Πέμπτη , 2 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Απρίλιος 23, 2019 2:43 μμ A+ / A-

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Γιατί οι νέοι δε διαβάζουν;

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Κας Β. ΚΟΣΜΙΔΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ημέρα του βιβλίου σήμερα κι ενώ όλοι γνωρίζουμε πως η προσφορά ενός βιβλίου είναι τεράστια σε όλους τους τομείς – πνευματικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, ηθικό και ψυχολογικό – το ερώτημα που απασχολεί είναι γιατί οι νέοι σήμερα δε διαβάζουν;

Οι σημερινοί γονείς δε διαβάζουν και επομένως, δεν αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά τους.

Το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης των γνώσεων σήμερα είναι απομνημονευτικός και μηχανιστικός, ο περιττός φόρτος εργασίας στο σπίτι και η λανθασμένη διδασκαλία της λογοτεχνίας, αδυνατούν να διαμορφώσουν φιλαναγνωστική συμπεριφορά. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η διαφήμιση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα tablet, συναρπάζουν περισσότερο απ’ ότι το βιβλίο και οδηγούν τον άνθρωπο σε άσκοπη σπατάλη του ελεύθερου χρόνου του. Το βιβλίο δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε από τα Μ.Μ.Ε. σε σχέση με τ’ άλλα μέσα της τεχνολογίας, ο γρήγορος τρόπος ζωής ευνοεί την εικόνα, το σύνθημα που ξεπερνά την ανάγκη για ανάλυση και ανάγνωση οποιουδήποτε σοβαρού κειμένου, έστω κι αν αυτό είναι πληροφοριακό, ενημερωτικό ή ειδησεογραφικό.

Υπάρχει έλλειψη δανειστικών βιβλιοθηκών, ιδίως στην επαρχία, κάτι που θα έκανε το διάβασμα περισσότερο προσιτό και θα μείωνε το κόστος του.

Ακόμη, υπάρχει πληθώρα βιβλίων χαμηλού επιπέδου, γεγονός που δε βοηθά τους αναγνώστες να επιλέξουν το «καλό βιβλίο» και  «περιθωριοποιεί» τους σημαντικούς συγγραφείς.

Οι συνέπειες είναι ολοφάνερες στην κουλτούρα των νέων της εποχής μας. Η απομάκρυνση από τη μελέτη οδηγεί στην αποδιοργάνωση και χειραγώγηση της σκέψης και της κρίσης, στην γλωσσική ένδεια, στη λεξιπενία και στην κακοποίηση της γλώσσας, αφού οι νέοι δεν τη μαθαίνουν από τις πηγές της.

Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σωστή λειτουργία των δανειστικών βιβλιοθηκών στα σχολεία και στους Δήμους. Με την προβολή και την ενίσχυση του βιβλίου μέσα από τα Μ.Μ.Ε., με τη σωστή διδασκαλία των Νέων Ελληνικών και της Λογοτεχνίας στα σχολεία, με τη σωστή καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και των πνευματικών ανθρώπων προς τους νέους και τα παιδιά.

Πολύ περισσότερο, εμείς οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το καλύτερο δώρο για τα παιδιά μας είναι το βιβλίο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, πως το καλό βιβλίο μορφώνει και ότι ο βαθμός αναγνωστικής απόλαυσης καθορίζει και το πολιτιστικό επίπεδο ενός λαού!

Η Κα Βούλα Κοσμίδου.

Η Κα Βούλα Κοσμίδου είναι Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιθέας, καθώς και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη Δημοτική Παράταξη «Τώρα Καλλιθέα, Λάζαρος Λασκαρίδης».

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Reviewed by on . 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Γιατί οι νέοι δε διαβάζουν; ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Κας Β. ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ημέρα του βιβλίο 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Γιατί οι νέοι δε διαβάζουν; ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Κας Β. ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ημέρα του βιβλίο Rating: 0
scroll to top