Δευτέρα , 29 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – Κ.Ε.Δ.Ε.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – Κ.Ε.Δ.Ε.

Μάιος 19, 2022 12:11 μμ A+ / A-

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – Κ.Ε.Δ.Ε.

Η Φλόγα άναψε και στις καρδιές μας!…

ΣΕΜΝΗ ΤΕΛΕΤΗ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Η Φλόγα της Μνήμης άναψε και στις καρδιές μας!…

Με μία καθόλα άρτια οργανωμένη σεμνή και συγκινητική εκδήλωση, ο Δήμος Καλλιθέας, σε συνεργασία με το «Δίκτυο Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής», της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), τίμησαν, χθες το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαΐου 2022 και μπροστά από το επιβλητικό Ηρώο των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο δεσπόζει στην κεντρική πλατεία Δαβάκη της πόλης, την αποψινή επέτειο Μνήμης για τη Γενοκτονία που υπέστη ο Ελληνισμός του Πόντου από τους Νεότουρκους.

Ως γνωστόν, σαν σήμερα, 19 Μαΐου 1919, ο Τούρκος εθνικιστής αξιωματικός Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος και Ατατούρκ, αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και ξεκίνησε το απεχθέστατο σχέδιό του, την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου και τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες.

Έτσι, χθες το απόγευμα, διοργανώθηκαν, όχι μόνο στο Δήμο μας, αλλά και σε πάμπολλες πόλεις ανά την Ελλάδα, αλλά ακόμη και στο εξωτερικό, παρόμοιες τελετές Μνήμης, που ως σκοπό είχαν «την αναγνώριση της εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού από τη διεθνή κοινότητα», όπως τόνιζε χαρακτηριστικά και ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κάρναβος στην πρόσκληση που είχε απευθύνει προς τους συνδημότες μας κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Και τελικά, πολλοί ήταν οι συνδημότες μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παρέστησαν στην χθεσινή τελετή – εκδήλωση Μνήμης, με τα μέλη της Δημοτικής μας Φιλαρμονικής να τους υποδέχονται με πένθιμα εμβατήρια.

Με μία μικρή χρονικά καθυστέρηση, το όλο πρόγραμμα τηρήθηκε κατά γράμμα.

Η ειδική αυτή εκδήλωση Μνήμης ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση που τέλεσε ο Προϊστάμενος του όμορου με την κεντρική πλατεία της πόλης μας  Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Κλάδης, ενώ στη συνέχεια, ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος απηύθυνε έναν, σύντομο μεν, αλλά ιδιαίτερα επίκαιρο δε, χαιρετισμό, τον οποίο μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

Αμέσως μετά, έγιναν καταθέσεις στεφάνων, από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου μας και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΤΩΡΑ Καλλιθέα», κ. Λάζαρος Λασκαρίδης, από τον Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», κ. Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, από τον πρώην Δήμαρχο και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοπτική Ζωής», κ. Κώστα Ασκούνη, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί», κ. Θεόφιλο Καστανίδη, από τον Πρόεδρο της Αδελφότητος Τριπολιτών Πόντου «Αρχιστράτηγος Μιχαήλ», κ. Κωνσταντίνο Λαγγίδη, από τον Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Φορέα Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου», κ. Κωνσταντίνο Γουρζουλίδη, από τον Αντιπρόεδρο του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών – ΚΟΠΑ, κ. Χρήστο Αλεξανδρίδη, από τον Πρόεδρο του Σωματείου Διάδοσης και Διάσωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», κ. Κώστα Αλεξανδρίδη, από το Μέλος του Συλλόγου Αδελφότητος Ποντίων «Παναγία Γουμερά», κ. Θεόδωρο Σεϊτανίδη, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κρητών Καλλιθέας, κ. Μανώλη Καμαριανάκη, καθώς και από τον Δήμαρχο της πόλης μας, κ. Δημήτρη Κάρναβο, με τη Δημοτική μας Φιλαρμονική να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθως, όλοι οι παριστάμενοι, ανάμεσα στους οποίους διακρίναμε την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Κα Μίνα Γκάγκα, τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον νότιο τομέα Αθηνών, Κα Άννα Καραμανλή και κ. Βασίλειο – Πέτρο Σπανάκη, τον Υπεύθυνο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, κ. Τάσο Γαϊτάνη, καθώς και πληθώρα Αντιδημάρχων και Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων από Παρατάξεις του Δήμου μας, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Ευσταθίου, μετέφεραν πεζή τη «Φλόγα της Μνήμης» σε δρόμους της πόλης μας και συγκεκριμένα, με κυκλική πορεία, από την πλατεία Δαβάκη προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, μέσω της Ελευθερίου Βενιζέλου, αναστροφή στο ύψος του Αγίου Νικολάου και κατεύθυνση προς την  Πλατεία Κύπρου και τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Σιβιτανίδου, αναστροφή στην Πλατεία Κύπρου και επιστροφή στο Ηρώο των Ελλήνων του Πόντου στην Πλατεία Δαβάκη, μέσω της οδού Σιβιτανίδου, εκεί όπου τοποθέτησαν τα αναμμένα κεράκια.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια της πορείας, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλλιθέας παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια, όπως μπορείτε να δείτε και στο δύο βίντεο που ακολουθούν.

Αιωνία η μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, που έπεσαν θύματα της πίστης τους, αλλά και της μανίας των Νεότουρκων!.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – Κ.Ε.Δ.Ε. Reviewed by on . ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - Κ.Ε.Δ.Ε. Η Φλόγα άναψε και στις καρδιές μας!... ΣΕΜΝΗ ΤΕΛΕΤΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ Η Φλόγα της Μνήμης άναψε και ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - Κ.Ε.Δ.Ε. Η Φλόγα άναψε και στις καρδιές μας!... ΣΕΜΝΗ ΤΕΛΕΤΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ Η Φλόγα της Μνήμης άναψε και Rating: 0
scroll to top