Τετάρτη , 1 Μαΐου 2024

Home » Αφιερώματα » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1930

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1930

Σεπτέμβριος 14, 2022 4:08 μμ A+ / A-

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1930

Η εορτή του Καλλιθαϊκού Ομίλου Φιλάθλων

ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΗΤΑΝ Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 1930, όταν το τότε ιδιαίτερα δραστήριο αθλητικό σωματείο της πόλης μας, Καλλιθαϊκός Όμιλος Φιλάθλων, διοργάνωσε εορτή  «επί συμπληρώσει τετραετίας από της ιδρύσεώς του», όπως αναφέρονταν χαρακτηριστικά στον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Η είδηση τέλεσης της εορτής, καθώς και το πρόγραμμα, είχαν δημοσιευθεί σε τρεις τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες, ενώ σε μία από αυτές, γινόταν γνωστή και η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, το οποίο είχε προκύψει έπειτα από αρχαιρεσίες που είχαν πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα από την όλη εκδήλωση.

Κατά ημερολογιακή σειρά, πρώτα στην ημερήσια εφημερίδα «Πατρίς» και συγκεκριμένα στη σελίδα του φύλλου της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου 1930, στη στήλη «Κίνησις αθλητικών σωματείων» αναγράφονταν χαρακτηριστικά, τα ακόλουθα:

{Γενομένων αρχαιρεσιών του «Καλλιθαϊκού Ομίλου Φιλάθλων», το νέον Διοικ. Συμβούλιον αυτού κατηρτίσθη ως εξής: Πρόεδρος Γ. Δενδρινός, αντιπρόδρος Ν. Κεπενές, ταμίας Ν. Καλημέρης, γεν. γραμματεύς Χ. Αρσένης, ειδικός γραμματεύς Ν. Λαγγούσης, σύμβουλοι δε: Χ. Ζαμπέλης, Ε. Σταυρόπουλος, Χρ. Αγγελομάτης, Τ. Καλαντζής, Α. Μέης και Χ. Ψωμάδης}.

Στην δε ίδια στήλη και αμέσως μετά, γίνονταν ενημέρωση ότι:

{Την προσεχή Κυριακήν ο Καλλιθαϊκός οργανώνει εορτήν εις το γήπεδον Καλλιθέας (Όδός Δήμητρος) με το κάτωθι πρόγραμμα:

Μέρος πρώτον. – Ώρα 10 1/2 π.μ. εν τη Λέσχη του Ομίλου. Εσωτερική τελετή τη συμμετοχή των ιδρυτών επιτίμων και τακτικών του Ομίλου μελών.

Μέρος δεύτερον. – Ώρα 4 μ.μ. (γήπεδον Καλλιθέας οδός Δήμητρος έναντι Ζυθοπωλείου Πούλια). Ποδοσφαιρικός αγών (ομάς Παλαιμάχων Καλλιθαϊκού). Ώρα 5 μ.μ. Παρέλασις αθλητών, αθλητριών και ποδοσφαιριστών Καλλιθαϊκού. Συμμετοχή εις την παρέλασιν των ποδοσφαιρικών ομάδων των ανηκόντων εις την ΚΕΠΤ σωματείων «Ευδαίμων», «Ένωσις Ποντίων» και «Ένωσις Τζιτζιφιών».

Ώρα 5 1/2 – 7 μ.μ. Ποδοσφαιρικός αγών. (Ομάς Καλλιθαϊκού – ομάς Ευδαίμωνος) σωματεία συνεργαζόμενα ανήκοντα εις την οργάνωσιν της ΚΕΠΤ Καλλιθέας}.

Η 2η σελίδα της εφημερίδος «Πατρίς» (φύλλο Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου 1930.

Στην σελίδα της ημερήσιας εφημερίδας «Εσπερινή» (φύλλο της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου 1930) και στη στήλη «Αθλητική Κίνησις», αναγράφονταν η ίδια ακριβώς δημοσίευση με αυτή της εφημερίδος «Πατρίς».

Η 3η σελίδα της εφημερίδος «Εσπερινή» (φύλλο Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου 1930.

Τέλος, στη σελίδα της ημερήσιας εφημερίδα «Ακρόπολις» (φύλλο Σαββάτου 13 Σεπτεμβρίου 1930) και στη στήλη «Αθλητισμός», γίνονταν η ακόλουθη ενημέρωση:

«Αθλητική εορτή.                             

Αύριον τελείται η εορτή του Καλλιθαϊκού. Αυτή διωργανώθη επί συμπληρώσει τετραετίας από της ιδρύσεως του ανωτέρω ομίλου, όστις επί σειράν  ετών διά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και άνευ ουδεμίας ενισχύσεως, κατώρθωσε να προοδεύση, σήμερον δε διαθέτει περί τους 70 αθλητάς, ανήκοντας εις τα διάφορα τμήματα του ομίλου, καλώς κατηρτισμένους.

Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει παρέλασιν των αθλητών, των ανηκόντων εις τα τμήματα του Καλλιθαϊκού, ποδοσφαιρικόν, βόλλεϋ μπώλ, αθλητικό και ναυτοπροσκόπων ως και ποδοσφαιρικάς συναντήσεις των ποδοσφαιρικών σωματείων  του Καλλιθαϊκού μετ’ άλλων σωματείων της αυτής Κοινότητος και ξένων.

Εν τη τελετή ταύτη θα συμμετάσχωσι και τα συνεργαζόμενα σωματεία Καλλιθέας».

Η 2η σελίδα της εφημερίδος «Ακρόπολις» (φύλλο Σαββάτου 13 Σεπτεμβρίου 1930.

Για το τι συνέβη στην όλη εορτή του Καλλιθαϊκού, πολυτιμότατες πληροφορίες «αλιεύουμε» από την ημερήσια εφημερίδα «Η Βραδυνή», όπου στην σελίδα του φύλλου της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου 1930 και στη στήλη «Αθλητική Ζωή», ενημερωνόμαστε για τα κάτωθι:

{Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΘΑΪΚΟΥ

Σεμνή και επιβλητική εις εμφάνισιν, πραγματικώς αθλητική, έγινε προχθές την Κυριακήν η εορτή επί τη 4ετηρίδι του «Καλλιθαϊκού Ομίλου Φιλάθλων».

Όλα τα τμήματα του Ομίλου, εν οίς και το νεοσύστατον των θαλασσίων σπορ και ναυτικής προπαιδεύσεως, εξεκίνησαν, προπορευομένης της στρατιωτικής μουσικής, συντεταγμένα καθ’ ομάδας, διά το γήπεδον, το οποίον είχεν ορισθή διά την τέλεσιν της εορτής.

Τα συνώδευαν οι ανήκοντες εις την ένωσιν συνεργαζομένων αθλητικών σωματείων «Κ.Ε.Π.Τ.» όμιλοι «Ευδαίμων» και «Ένωσις Ποντίων».

Πλήθος κόσμου, όλον το φίλαθλον κοινόν της Καλλιθέας και οι επίσημοι προσκληθέντες ευρίσκοντο εις το γήπεδον, καταχειροκροτήσαντες το άλκιμον σφρίγος και την ζωηράν εμφάνισιν της αθλουμένης νεολαίας.

Την παρέλασιν εις το γήπεδον υπό τους ήχους της στρατιωτικής μουσικής επηκολούθησιν παράδοσις κυπέλλων αναμνηστικών της εορτής υπό του προέδρου της ομάδος «Ευδαίμων», όστις και προσεφώνησε τον εορτάζοντα Όμιλον, αποκαλέσας αυτόν «πατέρα του αθλητισμου της Καλλιθέας».

Είτα ο πρόεδρος του «Καλλιθαϊκού»  κ. Γ. Δενδρινός αποτεινόμενος προς τους επισήμους και τους συγκεντρωθέντας φιλάθλους, ανέπτυξε διά μακρών την όλην δράσιν του Ομίλου κατά τα διαρρεύσαντα τέσσερα έτη και την ευγεργετικήν επίδρασιν του αθλητισμού επί της νεολαίας, τονίσας και την ανάγκην όπως έρχεται αρωγός εις την ιδιωτικήν πρωτοβουλίαν και η ιθύνουσα τα της Κοινότητος Αρχή.

Επηκολούθησεν αγών βόλλεϋ της ομάδος του «Καλλιθαϊκού» μετά της «Λαίλαπος» Καλλιθέας, αναδειχθείσης νικητρίας της πρώτης με 7-3, και κατόπιν ποδοσφαιρικός αγών της ομάδος «Καλλιθαϊκού» μετά της του «Ευδαίμονος», όστις ωραιότατος και ορμητικός, έληξε με νίκην του πρώτου διά τερμάτων 2 έναντι μηδενός.

Ο αγών βόλλεϋ της γυναικείας ομάδος του «Καλλιθαϊκού»  εματαιώθη λόγω της ελλείψεως ικανού χρόνου διά την διεξαγωγήν του.

Η ωραία αυτή εορτή, ήτις ασφαλώς ετόνωσε τα φίλαθλα αισθήματα των παρευρεθέντων, έληξεν υπό τα ζωηρά χειροκροτήματα και τας ενθουσιώσεις ζητωκραυγάς του πλήθους υπέρ του αθλητισμού και του δημοφιλούς ανά την Καλλιθέαν εορτάζοντος Ομίλου}.

Η 5η σελίδα της εφημερίδος «Η Βραδυνη» (φύλλο Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου 1930.

Υ.Γ.: Να τονίσουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι φυσικά η εορτή δεν τελέστηκε στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης μας «Γρηγόρης Λαμπράκης», όπως φαίνεται στη φωτογραφία που συνοδεύει το σχετικό αφιέρωμα, αλλά σε γήπεδο επί της οδού Δήμητρος τότε, Δαβάκη σήμερα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1930 Reviewed by on . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1930 Η εορτή του Καλλιθαϊκού Ομίλου Φιλάθλων ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΤΑΝ Κυριακή 14 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1930 Η εορτή του Καλλιθαϊκού Ομίλου Φιλάθλων ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΤΑΝ Κυριακή 14 Rating: 0
scroll to top