Δευτέρα , 6 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Αύγουστος 19, 2020 11:32 πμ A+ / A-

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία της Γλώσσας

ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ, κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΟΥΣΑ

ΕΝΑ νέο συγγραφικό έργο του φίλου Εκπαιδευτικού και συνεργάτη της εφημερίδος μας επί σειρά ετών, κ. Δημήτρη Ντούσα, κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Τίτλος του;  «Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία της Γλώσσας». Στο 692 σελίδων αυτό νέο συγγραφικό έργο, ο κ. Ντούσας κάνει λεπτομερή αναφορά στη φιλοσοφία της γλώσσας, τη γλωσσογονία, τη θεωρία των γλωσσικών νόμων και τη γλωσσολογία.

Όπως αναφέρει στην Εισαγωγή του βιβλίου του ο πολυγραφότατος συγγραφέας, η  φιλοσοφική και υλιστική διαλεκτική του κριτική πάνω στα έργα των γλωσσολόγων, των επιστημόνων και των φιλοσόφων της γλώσσας, δεν είναι αφοριστική, αλλά διαλεκτική, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά «γενικά το να αναιρείς, μια φιλοσοφική ή επιστημονική θεωρία δε σημαίνει να την πετάξεις, αλλά να την αναπτύξεις παραπέρα – όχι να την αλλάξεις με μια άλλη, μονόπλευρη ή αντίθετη θεωρία, αλλά να τη συμπεριλάβεις σε κάτι πιο ανώτερο, σε μια ανώτερη φιλοσοφική ή επιστημονική θεωρία».

Ο κ. Ντούσας, διερευνά το κοινωνικοϊστορικό  φαινόμενο της γλώσσας, θέτει πληθώρα ερωτημάτων αλλά και απαντήσεις γύρω απ’ αυτή και διαπιστώνοντας πως το ερώτημα στο «τι είναι η γλώσσα», η απάντηση δεν είναι τόσο απλή και μονόπλευρη, εξετάζει την κοινωνική και βιολογική βάση της. Προσεγγίζει τη διαλεκτική φιλοσοφία της γλώσσας, τη διαλεκτική  γλωσσογονία και γλωσσολογία και διεισδύει στη θεωρία των γλωσσικών νόμων.

Στέκεται στη φυλογένεση της γλώσσας και εξετάζει τα μεγάλα περάσματα ή άλματα στην εξέλιξη των γλωσσών και εξηγεί τα κοινωνιο-γλωσσολογικά και φιλοσοφικά του συμπεράσματα που προκύπτουν.

Διαπιστώνει πως η γλώσσα διέπεται από διαλεκτικούς, γενικούς και ειδικούς γλωσσικούς νόμους. Ερευνά τις απαρχές της γραπτής γλώσσας στην ιστορία της ανθρωπότητας και αναζητά το περιεχόμενο των πρώτων γραπτών κειμένων και τις κοινωνικές ανάγκες που βρίσκονταν πίσω από αυτά.

Στέκεται στην οντογένεση της γλώσσας στο παιδί και μελετά τις βαθμίδες εξέλιξής της, ενώ στο παράρτημα του βιβλίου του, παρουσιάζει τις κυριότερες γλωσσολογικές και φιλοσοφικές απόψεις πολλών διανοητών για τη γλώσσα.

Το εξαιρετικό αυτό νέο συγγραφικό έργο του Εκπαιδευτικού κ. Δημήτρη Ντούσα, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Χατζηλάκος», είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όλα τα άτομα εκείνα που ασχολούνται με τη φιλοσοφία της γλώσσας, τη γλωσσογονία, τη γλωσσολογία και τη θεωρία των γλωσσικών νόμων.

Ο Καλλιθεάτης κ. Δημήτρης Ντούσας, είναι Εκπαιδευτικός, δάσκαλος γλώσσας και γραμματικής. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Ανοιχτού Φιλοσοφικού Σχολείου (από το 2002), έχοντας παραδώσει, δωρεάν φυσικά, πάνω από 900 μαθήματα φιλοσοφικού περιεχομένου, ενώ, σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ίδρυση και λειτουργία του Φιλοσοφικού Εργαστηρίου για Παιδιά (από το 2016).

Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα ποικίλης ύλης σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι πιστός και πολύτιμος συνεργάτης της εφημερίδος μας.

Εκτός από το νέο αυτό βιβλίο, ο κ. Δημήτρης Ντούσας έχει συγγράψει και τα ακόλουθα βιβλία:

«Rom και Φυλετικές Διακρίσεις», εκδόσεις «Gutenberg» (1997).
«Rom και Μουσικοχορευτικός Κόσμος», εκδόσεις «Τυπωθήτω» (2001). 
«Η Τέχνη των Τσιγγάνων της Ελλάδας και του Κόσμου», εκδόσεις «Βιβλιοτεχνία» (2007).
«Μαρξισμός και Σύγχρονη Μετανάστευση», εκδότης «Ντούσας» (2009).
«Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον και η Αποκάλυψη του Ιωάννη», εκδότης «Ντούσας» (2013).
«Απλά Μαθήματα Φιλοσοφίας για Παιδιά», εκδόσεις «Μένανδρος» (2016).
«Η Πολιτική Οικονομία του Παγκόσμιου Αντιτσιγγάνικου Απαρτχάιντ», εκδόσεις «ΚΨΜ» (2020).

Ευχόμαστε ολόψυχα και το νέο συγγραφικό έργο του εκλεκτού φίλου και συνεργάτη μας κ. Δημήτρη Ντούσα, να είναι «καλοτάξιδο» στο χώρο της φιλοσοφίας.

Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του κ. Δημήτρη Ντούσα.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Reviewed by on . ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία της Γλώσσας ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ, κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΟΥΣΑ ΕΝΑ νέο συγγραφικό έργο του φίλο ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία της Γλώσσας ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ, κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΟΥΣΑ ΕΝΑ νέο συγγραφικό έργο του φίλο Rating: 0
scroll to top