Τετάρτη , 1 Μαΐου 2024

Home » Αθλητικά » ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Αύγουστος 16, 2022 3:14 μμ A+ / A-

ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Όταν οι Ερμής, Αργοναύται και Παναθηναϊκός Καλλιθέας νικούσαν…

ΣΕ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

ΤΟ λέμε και το γράφουμε συνεχώς, ότι οι παλαιές εφημερίδες και τα παλαιά περιοδικά αποτελούν ανεκτίμητης αξίας «θησαυρό» πληροφοριών και γνώσεων.

Διαβάζοντάς τα, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος αναγνώστης και η κάθε ενδιαφερόμενη αναγνώστρια, να ταξιδέψουν νοερά πίσω στο χρόνο και να ενημερωθούν, αν μη τι άλλο, για συμβάντα που έλαβαν χώρα σε άλλες εποχές, τελείως διαφορετικές από τη σημερινή.

Για παράδειγμα, στη σύγχρονη εποχή, φιλικοί αγώνες μεταξύ ανεξάρτητων ομάδων, θα ήταν πολύ σπάνιο να αναφερθούν στον ημερήσιο γραπτό ή ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς αναγράφονται, ως επί το πλείστον, σε έντυπα μέσα ή πολύ περισσότερο σε site ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διάφορων ιδιωτικών επιχειρήσεων που διοργανώνουν ποδοσφαιρικά ή άλλα αθλητικά τουρνουά.

Αντιθέτως, ιδιαίτερα κατά την προπολεμική περίοδο, η αναφορά σε φιλικούς αγώνες ποδοσφαίρου ή ακόμη και άλλων αθλημάτων (όπως βόλεϊ ή μπάσκετ), σε όλες τις αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες της τότε εποχής, ήταν σε ημερήσια βάση.

Μέσα στις ακόμα και σε ηλεκτρονική πλέον μορφή ασπρόμαυρες σελίδες των αθλητικών και πολιτικών προπολεμικών εφημερίδων, όπως και των αντίστοιχων αρκετών περιοδικών, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες αγώνες ανεπίσημων σωματείων που υφίσταντο τότε, τα οποία είτε ανεγράφησαν αργότερα στις διάφορες Ενώσεις, απέκτησαν επίσημη μορφή και πολλά εξ αυτών βρίσκονται σε ενεργό αθλητική δράση ως τις μέρες μας, είτε ήταν εφήμερα και ξεχάστηκαν έτσι με το πέρασμα του χρόνου.

Εμείς, λάτρεις της έρευνας και της ενδελεχούς μελέτης παλαιών εφημερίδων και περιοδικών, έχουμε από χρόνια καταγράψει – ταξινομήσει πληθώρα αγώνων των ανεξάρτητων (αλλά και όλων των επίσημων) προπολεμικών Καλλιθεάτικων αθλητικών σωματείων.

Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι η από μέρους μας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναδημοσίευση ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε,  φωτογραφιών ή και πληροφοριών γενικότερα, για αγώνες και δράσεις που ανέπτυσσαν, κυρίως προπολεμικά, πολλά από τα επίσημα και ανεπίσημα σωματεία της πόλης μας.

Πρόκειται φυσικά για μία αρκετά φιλόδοξη και σίγουρα κοπιαστική από μέρους μας προσπάθεια καταγραφής, στο μέτρο του δυνατού πάντα, όλων των αγώνων των ανεπίσημων Καλλιθεάτικων αθλητικών σωματείων που αναγράφονται στο σύνολο των διαθέσιμων προς ανάγνωση και επομένως προς έρευνα, προπολεμικών εφημερίδων και περιοδικών και πιστεύουμε ότι εν ευθέτω χρόνω θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας τα παρουσιάσουμε, είτε σε μορφή Λευκώματος, είτε μέσω αφιερωμάτων της ηλεκτρονικής μας εφημερίδος «ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας», είτε, τέλος, μέσω ειδικής τηλεοπτικής εκπομπής, με τρόπο πάντως που σίγουρα θα αναβιώσουν σε εσάς σωματεία και πρόσωπα, τόσο μακρινά, μα και τόσο κοντινά…

Ένα δε μικρό χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι διαθέτουμε και έχουμε καταγράψει και φυσικά του τι πρόκειται να σας παρουσιάσουμε αναλυτικότερα στο προσεχές μέλλον, αποτελούν οι παρακάτω «αλιεύσεις» – αναδημοσιεύσεις ρεπορτάζ προπολεμικών ποδοσφαιρικών αγώνων που έδωσαν κατά το μήνα Αύγουστο, τέσσερα  ανεπίσημα  σωματεία της πόλης μας και συγκεκριμένα τα σωματεία, Ερμής Καλλιθέας, Καλλιθαϊκός, Β’ ομάδα Αργοναυτών (πρώην Φοίνιξ) και Παναθηναϊκός Καλλιθέας.

Ερμής Καλλιθέας και Καλλιθαϊκός

Στο φύλλο της Πέμπτης 14 Αυγούστου 1930 της εφημερίδος «Πατρίς» και συγκεκριμένα στη σελίδα του φύλλου αυτού, στη στήλη υπό τον τίτλο «Κίνησις αθλητικών σωματείων» ενημερωνόμαστε ότι:

«Ερμής (Καλλιθέας) – Καλλιθαϊκός 6-3.

Η νικήτρια: Σ. Φιλιππάκης, Α. Βασιλειάδης, Π. Παρασκευάς, Γ. Κορτέσης, Αγαθοκλής, Ντιπ Αγκαζίρ, Ε. Μενούκος, Θ. Βασιλειάδης, Α. Βάρδας, Ε. Ρουμπάνης, Γ. Σινάς».

Απόσπασμα από το δημοσίευμα της εφημερίδος «Πατρίς» στις 14 Αυγούστου 1930.

Β’ Ομάδα Αργοναυτών (πρώην Φοίνιξ)

Στην ίδια προαναφερόμενη εφημερίδα, στο ίδιο φύλλο και στην ίδια στήλη, ενημερωνόμαστε επίσης για το ακόλουθο ντοκουμέντο:

«Β’ Αργοναύται (πρώην Φοίνιξ) Καλλιθέας – Β’ Μικρασιατικής Ενώσεως Κουκακίου 2-1.

Η νικήτρια: Σ. Νικολαΐδης, Ι. Παπαδόπουλος, Γ. Χαλδακόπουλος, Α. Λουκάς, Μ. Σαραφίδης, Ι. Πανίδης, Ν. Ιωαννίδης, Τρ. Ατματζίδης, Χ. Ταχματζίδης, Ζαχαριάδης, Ι. Κιρκινίδης».

Απόσπασμα από το δημοσίευμα της εφημερίδος «Πατρίς» στις 14 Αυγούστου 1930.

Αναφέραμε πιο πάνω και όχι τυχαία, τη λέξη «ντοκουμέντο». Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από την πολύτιμη πληροφορία που αντλούμε ότι ο γνωστότατος Φοίνικας Καλλιθέας, τουλάχιστον εκείνη την χρονική περίοδο, είχε μετονομαστεί (;) σε Αργοναύται.

Παναθηναϊκός Καλλιθέας

Τέλος, στη σελίδα του φύλλου της Δευτέρας 24 Αυγούστου 1936 της εφημερίδος «Αθλητισμός της Ελλάδος» και συγκεκριμένα στη στήλη «Τα Ανεξάρτητά μας Σωματεία Αγωνίζονται», ενημερωνόμαστε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Την παρελθούσαν Κυριακήν 16ην τρέχοντος (σημ.: δηλαδή σαν σήμερα πριν από ογδόντα έξι ολόκληρα χρόνια), η ομάς του Παναθηναϊκού Καλλιθέας συναντηθείσα εις αγώνα μετά της ομάδος του Κεραυνού Πετραλώνων, ενίκησε αυτήν, διά τερμάτων 2-1 υπό την κάτωθιν σύνθεσιν:

Φατούρος, Σαμολιάς, Κουνενής, Μαντζαρούκης, Παντελής, Γαζής, Μικρόπουλος, Ταλαντινός (αρχηγός), Κυριακόπουλος και Κουτσουρέλος.

Τα τέρματα επιτεύχθησαν υπό Ταλαντινού και Κουτσουρέλου».

Απόσπασμα από το δημοσίευμα της εφημερίδος «Αθλητισμός της Ελλάδος», στις 24/08/1936.

Υ.Γ.: Όπως μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό, ακόμα και στις αθλητικές εφημερίδες της προπολεμικής περιόδου, δεν εξέλειπαν τα λάθη, όπως αυτό με την αναγραφή δέκα (και όχι φυσικά έντεκα) ποδοσφαιριστών που αποτελούσαν τη σύνθεση του Παναθηναϊκού Καλλιθέας.

Υ.Γ. 2.: Πηγή των υπό έρευνα εφημερίδων και περιοδικών, αποτελούν, εκτός από το πολυποίκιλο αρχείο της εφημερίδος μας και οι ψηφιακές εφημερίδες, τόσο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, όσο και της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ Reviewed by on . ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ Όταν οι Ερμής, Αργοναύται και Παναθηναϊκός Καλλιθέας νικούσαν... ΣΕ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΜΗΝΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ Όταν οι Ερμής, Αργοναύται και Παναθηναϊκός Καλλιθέας νικούσαν... ΣΕ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΜΗΝΑ Rating: 0
scroll to top