Παρασκευή , 3 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ 1955

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ 1955

Σεπτέμβριος 7, 2020 8:15 μμ A+ / A-

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ 1955

Τα  αποψινά αφιερώματα

ΣΕ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ σήμερα, 65 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα εκείνη βραδιά της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955 και τα βίαια επεισόδια που προκάλεσε καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος κατά των περιουσιών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Αφορμή, ως γνωστόν, στάθηκε βόμβα (η οποία όπως εξακριβώθηκε αργότερα, την είχε τοποθετήσει Τούρκος κλητήρας του Προξενείου και την είχε μεταφέρει από τη γείτονα χώρα, Τούρκος πράκτορας) που εξερράγη τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 1955, στον κήπο του τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο όμορο σπίτι στο οποίο εικάζεται ότι γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ, η τουρκική προπαγάνδα εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο το καλοστημένο αυτό συμβάν,  ανέλαβε «δράση» και ακολούθησαν απίστευτες αγριότητες κατά των Ελλήνων της Πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τριάντα (30) άτομα από την Ελληνική Κοινότητα και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άλλα, να κακοποιηθούν βάναυσα.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την θλιβερή επέτειο, πρώτα στο αποψινό νυκτερινό δελτίο ειδήσεων της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου 2020  και σε μία περίπου ώρα (στις 21:00), η τηλεόραση της Ε.Ρ.Τ., θα έχει αφιέρωμα στα Σεπτεμβριανά με αρχειακό υλικό και ζωντανές αφηγήσεις και μαρτυρίες τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από το μέλος  του Διοικητικού Συμβουλίου του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ.κ. Γεώργιο Λεύκαρο και Θεμιστοκλή Παχόπουλο αντίστοιχα, ενώ, ακολούθως, από τις 22:00 έως τις 24:00, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Παραπολιτικά» στα 90,1 fm, θα έχει δίωρο αφιέρωμα για τα Σεπτεμβριανά, επίσης με ζωντανές αφηγήσεις  και μαρτυρίες , στην εκπομπή «Εξ Αρχείων», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Μαζαράκης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ 1955 Reviewed by on . ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ 1955 Τα  αποψινά αφιερώματα ΣΕ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ σήμερα, 65 ολόκληρα χρόνια από τη ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ 1955 Τα  αποψινά αφιερώματα ΣΕ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ σήμερα, 65 ολόκληρα χρόνια από τη Rating: 0
scroll to top