Παρασκευή , 3 Μαΐου 2024

Home » Αφιερώματα » ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1931

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1931

Αύγουστος 11, 2022 9:35 μμ A+ / A-

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1931

Όταν αναγνωρίστηκε ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ως Ενοριακός

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡ. 189 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΗΤΑΝ Δευτέρα 10 Αυγούστου 1931, όταν το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας, μετά από εισήγηση του Προέδρου αυτού Δημητρίου Αναγνώστου, αποφάσιζε να κάνει δεκτό αίτημα Καλλιθεατών ενοριτών του ξύλινου και πρόχειρου Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου δίπλα από το Σκοπευτήριο, ώστε ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός να χαρακτηριστεί ως Ενοριακός.

Ο Κοινοτάρχης Δημήτριος Αναγνώστου.

Ως γνωστόν, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να έρθουν, ως πρόσφυγες, στην μητέρα Πατρίδα.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των προσφύγων εγκαταστάθηκε φυσικά και στην Καλλιθέα. Έτσι, όπως πληροφορούμαστε και από τον τόμο «Καλλιθέα – Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της Πόλης», που εκδόθηκε το 2006 από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου μας,  το 1907 ο πληθυσμός του προαστίου της Καλλιθέας ανέρχονταν σε 1.270, το 1920 με την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, ανέρχονταν σε 4.185, ενώ, τέλος, το 1928, με την Καλλιθέα να είναι πλέον Κοινότητα, ανέρχονταν στους 29.659 κατοίκους.

Παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, οι πρόσφυγες Πόντιοι στην καταγωγή, άνθρωποι ιδιαίτερα δημιουργικοί και συνάμα θρησκευόμενοι, οι οποίοι, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίστηκαν και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον γηγενή Ελλαδίτικο πληθυσμό, παράλληλα με τις νέες πρόχειρες οικίες τους, για να εκπληρώνουν και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, προέβησαν στην κατασκευή ακόμη και ξύλινων Ιερών Ναών, όπως και αυτόν του Αγίου Νικολάου στην περιοχή, όπως προαναφέραμε, του Σκοπευτηρίου.

Συνοικισμός Ποντίων Σκοπευτηρίου. Συμβολή των οδών Φιλαρέτου και Πλάτωνος.

Για τον λόγο αυτό, πάμπολλοι ήταν οι νέοι κάτοικοι της συνοικίας του Σκοπευτήριου, όπου αιτήθηκαν προς τον Κοινοτάρχη Δημήτριο Αναγνώστου, να χαρακτηρίσει τον ξύλινο τότε Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ως Ενοριακό.

Πράγματι, ο Δημήτριος Αναγνώστου ενστερνίστηκε το δίκαιο αίτημά τους, το έθεσε ενώπιον του Κοινοτικού Συμβουλίου και στις 9 μ.μ. της Δευτέρας 10 Αυγούστου 1931 και κατά τη συνεδρίαση, πάρθηκε η υπ’ αρ. 189 απόφαση, με την οποία γινόταν δεκτό το αίτημα των κατοίκων του συνοικισμού Σκοπευτηρίου και ο ξύλινος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, αναγνωρίζονταν ως Ενοριακός, με την προϋπόθεση όμως: «…όταν κτισθή μεταφερθή εκ της σημερινής τοποθεσίας εν η προσωρινώς κείται…».

Ολόκληρη η υπ’ αριθμόν 189 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, είχε ως εξής:

«Αριθμ. 189

Εν Καλλιθέα Αθηνών σήμερον την δεκάτην του μηνός Αυγούστου 1931 ημέραν Δευτέραν και ώραν 9μ.μ..

Το Κοινοτικόν Συμβούλιον Καλλιθέας συνελθόν εις συνδρίασιν εν τω κοινωτικώ καταστήματι υπό την προεδρίαν του προέδρου αυτού Δημητρίου Λ. Ανανγώστου παρόντων των κοινοτικών Συμβούλων, Γ. Αλεξανδρίδου, Μ. Φωτεινόν, Στ. Νικολαΐδην, Σ. Αθανασόπουλον, Ν. Αιγίδην, Δ. Δημητριάδην, Ι. Κόκκινον, Ν. Αμπατζίδην, Ι. Αραπάκη, Ι. Ζαχαρόπουλον, Δ. Γιακουμίδην, Π. Πετροχείλου και Γ. Αγγελή, απόντες δε του Κυριάκου Κυριαζή.

Ήκουσαν τον κ. Πρόεδρον όστις αναφέρει ότι πολλοί ενορίται του ενταύθα Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, υπέβαλον προς την Κοινότηταν αίτησιν δι’ ης αιτούνται όπως ο Ιερός τούτος Ναός αναγνωρισθή ως ενοριακός τοιούτο διό και καλεί το Σώμα όπως αποφανθή επί του θέματος τούτου.

Σκεφθέν

Επειδή η πρότασις του κ. Προέδρου ορθή και νομίμως τυγχάνει.

Διά ταύτα

Αποφαίνεται όπως ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου αναγνωρισθή ως ενοριακός τοιούτος υπό τον όρον όπως, όταν κτισθή μεταφερθή εκ της σημερινής τοποθεσίας εν η προσωρινώς κείται και

Ανατίθη δε τω κω Προέδρω την περαιτέρον ενέργειαν.

Εγένετο, απεφασίθη και υπεγράφη αυθημερόν.

Ο Πρόεδρος                 Τα Μέλη».

Τμήμα της υπ’ αρ. 189/10-08-1931 απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας.

Με τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, σαν χθες 10 Αυγούστου 1931, πριν από ενενήντα ένα (91) ολόκληρα χρόνια δηλαδή, όλα πήραν τελικά το δρόμο τους…

Στις αρχές του 1932 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος «του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του νέου προσφυγικού συνοικισμού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σελίδα 109 του Λευκώματος «Καλλιθέα. Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της Πόλης» και έως τις μέρες μας, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, δεσπόζει επιβλητικός στο κέντρο της πόλης μας.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, κατά τη διάρκεια περαίωσής του.

Υ.Γ.: Πηγή των φωτογραφιών, αλλά και αρκετών πληροφοριών, αποτέλεσε ο τόμος «Καλλιθέα – Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της Πόλης», που εκδόθηκε το 2006 από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου μας, αλλά και από site με αναρτημένες εκεί της αποφάσεις των Κοινοτικών και Δημοτικών αποφάσεων του Δήμου Καλλιθέας.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στις μέρες μας.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1931 Reviewed by on . ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1931 Όταν αναγνωρίστηκε ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ως Ενοριακός ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡ. 189 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1931 Όταν αναγνωρίστηκε ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ως Ενοριακός ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡ. 189 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Rating: 0
scroll to top