Κυριακή , 12 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Αύγουστος 27, 2021 3:43 μμ A+ / A-

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από την εφημερίδα «Ελευθερία» και τη στήλη «Ελεύθερα»

ΓΙΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 28/08/1945

ΕΧΟΥΜΕ κατ’ επανάληψη τονίσει, ότι οι παλαιές εφημερίδες αποτελούν αληθινό «θησαυρό» πληροφοριών σχετικά με την ιστορία της Καλλιθέας μας, των όμορων με την πόλη μας Δήμων, αλλά και της Πατρίδος μας γενικότερα.

Σήμερα, λοιπόν, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και για να μάθουν οι νεότεροι, αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Ελευθερία» και συγκεκριμένα στο πρωτοσέλιδο του φύλλου της Τρίτης 28 Αυγούστου 1945, σαν αύριο δηλαδή, πριν από 76 ολόκληρα χρόνια.

Σ’ αυτό το σύντομο μεν, κατατοπιστικότατο δε, δημοσίευμα, ενημερωνόμαστε για την «τρομοκρατικήν επιδρομήν», όπως τονίζονταν χαρακτηριστικά, από Γερμανούς στρατιώτες και άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας στον όμορο με την πόλη μας συνοικισμό Νέων Σφαγείων (στον σημερινό Ταύρο), η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου 1944 και για το ακριβώς επακολούθησε.

Το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο είχε συμπεριληφθεί στη στήλη «ΕΛΕΥΘΕΡΑ» της εφημερίδος, είχε ως ακολούθως:

«ΣΗΜΕΡΟΝ συμπληρούται έτος, από της ημέρας κατά την οποίαν Γερμανοί και άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας, ενήργησαν τρομοκρατικήν επιδρομήν εις τον συνοικισμόν Νέων Σφαγείων. Αφού εφόνευσαν επί τόπου μερικούς άρρενας κατοίκους, παρέλαβαν τους υπολοίπους και τους ωδήγησαν εις την Καλλιθέαν προς διαλογήν και αποστολήν εις το εκτελεστικόν απόσπασμα, τας φυλακάς ή την Γερμανίαν.

Οι παραμείναντες Γερμανοί και Ταγματασφαλίται, αφού ελεηλάτησαν τας οικίας, έθεσαν πυρ εις τον συνοικισμόν. Εκατόν εξήντα σπίτια επυρπολήθησαν και υπερχίλια πρόσωπα έμειναν άστεγα.

Και ο μαρτυρικός συνοικισμός απευθύνει, επί τη επετείω, δραματικήν έκκλησιν: Ουδεμία φροντίς ελήφθη μέχρι σήμερον, ούτε ίχνος οίκτου και συμπαθείας επεδείχθη εκ μέρους των αρμοδίων προς ανακούφισιν των καταστραφέντων. Άστεγοι ρακένδυτοι και άνεργοι, εγκατελείφθησαν εις το έλεος του Θεού. Περί τας εβδομήντα οικογένειαι ευρίσκονται ακόμη άνευ στέγης εν όψει του χειμώνος».

Να ενημερώσουμε εδώ τους αναγνώστες μας, ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που «αλιεύσαμε» από τον Ιστότοπο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου (https://www.dimosmoschatou-tavrou.gr/): «Το 1934 έγινε ο διαχωρισμός των Δήμων και Κοινοτήτων από το Δήμο Αθηναίων. Ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων της περιοχής που απόσπονταν χαρακτηρίζονταν αυτή Δήμος ή Κοινότητα. Έτσι, μεταξύ των Κοινοτήτων που ιδρύθηκαν τότε, ήταν και η πρώην Κοινότητα Νέων Σφαγείων. Ο πληθυσμός της νέας Κοινότητας, με βάση την απογραφή του έτους 1928, ήταν τότε 6.200 κάτοικοι. Από το έτος 1935, το Κοινοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του είχε ζητήσει να αλλάξει η Κοινότητα το όνομα της «Νέα Σφαγεία», επειδή ήταν κακόηχο, και να μετονομαστεί σε Κοινότητα Ταύρου.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό είχε αποστείλει προς την Κεντρική Διοίκηση. μαζί με την απόφασή της, και σχετική γνώμη του τότε Δασκάλου και Ακαδημαϊκού Δημ. Γρηγ. Καμπούρογλου.

Έτσι, μετά την εγκριτική απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης, η Κοινότητα από τον Ιούλη του 1936 άρχισε να εμφανίζεται με το νέο της όνομα, Κοινότητα Ταύρου. Αργότερα, η ίδια η Κοινότητα με το από 19/12/1942 Κανονιστικό Διάταγμα «Περί αναγνωρίσεως Δήμων εν των Νομώ Αττικοβοιωτίας» αναγνωρίστηκε σε Δήμο».

Ελευθερία — Τρίτη 28 Αυγούστου 1945, σελίδα 1

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδος «Ελευθερία», της Τρίτης 28 Αυγούστου 1945.

Παραγκούπολη Νέων Σφαγείων (Περιοχή Παναγίτσας).

Υ.Γ.: Η φωτογραφία που συνοδεύει, τόσο την αρχική σελίδα της ηλεκτρονικής εφημερίδος μας, όσο και τη συγκεκριμένη αναδημοσίευση, είναι παρμένη επίσης από τον Ιστότοπο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Reviewed by on . ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Από την εφημερίδα «Ελευθερία» και τη στήλη «Ελεύθερα» ΓΙΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 28/08/1945 ΕΧΟΥΜΕ κατ’ επανά ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Από την εφημερίδα «Ελευθερία» και τη στήλη «Ελεύθερα» ΓΙΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 28/08/1945 ΕΧΟΥΜΕ κατ’ επανά Rating: 0
scroll to top