Πέμπτη , 2 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » «ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ!…»

«ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ!…»

Απρίλιος 25, 2019 10:17 μμ A+ / A-

ΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου!…»

 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ 12 ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ

«ΣΗΜΕΡΟΝ κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των αγγέλων βασιλεύς …».

Εκατομμύρια είναι οι πιστοί Χριστιανοί όπου γης, όπου από νωρίς σήμερα το απόγευμα συμμετέχουν στα Θεία Πάθη, παρακολουθώντας την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων και την κορύφωση του Θείου Δράματος.

Σε όλους τους Ιερούς Ναούς διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια που περιγράφουν την πορεία του Κύριου Ιησού Χριστού προς τον Γολγοθά, από τον Μυστικό Δείπνο, την προδοσία του Ιούδα, την σύλληψη, τη μεταφορά από τον Καϊάφα στον Πόντιο Πιλάτο, τη δίκη,  τα βασανιστήρια του Κυρίου με το μαστίγωμά Του και τέλος, τη Σταύρωση.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι πιστοί, με ευλάβεια και συγκίνηση, συμμετέχουν στον Όρθρο της Μεγάλης Παρασκευής, όπου μεταξύ 5ου και 6ου Ευαγγελίου, έψαλλαν το αντίφωνο:

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν».

Σε λίγη ώρα, ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής πλησιάζει προς το τέλος του, με τους πιστούς Χριστιανούς να προσμένουν την Ανάσταση του Κυρίου και τη λύτρωση της ψυχής τους.

Λίγο νωρίτερα, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της  πόλης μας,  κορυφώθηκε το Θείο Δράμα, καθώς έσβησαν τα φώτα και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, αλλά και υπό το ασθενές φως των κεριών, έγινε αρχικά η λιτάνευση του Εσταυρωμένου και έπειτα, η αναπαράσταση της Σταύρωσης του Υιού του Θεού, με τις καμπάνες, εκείνη τη στιγμή, να ηχούν πένθιμα.

Στιγμιότυπο από τη λιτάνευση του Εσταυρωμένου και την αναπαράσταση της Σταύρωσης του Υιού του Θεού, στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλλιθέας.

Αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, πρώτα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η Αποκαθήλωση, και ακολούθως, το βράδυ, θα γίνει σε κάθε Ενορία, η Περιφορά του Επιταφίου.

 

«ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ!…» Reviewed by on . ΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου!...»  ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ 12 ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ «ΣΗΜΕΡΟΝ κρεμάτα ΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου!...»  ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ 12 ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ «ΣΗΜΕΡΟΝ κρεμάτα Rating: 0
scroll to top