Σάββατο , 4 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ

ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ

Απρίλιος 2, 2021 3:30 πμ A+ / A-

ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ:

«Βιβλίο, ο καλύτερός μου φίλος»

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ 2 Απριλίου 2021, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Το φετινό μήνυμα «Η μουσική των λέξεων», είναι έργο της Margarita Engle (Η.Π.Α.).

{«Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.

Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα, καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν, ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται, πεταλούδες που στροβιλίζονται ψηλά στον αέρα!

Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους, χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες, φανταστικές και αληθινές.

Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα σου ανήκουν.

Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας γίνονται η μουσική του μέλλοντος, ειρήνη, χαρά και φιλία, μια μελωδία ελπίδας».

Απόδοση: Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου}.

Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τα βιβλία, ασχολούνται δημιουργικά, ψυχαγωγούνται, διαπαιδαγωγούνται και ευαισθητοποιούνται σε διάφορα θέματα, μορφώνονται, ηθικοποιούνται και αποκτούν κοινωνική συνείδηση, καλλιεργούν τη φαντασία, τη γλωσσική, τη νοητική και συναισθηματική τους ικανότητα.

Και εάν δεν μπορούμε να αγοράσουμε ένα βιβλίο, υπάρχει και η δυνατότητα του ηλεκτρονικού βιβλίου.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε εκατοντάδες μυθιστορήματα στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Το ηλεκτρονικό βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μπορούν να ακούνε λέξεις που τους είναι άγνωστες, καθώς τις διαβάζουν. Έχουν στη διάθεσή τους το κείμενο ηχογραφημένο, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίζουν την ιστορία σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να συνεχίσουν το διάβασμα.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) περιέχει συνδέσεις με πρόσθετο σχετικό περιεχόμενο, σε άλλα βιβλία, σε ιστοσελίδες ή βάσεις δεδομένων. Έτσι ο κάθε αναγνώστης (μικρός ή μεγάλος), θα μπορεί να προσαρμόσει τα ηλεκτρονικά βιβλία στις δικές του προτιμήσεις, επιλέγοντας εικόνες και  ήχους, προσθέτοντας σημειώσεις και συνδέσεις, μεταμορφώνοντας έτσι το e-book χάρη στην τεχνολογία.

Προσωπικά θεωρώ πως όσο ελκυστικό και αν είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο, θα χαθεί αυτή η μαγεία της ανάγνωσης, η σχέση που αναπτύσσει ο αναγνώστης με το βιβλίο που έχει στο χέρι του, ο οποίος πολλές φορές επηρεάζεται ακόμη και από το εξώφυλλο.

Παρατηρώντας όμως τη νέα γενιά και πόσο της αρέσει να διαβάζει από το διαδίκτυο, θα έλεγα πως ακόμη και έτσι δεν πειράζει, αρκεί να  διαβάζουν τα παιδιά, γιατί αξίζει να ανοίγουμε ένα βιβλίο, είτε κρατώντας το στο χέρι, είτε ως ηλεκτρονικό βιβλίο.

«Το βιβλίο είναι ένας φίλος, ένας σύντροφος της μοναξιάς που μένει. Δεν είναι ένα τρόπαιο της στιγμής, είναι μία νίκη κατά του χρόνου. Αντιπροσωπεύει, όταν είναι αντάξιο του προορισμού του, τους υψηλούς χώρους της ευαισθησίας και του στοχασμού. Ουσιαστικά είναι ένας συμπεριπατητής χωρίς απαιτήσεις, ένας φίλος που τον επικαλείσαι, όταν θέλεις, και τον εγκαταλείπεις, όταν θέλεις επίσης, για να τον ξαναπάρεις ή όχι αργότερα».

Το βιβλίο, με το πλήθος των εμπειριών που προσφέρει, «πλουτίζει» τη  ζωή ενός ανθρώπου, την κάνει άξια να τη ζει.

Και αφού θα είμαστε λίγο καιρό ακόμη στο σπίτι μας, αξίζει να διαβάσουμε!

Ας μη ξεχνάμε κάτι που το έχω ξαναπεί άλλωστε, ο βαθμός αναγνωστικής απόλαυσηςκαθορίζει και το πολιτιστικό επίπεδο ενός λαού!.

Η Κα Ευσεβία Κοσμίδου.

** Η Κα Ευσεβία Κοσμίδου είναι Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Καλλιθέας με τη Δημοτική Παράταξη «ΤΩΡΑ Καλλιθέα – Λάζαρος Λασκαρίδης», Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιθέας, καθώς και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλλιθέας.

ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ Reviewed by on . ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ: «Βιβλίο, ο καλύτερός μου φίλος» ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ 2 Απριλίου 2021, γιορτάζετα ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ: «Βιβλίο, ο καλύτερός μου φίλος» ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ 2 Απριλίου 2021, γιορτάζετα Rating: 0
scroll to top