Παρασκευή , 3 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ιούνιος 1, 2020 1:42 μμ A+ / A-

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Κινητοποιήσεις για το Πολυνομοσχέδιο

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ πραγματοποίησε μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαΐου 2020, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα της ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου, πρώτα το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Κύπρου της πόλης μας και έπειτα στην πλατεία Νέας Σμύρνης, χθες το απόγευμα.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Σμύρνης, εκπρόσωποι από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων των τριών Δήμων, εκπρόσωποι από την Ε’ ΕΛΜΕ (του Ταύρου), καθώς και εκπρόσωποι από τους ΣΕΠΕ των τριών Δήμων.

Σκοπός, ήταν η ενημέρωση του κόσμου για τα φλέγοντα ζητήματα της εκπαίδευσης, το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως “λαιμητόμος” για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, αλλά και για την τροπολογία της Υπουργού Παιδείας Κας Κεραμέως για τη σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σε όσους παρέστησαν στις δύο κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου, αλλά και στους διερχόμενους, μοιράστηκε κοινή δήλωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καλλιθέας – Μοσχάτου, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης και την ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου, η οποία είχε ως εξής:

{Αγαπητή συμπολίτισσα, αγαπητέ συμπολίτη,

Στις 22/4/2020 μέσα στην καραντίνα και σε συνθήκες πανδημίας τέθηκε σε προσχηματική δημόσια διαβούλευση- το πολυνομοσχέδιο-λαιμητόμος όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστήμιο, που αναμένεται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής και στη συνέχεια να πάει προς ψήφιση στη βουλή.

Γονείς κι εκπαιδευτικοί εδώ και χρόνια επιθυμούμε κι επιδιώκουμε ένα σχολείο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 14χρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, που θα παίρνει υπόψη του τις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες για ολόπλευρη μόρφωση και υποστήριξη, θωράκιση των παιδιών μας, ένα σχολείο με σύγχρονες υποδομές και με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό.

Αντί για αυτό το σχολείο, το νέο νομοσχέδιο, έχει αυταρχικό, αναχρονιστικό κι αντιδραστικό περιεχόμενό,. Μεταξύ άλλων φέρνει ένα σχολείο:

1) Με περισσότερα παιδιά (25 από 22 που ήταν πριν) στην τάξη στο Δημοτικό (με κατώτατο όριο τα 20) και στο Νηπιαγωγείο (με κατώτατο όριο τα 16).Οι ρυθμίσεις αυτές, θα οδηγήσουν σε πολυπληθή τμήματα, σε συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών (σε όμορα σχολεία κάνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη.

2) Με «εργαστήρια δεξιοτήτων» και διακριτά γνωστικά αντικείμενα (πληροφορική, φυσική αγωγή κ.λ.π.) από το νηπιαγωγείο και προώθηση από νωρίς της αποσπασματικότητας στην γνώση και διαχωρισμού «καλών» και «κακών» σχολείων.

3) Με διδασκαλία Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο, ενώ τα παιδιά μας δεν έχουν κατακτήσει ακόμα την χρήση της μητρικής τους γλώσσας, αλλά και ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποστηρικτικό κι εκπαιδευτικό προσωπικό.

4) Με διδασκαλία της «επιχειρηματικότητας» στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση!

5) Με πρωτεύουσας και δευτερεύουσας σημασίας μαθήματα Γυμνασίου που κατηγοριοποιούν την μόρφωση σε χρήσιμη και μη χρήσιμη.

6) Με την «Τράπεζα Θεμάτων να εισάγεται πάλι σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και του ΕΠΑΛ, τα οποία γίνονται μια συνεχής εξεταστική “αρένα” που θα ενισχύσει περαιτέρω τα φροντιστήρια,  Η παταγώδης αποτυχία αυτού του συστήματος, που είχε εφαρμοστεί επί Αρβανιτόπουλου αποδεικνύεται από την αποτυχία και την απόρριψη στην Ά Λυκείου που εφαρμόστηκε με ποσοστά 20%-45% ανά σχολείο και μάθημα.

7) Με την εσωτερική και εξωτερική «αξιολόγηση» προωθεί την κακόφημη «αυτονομία της σχολικής μονάδας», δηλαδή την ανισοτιμία στην γνώση, τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης και την κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων.

8) Με την επαναφορά των πολυήμερων αποβολών και την αναγραφή της «διαγωγής» στο απολυτήριο να ενισχύει τον τιμωρητικό χαρακτήρα του σχολείου, σε βάρος του παιδαγωγικού.

9) Με εγγύηση της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών «κατά προτεραιότητα», δηλαδή μόνο στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, την στιγμή που 30.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν μονιμοποιηθεί σαν ειδική κατηγορία ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

10) Με αδιαφορία για την παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, αφού κατά προτεραιότητα θα καλύπτονται οι θέσεις μόνο στα Ειδικά Σχολεία.

11) Με ηλικιακό όριο τα 17 χρόνια για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ, τα οποία έτσι χάνουν το 1/3 του δυναμικού τους, συρρικνώνονται κι έτσι στη συνέχεια συγχωνεύονται. Η επιλογή αυτή του ηλικιακού αυτού ορίου σπρώχνει χιλιάδες από αυτούς που θα μείνουν εκτός ΕΠΑΛ αναγκαστικά στα ιδιωτικά ΚΕΚ και ΙΕΚ. Εκείνοι που δεν έχουν τέτοια οικονομική δυνατότητα, απλά θα βλέπουν μόνο την πόρτα της εξόδου από κάθε μορφή, από κάθε τύπο εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

12) Με προώθηση της «Αριστείας» μέσω των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, είκοσι από τα οποία αποχαρακτηρίζονται και γίνονται Πρότυπα, σε αντίθεση με την αναγκαιότητα της εποχής μας, που είναι η ενιαία, καθολική δημόσια και δωρεάν Παιδεία που θα εξυψώνει το μορφωτικό επίπεδο του λαού και της νεολαίας μας.

Επιπλέον εκτός πολυνομοσχεδίου, αλλά στα πλαίσια της τροπολογίας Κεραμέως για την παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, επισημαίνουμε ότι είναι άκρως αντιπαιδαγωγική και επικίνδυνη η ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία με ζωντανή μετάδοση του μαθήματος από την τάξη. Υποβαθμίζει σε θέαμα την παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά μας, υπονομεύει την παιδαγωγική σχέση μεταξύ μαθητών κι εκπαιδευτικών παραβιάζοντας προσωπικά δεδομένα τους μετατρέποντας τα σχολικά μαθήματα σε «big brother».

Για μια ακόμα φορά η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δεν πρωτοτυπεί, ενισχύει πολύ περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Κανένα από τα χρόνια αιτήματα του γονεϊκού και του εκπαιδευτικού κινήματος δεν περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο. Καμιά κουβέντα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού, αντιθέτως όλο και μεγαλύτερη παράδοση της στους κανόνες και τους νόμους της αγοράς. Καμία κουβέντα για πραγματικό εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών, των εργαστηρίων, των αναλυτικών προγραμμάτων, των προγραμμάτων σπουδών, για δημιουργία ολιγομελών τμημάτων για λόγους παιδαγωγικούς (και υγειονομικούς), για δωρεάν μεταφορά για όλα τα παιδιά στα Καλλιτεχνικά, Μουσικά, Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, για κάλυψη των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν το πολυνομοσχέδιο αυτό είναι απορριπτέο, έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του γονεϊκού και του εκπαιδευτικού κινήματος και όλοι μαζί, γονείς κι εκπαιδευτικοί απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του και τη διαβούλευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ μαζί μας από μηδενική βάση με μόνο άξονα το ενιαίο δεκατετράχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά μας.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.ΕΝ.ΣΜΥΡΝΗΣ

ΕΛΜΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ}.

Παράλληλα με τις προηγούμενες δύο κινητοποιήσεις, προγραμματίζονται και νέες, αυτή τη φορά από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.), η οποία καλεί τα μέλη της να παραστούν μαζικά στην αποψινή, της Δευτέρας 1 Ιουνίου 2020 (7 το απόγευμα), συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, η οποία θα προηγηθεί της πορείας προς τη Βουλή.

Οι επόμενες κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει η Δ.Ο.Ε., θα γίνουν την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 και την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020.

 

 

 

 

Στιγμιότυπα από τις κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου 30 και 31 Μαΐου 2020.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Κινητοποιήσεις για το Πολυνομοσχέδιο ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΙΝΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Κινητοποιήσεις για το Πολυνομοσχέδιο ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΙΝΗ Rating: 0
scroll to top