Κυριακή , 5 Μαΐου 2024

Home » Αφιερώματα » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1936

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1936

Οκτώβριος 25, 2021 12:00 πμ A+ / A-

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1936

Τελέστηκαν τα Εγκαίνια

ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ & ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΝ

ΣΑΝ σήμερα, το πρωί της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 1936, πριν από ογδόντα πέντε (85) ολόκληρα χρόνια δηλαδή, τελέστηκαν τα εγκαίνιαΘυρανοίξια αν προτιμάτε), του Ιερού Ναού Παντανάσσης και Προφήτου Ηλιού Τζιτζιφιών.

Αν και οι πληροφορίες (όπως για τον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Χαροκόπου – Καλλιθέας) είναι δυστυχώς ελάχιστες, προβαίνοντας σε ενδελεχή έρευνα (τόσο σε παλαιά βιβλία σχετικά με την ιστορία της πόλης μας, όσο, κυρίως, στον ημερήσιο Τύπο της εποχής, καθώς, σύμφωνα με το Λεύκωμα «Η Καλλιθέα του χθες και του σήμερα» του αείμνηστου φίλου εκδότη – δημοσιογράφου Χρήστου Παπάζογλου, από τον Μάρτιο του 1935 έως και την Κατοχή, δεν εκδόθηκε καμία τοπική εφημερίδα στην πόλη μας), «ανασύραμε» στο προσκήνιο μερικές σχετικές σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες σας παρουσιάζουμε παρακάτω:

Έτσι, από το φύλλο της εφημερίδος «Εστία» της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου 1936 και συγκεκριμένα στη 2η σελίδα, «αλιεύσαμε» το υπό τον τίτλο «ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ (ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΝ)» ακόλουθο δημοσίευμα:

«Την προσεχή Κυριακήν, 25η Οκτωβρίου, θα τελεσθούν τα εγκαίνια του ιερού ναού με όλην την επισημότητα.

Αφ’ εσπέρας του Σαββάτου θα ψαλή μέγας εσπερινός μέχρι της 11ης νυχτερινής, την δε πρωίαν της Κυριακής, ιερουργούντος αρχιερέως, θα τελεσθούν τα εγκαίνια παρουσία επισήμων.

Η τελετή αυτή παρουσιάζει τόσον ενδιαφέρον και θα δώση αφορμήν να ομιλήση και πάλιν ο ιδρυτής του ως άνω ναού, επί τούτω αφιχθείς εκ Κύπρου.

Ελπίζομεν ότι θα παρευρεθούν πάντες οι Κύπριοι, καθώς και όλοι οι ευσεβείς χριστιανοί, ίνα εκ του σύνεγγυς συγχαρούν τον μέγαν και Θεοσεβήν ευεργέτην.

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ

Β. Μεραβίδης, Θεόδ. Υπέρμαχος, Λεων. Μισυνολής».

Η 2η σελίδα της εφημερίδος «Εστία» της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου 1936.

Στο φύλλο της εφημερίδος «Ακρόπολις» της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 1936 και συγκεκριμένα στην 5η σελίδα, ανακαλύψαμε δημοσιευμένη φωτογραφία από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού, με την ακόλουθη λεζάντα: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΝ ΖΩΗΝ – Άνω μία φωτογραφία από τα εγκαίνια του ναού της Παντανάσσης Τζιτζιφιών. Εις τον μέσον ο δωρητής κ. Σταυρίδης».

Η φωτογραφία.

Η 5η σελίδα της εφημερίδος «Ακρόπολις» της Τρίτης 27ης Οκτωβρίου 1936.

Στο εκπληκτικό ιστορικό έργο – βιβλίο: «Άστυ Καλλιθέας, 1884 – 1972. Ιστορία – Λεύκωμα – Οδηγός», έκδοση της παλαιάς εφημερίδος «Η Καλλιθέα» του διευθυντή της Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη, διαπιστώσαμε ότι περιλαμβάνονται οι κάτωθι πληροφορίες:

«Παντανάσσης – Προφήτου Ηλιού (Τζιτζιφιές).

Ο ενοριακός ναός Παντανάσσης – Προφήτου Ηλιού, επί της οδού Πραξιτέλους, αρχικώς ήτο παράπηγμα στηθέν υπό των εκ Μ. Ασίας προσφύγων, ένθα είχεν αποτεθή η εικών του Προφήτου Ηλιού, κομισθείσα υπό του ιερέως Δωροθέου, ομού με τον προσκνητήριόν  της, εκ Μ. Ασίας το 1922.

Ο σημερινός λιθόκτιστος ναός, ανεγερθείς επί οικοπέδου παραχωρηθέντος υπό του Κράτους, επί Υπουργείας Λ. Ιασωνίδη, οικοδομήθη διά δαπάνης 2.000 χ. λ. Αγγλίας υπό του Κυπρίου προσκυνητού Σταυρίδου, προς εκπλήρωσιν υποσχέσεως (τάματος) διά την ίασιν της πασχούσης κόρης του εις την Μονήν Παντανάσσης Λευκωσίας.

Το έργον αποπερατώθη το 1936, τελευταίως δε, διά των ενεργειών εικοσαμελούς Ερανικής Επιτροπής συντελείται η αγιογράφησις του ναού.

Ιερατ. Προϊστάμενος ο αιδ. Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος, και μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου οι Σ. Τσιριμώκος, Π. Κυρκιλής, Δ. Ανεμοδουράς και Κ. Λιακόπουλος».

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Άστυ Καλλιθέας, 1884 – 1972. Ιστορία – Λεύκωμα – Οδηγός».

Ο Ιερός Ναός σε φωτογραφία που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Άστυ Καλλιθέας, 1884 – 1972. Ιστορία – Λεύκωμα – Οδηγός».

Τέλος, από το εξαιρετικό Λεύκωμα που εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Καλλιθέας το 2006 (σε επιμέλεια του Αγιογράφου, Νίκου Καλαμβόκη και φωτογραφίες του Φωτογράφου, Ανδρέα Ανδρεόπουλου), με τίτλο «Εικονογραφικό Οδοιπορικό στους Ναούς της Καλλιθέας», στο οποίο σχετικό τμήμα του, εκτός από την ύπαρξη πληθώρας καταπληκτικών φωτογραφιών από τις εντοιχισμένες και φορητές Εικόνες που υπάρχουν εντός του Ιερού Ναού, βλέπουμε να αναφέρονται χαρακτηριστικά και τα ακόλουθα:
«ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ – ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ.

Ο Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία υπήρχε στην συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Πεισιστράτους (σήμερα παρκάκι) και ήταν μια μικρή παραγκούλα.

Υπήρξε κάποιος Κύπριος στην καταγωγή ονόματι Κωνσταντίνος Σταυρίδης με την σύζυγό του, πολύτεκνος και ερχόμενος κάθε χρόνο για ιαματικά λουτρά, περνούσε από την παραλιακή, σταματούσε και άναβε κεράκι στην παραγκούλα του Προφήτη Ηλία.

Μία από τις πολλές φορές που ερχόταν, συνάντησε και το τότε Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία, συζήτησε και πρότεινε να οικοδομήσει τον Ιερό Ναό προς χάριν της Παναγίας Παντανάσσης.

Συμφώνησαν.

Βρέθηκε το οικόπεδο λίγο παραπάνω στη συμβολή Πραξιτέλους και Αγησιλάου, όπου και ανεγέρθη ο Ιερός Ναός της Παντανάσσης – Προφήτη Ηλία το έτος 1935 και υπάρχει μέχρι σήμερα.

Η ενορία περιλαμβάνει 5.946 ψηφοφόρους, ενώ οι ενορίτες ξεπερνούν τους 7.500 κατοίκους (στοιχεία του έτους 2000)».

Το εξώφυλλο του λευκώματος «Εικονογραφικό Οδοιπορικό στους Ναούς της Καλλιθέας».

Η είσοδος του περικαλλούς παλαιού Ιερού Ναού Παντανάσσης και Προφήτου Ηλιού, στις μέρες μας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1936 Reviewed by on . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1936 Τελέστηκαν τα Εγκαίνια ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ & ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΝ ΣΑΝ σήμερα, το πρωί της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 19 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1936 Τελέστηκαν τα Εγκαίνια ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ & ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΝ ΣΑΝ σήμερα, το πρωί της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 19 Rating: 0
scroll to top