθέας, παραμείνας μέχρι του έτους 1941, ότε και απελύθη υπό των Γερμανών».

Ο Ιωάννης Αραπάκης.

** Πηγή για τις εφημερίδες αποτελεί το ηλεκτρονικό αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βουλής (www.library.parliament.gr).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1935 Reviewed by on . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1935 Όταν ο Ιωάννης Αραπάκης εκλέγονταν Πρόεδρος!... ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ & ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΗΤ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1935 Όταν ο Ιωάννης Αραπάκης εκλέγονταν Πρόεδρος!... ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ & ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΗΤ Rating: 0
scroll to top